Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Gümrük kapılarında uygulamaya koyduğumuz gümrük işlemleri, kesinlikle bir ambargo değil. Bazıları böyle izledi. Ambargo diye bir şey kafamızın ucundan geçmez. Çünkü ticaret halk arasında, halklar arasında olur" dedi.
Ankara Sanayi Odası tarafından Rixos Otel’de düzenlenen iftar yemeğine, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ve çok sayıda davetli katıldı.
Burada bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, Ramazan ayının, bereket, rahmet, mağfiret ayı olarak nitelendirildiğini; Türk milletinin yardımlaşmaya, dayanışmaya son derece önem veren bir millet olduğunu söyledi. Dünyada yaşayan 7.5 milyar insandan 1, 1.5 milyarının günlük bir doların altında para ile geçinmek zorunda olduğunu belirten Yazıcı, "Yine bir milyara yakın insan, günlük temiz su kaynaklarına erişmekte yoksun. Ama Türkiye’ye baktığımız zaman bu kategori içerisine giren, yani günlük 1 dolarla idare etmek zorunda olan insan kalmamış. Dünya standartlarını dikkate aldığımızda, Birleşmiş Milletler'in insanın geçimiyle yoksullukla alakalı kriterlerini dikkate aldığımızda Türkiye bu alandaki sıkıntısını giderek önemli ölçüde aşıyor. Bunu nasıl aşıyoruz? Hep birlikte aşıyoruz. Birlikte projeler üreterek, paylaşarak, kaynaşarak, imkanlarımızı doğru projelere yönlendirmek suretiyle ülkemizin hem ekonomik kalkınmasını birlikte gerçekleştiriyor, hem de sosyal dokumuzda önemli sorunlara yol açacak sorun alanlarında yine hep birlikte beraberiz. Böyle bir yönetim anlayışımız var" diye konuştu.
"Biz gerçekten, özellikle süreçlerde yaptığımız düzenlemeler itibariyle düzenlemelerin hedef kitlesinde yer alan insanlarla, onların oluşturdukları yapılarla hep paylaşmak suretiyle süreçleri yönetiyor idare ediyoruz" diyen Bakan Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bunun en yakın örneği de Türk Ticaret Kanunu'dur. Gerçekten iş dünyasının aktörleriyle onların temsilcileriyle başta TOBB olmak üzere Ankara Sanayi ve Ticaret Odaları olmak üzere ülkenin değişik yerlerindeki odalar borsalar ve elbette ki TMMOB'nin de katkılarıyla biz ticaret kanunundaki eleştirileri derledik, toparladık, paylaştık, mecliste bütün partilerin de desteğiyle 50 maddelik bir düzenlemeyi ekonomik hayatın gerçeklerini gözetmek suretiyle gerçekleştirdik."
"AMBARGO DİYE BİR ŞEY KAFAMIZIN UCUNDAN GEÇMEZ"
Suriye ile alakalı özellikle gümrük kapılarında uygulamaya konulan gümrük işlemlerinin kesinlikle bir ambargo olmadığını vurgulayan Bakan Yazıcı, "Bazıları böyle izledi. Ambargo diye bir şey kafamızın ucundan geçmez. Çünkü ticaret halk arasında, halklar arasında olur, Suriye halkı ile Türkiye halkı arasında, Suriye tüccarıyla Türkiye tüccarı arasında...Bu halklar arasında tüccarlar arasında kesinlikle bir sorun söz konusu değil" diye konuştu.
"Burada problemli alan elbette ki bu faaliyetlerin gerçekleştirileceği yer olan gümrüklü yer ve sahalardır. Gümrüklü yer ve sahalarda ticari aktiviteyi gerçekleştirmek için de olması gereken husus güvenliğin var olmasıdır" diye devam eden Yazıcı, "Güvenlik her şeyin başıdır. Ve ayın 17'sinden itibaren başta Cilvegözü, Karkamış ve Öncüpınar olmak üzere Suriye’de Özgür Suriye Ordusu olarak nitelenen kesimin bu kapıları hakimiyeti sağlamak suretiyle ele geçirmesi sonucu gümrük işlemlerinin yapılması imkansız hale gelmiş. Niye? Sadece bu Özgür Suriye Ordusu değil, onun yanında Suriye topraklarında bulunan birtakım menfaatçi kesimler de o boşluktan yararlanmak suretiyle terörist faaliyetlere başlamışlar, yağmacılığa başlamışlar ve gümrükte işlemlerin sürdürülmesine hizmet edecek üniteleri de tahrip etmişler. Bu sebeple bu 3 kapıdaki gümrük hizmetleri bugün de basında paylaştığımız gibi yeniden düzenlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu 3 kapıdan Suriye’ye girişleri önlenmiştir. Suriye’den Türkiye’ye giriş yapacak. Elbette ki hem Türk vatandaşları hem Suriyeli vatandaşlar hem de üçüncü ülke vatandaşlarının girişleriyle ilgili gümrük hizmetleri sürdürülmeye devam ediyor ve yine Suriyeli tüccarların Suriye’den Türkiye’ye mal getirmesi ya da Türkiye’ye gelip Türkiye’den satın aldıkları ürünü Suriye’ye götürmeleri noktasında da gümrük hizmetleri devam ediyor. Yani gümrük hizmetleri sınırlı olarak geçici bir süreyle askıya alınmış. Ayrıca Yaylada ve Akçakale kapılarımızda gümrük faaliyeti sürdürülüyor. Yani bütün kapılar kapanmış, ambargo konulmuş, böyle bir husus yok. Güvenliği dikkate almak suretiyle böyle bir düzenleme yaptık" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz