HABER

Bakan Yıldırım havadaki rekabete el koydu

Bakan Yıldırım havadaki rekabete el koydu

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hava yolu taşımacılığında yapılan indirimlerin öldürücü rekabet haline gelmemesi için talimat verdiğini açıkladı. Yıldırım ayrıca, hava yolu taşımacılında ÖTV indirimi olmadığını belirterek, "Ne hava yolu taşımacılığında ne de kara yolu taşımacılığında ÖTV indirimi yok, sadece hava yolu taşımacılığında deprem vergisini kaldırarak durumu eşitledik" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ulaştırma sektörünün bütününü kapsayacak şekilde 18 Aralık 2003 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi ile imzalanan bir protokol çerçevesinde başlatılan Ulaştırma Ana Planı Strateji Projesi'nin Üniversite tarafından bakanlığa teslim törenine katıldı.

Törende gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldırım, havayolu taşımacılığında bilet fiyatlarının düşmesi sonucu 'öldürücü rekabetin' yaşanmaması için bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Bu konuda talimat verdim. Fiyat politikaları incelenecek, zararına taşımacılığı öngören bir durum tespit edilirse bunun önlemini alırız" dedi. Ağustos 2003 tarihinde bölgesel havacılık projesi ile 7 milyon insanın uçak ile seyahatle tanıştığını vurgulayan Bakan Yıldırım, projenin başarısının seçme özgürlüğünü, rekabeti ve bunun sonunda da kaliteyi getirdiğini söyledi.

Yıldırım, rekabetin maliyet bazlı olmakla birlikte birbirini öldüren, firmaların rakiplerini yok etmeye yönelik boyut almasının orta ve uzun vadede sektör için kötü sonuçlar doğuracağını ifade ederek, "Sonunda vatandaşlarımız bilet alacaklar ama bunun karşılığında uçamayacaklar. Bakanlık olarak öldürücü rekabetin önlenmesi için maliyet gerçeklerine uymayan fiyat politikalarına müdahale hakkımız vardır. Ben de bu konuda talimat verdim. Fiyat politikaları incelenecek, zararına taşıma öngören bir durum tespit edilirse bunun önlemini alırız" diye konuştu. Bir gazetecinin, otobüs firmalarının uçak yakıtlarında kullanılan ÖTV indiriminden kendilerinin de yararlanmak istedikleri yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Bakan Yıldırım, "Uçak taşımacılığında ÖTV muafiyeti yok. ÖTV hem uçaklarda hem otobüslerde uygulanıyor" diye konuştu. Yıldırım, 17 Ağustos depreminin ardından uçakla seyahatin lüks olarak görülmesinden dolayı uçaklara Eğitime Destek Payı ve Özelleştirme Vergisi getirildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu vergiler sadece uçak taşımacılığında vardı. Biz bunları kaldırarak durumu eşit hale getirdik. ÖTV indirimi, özel durumundan dolayı sadece denizlerde var. Bunun dışında ne karada ne de havada ÖTV indirimi yok. Sadece deprem vergisini kaldırdık."

"İSTANBUL İÇİN HEM ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYE HEM DE İKİNCİ TÜP GEÇİTE İHTİYAÇ VAR"

Üniversite tarafından hazırlanıp kendilerine sunulan Ulaştırma Ana Planı'nın uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise Yıldırım, planı yapmak kadar planın uygulanmasının daha önemli olduğunu belirterek, "Biz bunu gerçekleştireceğimizi, plan hazırlanırken uyguladığımız projeler ile kanıtladık. Planı mecburi uygulamak için değişiklikler ya da sulandırmalar yapılmaması için yasal bir mekanizma varsa bunu da yerine getireceğiz" şeklinde konuştu.

İstanbul'a ikinci bir tüp geçit projesinin olup olmadığı şeklinde soru üzerine Yıldırım, "İstanbul'un toplu taşım sisteminde yüz yıllık bir gecikmesi var. İstanbul'da her gün 625 araç kendisini İstanbul trafiğine teslim ediyor. Bu nedenle İstanbul'a hem 3. Köprü hem de ikinci tüp geçit projesi için ihtiyaç var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Bir gazetecinin karayolu taşımacılık kanunu ile ilgili sorusu üzerine Yıldırım, söz konusu kanunun karayolu taşımacılığında devrim yarattığını ancak bunun hemen uygulama durumunun olmadığını söyledi. Bunun için kademeli bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Yıldırım, 40 yaş üstü araçların Trafikten çıkarılmaları için tespitlerde bulunduklarını ifade etti. "Toplum içindeki insanların mağdur olmaması için sektöre girişe bir nizam getirdik" diyen Yıldırım, karayolu taşımacılığının AB müktesebatına uyumunun 5-10 yıllık bir zaman alacağını, hemen yapılmasının ise mağduriyetler getirebileceğini kaydetti. Galataport ihalesinin YPK da imzaya açılıp açılmadığı üzerine Yıldırım şöyle konuştu:

"Galataport ihalesi ile ilgili özelleştirme ihalesi kararını YPK'ya gönderdi. YPK, ilgili kurumların görüşlerini aldıktan sonra imzaya açacaktır. Bunun ötesinde söylenen her şey spekülasyondan ibarettir."

Hızlandırılmış tren Projesi ile ilgili sorular üzerine Yıldırım, Pamukova'daki Tren kazasının ardından konunun yargıya intikal ettirildiği, genel müdürün yargılanarak tekrar görevine gönderildiğini hatırlatarak, "Projenin altyapısının tam olarak yapılanmadığı iddiaları üzerine Alman demir Yolları ile işbirliği projesi başlattık, bunun sonuçları bekliyoruz. Demir yollarında çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, soruların ardından İstanbul Üniversitesi'nce hazırlanan Ulaştırma Ana Planı Strateji Planı belgesini proje yürütücüsü Prof. Dr. Emine Ağar'dan aldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler