Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Hava Yolları'ndaki grevin 110 bin yolcuyu mağdur ettiğini belirterek, "Çalışanlara karşı duyarsız olunmaz ama keyfiyet de kabul edilemez" dedi.
Yıldırım, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'na katılarak bir konuşma yaptı. Özel sektörün dinamizmi sayesinde Türkiye'nin krizlerle baş edilebileceğini ifade eden Yıldırım, krizin ilacının hız kesmeden altyapı yatırımlarına devam etmek olduğunu vurguladı.
Türkiye'deki taşıma alışkanlığının dünyadaki taşıma alışkanlığından farklı olduğunu ifade eden Yıldırım, bugüne kadar deniz yolunun ve demir yolunun kullanılmadığını, kara yoluna yoğunlaşıldığını söyledi. Küresel rekabet için taşıma maliyetinin aşağı çekilmesinin zorunlu olduğunu belirten Yıldırım, taşıma alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini vurguladı. Demir yollarına yapılan yatırımları da aktaran Yıldırım, 2019 yılına kadar demir yollarının taşıyacağı yük miktarının en az 10 kat artacağını bildirdi. Bugün demir yolunda yapılan taşıma miktarının 25 milyon ton olduğunu, bu rakamın demir yolu tarihinin rekoru olduğunu ifade eden Yıldırım, AK Parti'nin hükümeti devraldığında bu rakamın 13 milyon olduğunu hatırlattı. Deniz yolu ve demir yolu taşımacılığının payının artırılması halinde kara yolu taşımacılığının payının yüzde 70'in altına düşeceğini dile getiren Yıldırım, kara yolu taşımacılığının taşımacılıktaki payının kendi dönemlerinde yüzde 92'den yüzde 89'a düşürüldüğünü belirtti.
En pahalı taşımacılığın sırasıyla hava yolu, kara yolu, demir yolu ve deniz yolunda yapıldığını ifade eden Yıldırım, birinciyle sonuncu arasındaki farkın 7 kat olduğunu bildirdi. Demir yollarında 9 yılda yaptıkları yatırımlarla artık demir yollarının serbestleşmeye hazır hale geldiğini söyleyen Yıldırım, pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na bu konuda bir sunum yaptıklarının, düzenlemenin bu sene kanunlaşacağını, önümüzdeki yıl ise uygulamaya başlayabileceklerini kaydetti.
Türk Hava Yolları'ndaki grevle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yıldırım, grevle ilgili mağduriyetin sadece çalışan için olmadığını, o gün gitmeleri gereken yerlere gidemeyen 110 bin yolcunun da mağdur olduğunu belirtti. Yıldırım, "Çalışanlara hiçbir zaman duyarsız olunmaz ama keyfiyet hiçbir yerde kabul edilemez. Bu sorumsuz davranışı azmettirenin, inanıp işe gelmeyenin hakkı hukuku konuşuluyor" dedi.
Ankara'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde bir kişinin hayatını kaybettiği göçükle ilgili de konuşan Yıldırım, bunun talihsiz bir olay olduğunu ifade ederek, "Bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu projeler risklidir. Hiçbir zaman kaza olmasını, kimsenin hayatını kaybetmesini istemeyiz. Bunun için gerekli tedbirler alınıyor ama bu işlerin riski çok yüksektir. Yer altına çalışıyorsunuz. Görmediğimiz bir sürü olay oluyor. Sıvılaşmış oradaki toprak. Dışarıdan yorum yapması çok kolay. Hiçbir zaman öyle biri olamadım. İyi ki olmadım. İşin içine giren bilir. Bu yönde açıklamalar yapınca gazeteler, 'Bakan, kazalar olur dedi' diye yazdı. Tedbirimizi alacağız ama bir yandan da hayat devam ediyor. İnsanlar trafikte eziyet çekiyor. Yolu kapatıyorsun, 'Niye kapattın?', metroyu yapmıyorsun, 'Niye yapmıyorsun?' diyorlar. Biz ikisini de aynı anda yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız gece gündüz oradalar. O göçükten önce bizim arkadaşlarımız oradaydı, daha büyük şeyler de olabilirdi. Her türlü tedbire rağmen öyle ihtimaller vardır. Bunu tamamen ortadan kaldırma imkanı yoktur. Felaket tellallığı yapma niyetimiz yok. Bu konuda daha dikkatli davranılacak. Tatsızlık yaşanmaması için elimizden geleni çabayı göstereceğiz" diye konuştu.
Metro çalışmalarının projeye göre oldukça hızlı gittiğini, kendilerini zamanlama açısından zorlayacak tek şeyin metro araçları olabileceğini ifade eden Yıldırım, bu araçların ihalesinin tamamlandığını ancak Kamu İhale Kurumu'nda bir itiraz bulunduğunu, bunun sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
Meclis toplantısında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye'nin uluslararası hava sahasında Türk uçağını düşürmesini kınayan Özdebir, haince saldırıların tekrarlanmamasını dilediğini söyledi.
Yıldırım'dan bazı isteklerinin olduğunu dile getiren Özdebir, öncelikle K2 belgeleriyle ilgili düzenleme yapılmasını istediklerini ifade etti.
Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) demir yolu yükleme boşaltma yeri yaptıklarını anlatan Özdebir, vagon bulmakta zorlandıklarını, fiyatların da çok yüksek olduğunu, bu konuya bir çözüm bulunmasını talep ettiklerini kaydetti.
Özdebir, Temelli'deki 5 OSB'yi şehre bağlayacak ve oradaki sanayicilerin ulaşımını kolaylaştıracak yolun da bir an önce tamamlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz