YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yıldırım: İnterneti Yasaklarla Terbiye Etmek Mümkün Değil

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internetin yasaklarla terbiye edilecek bir araç olmadığını vurguladı....

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internetin yasaklarla terbiye edilecek bir araç olmadığını vurguladı. Yıldırım, internette etik değerlere önem vermenin önemine de değindi.

Bilişim Zirvesi'12 (ICT Summıt Eurasia 12) başladı. Vodafone'un ana sponsoru olduğu organizasyon çerçevesinde 11-13 Eylül tarihleri arasında bilgi ve iletişim sektörü aktörlerini bir araya gelecek. Zirvenin açılışına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Coo Cho, ATOS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Akbulut ve İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir katıldı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıya video konferans yolu ile bağlanan Ulaştırma, Denizcilk ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bilişimde önemli merhaleler aldığını belirtti. Burada iktidarın yatırımarının önemli rol oynadığına işaret eden Binali Yıldırım, "Genişbant internette altyapıyı güçlendirip mobil haberleşmeye önem verdik. 10 senede 10 milyonların altından 50 milyonu aşan internet kullanıcı sayısına ulaştık. Bilişim sektörünün cirosunu 10 milyar dolardan 35 milyar dolar seviyelerine getirdik." dedi.

2005'te bilişimde serbestleşme sürecini başlattklarını aktaran Yıldırım, böylece internet servis suncuları ile yazılım şirketlerinin sayılarının arttığına temas etti. Bilişime önem verdiklerini, bu minvalde gençlere eğildiklerini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Artık Türkiye bilişimde bir adım sonrasını ele alıyor. Bunun eğitimde yansıması Fatih Projesi'dir. Anılan proje ile tek amaçlanan okullarımızda bilgisayar destekli öğretimi yaymak değildir. Öğrencinin olduğu her eve bilişimin merhaba demesi, ana baba, dede babaanennin bilişim dünyasının ferdi olmasına imkan tanımaktır. Amacıımız hiçbir kesimin bilişimin dışında kalmamasıdır. Çünkü bilişimin dışında kalmak hayatın dışında kalmak gibidir."

İnternetin ülkeleri, toplumları bir birine bağladığını; idareleri saydam kıldığını dile getiren Yıldırım, "İnternet doğru ve güvenli kullanıldığında hedeflerimiz için en iyi araçlardan biri. Ama yanlış kullanıldığında bir toplumu ve genç beyinleri olumsuz etkileyebilir. Burada toplum temkinli olacak. Çünkü internet yasaklarla terbiye edilecek bir araç değildir. Burada herkesin bir birini etik değerler çerçevesinde bir araya getirmesi önemlidir." ifadelerini kullandı.

GENİŞBANT ABONE SAYISI ARTTI

Bilişim Zirvesi'nde bilgi ve iletişim sektörünün önde gelen aktörlerine hitap eden BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ise genişbant abone sayısının bu sene önemli oranda artacağını bildirdi. Tayfun Acarer, şu an genişbant abonesinin 19,1 milyon olduğunu duyururken; "Toplam 66,7 milyon mobil abonemiz var. Bu 67 milyon mobil abonenin yüzde 60'ı aşan bölümü yani 40 milyonu 3G abonesi." açıklamalarında bulundu.

Ardndan bilişim sektörünün sorunlarına değinen Acarer, bunlardan ilkinin ara eleman ihtiyacı olduğunu ifade etti. Ara eleman ihtiyacının yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ardından artacağını öngördü. Türkiye'de 3G yatırımlarının giderek arttığından söz eden Acarer, "Evet, bu alanda Türkiye'de faal işletmelerin yatırımları 25 milyar lira. Gayet büyük bir bedel. Ancak bu yatırım bedeli altyapıdan yararlanan oyuncular tarafından hakkaniyetli biçimde paylaşılmıyor. Sabit ve mobil altyapıyı son senelerde arama motorları ve içerik sunucular daha çok kullanıyor. Bunlar, kullanıyor ama yatırımlara iştirak etmiyorlar. Bütün yatırım yükü mobil ve sabit işletmelerde. Bu, şu an Türkiye'nin ve pek çok ülkenin ortak sorunu." diye dert yandı.

Sektör oyuncularının gelirlerine göre vergi vermediğinden yakınan Acarer, şunları kaydetti:

"Maalesef bu çarpıklık giderek artıyor. Vergi, mobil ve sabit işletmecilere bindi. Bakın, internet medyası ilerledi; pastadan aldığı pay 5 senede yüzde 1'den 14'e çıktı. Bu, 1 milyar liraya tekabül ediyor. İnternet reklamcılığı ve bedeli artmasına karşılık bunun yarısından fazlasını elinde bulunduran uluslararası arama motorları ve içerik sunucular hiç vergi vermiyor. Bu ülkenin firmaları pek çok ülkenin firmaları yasalara uygun faaliyet yürütüp vergi veriyor. Ama hiç vergi vermeyen uluslararası şirketler var, bunlara tahammül edemiyorum."

4G ve 5G'de frekans bedeli ciddi sorunlar getirdiğinden şikayet eden BTK Başkanı, işletmelere, "Yeni nesil altyapıları frekans bandı doğru tercih edilmeli. Bu yatırım maliyetleri adına önemli. Nüfus yoğunluğuna göre ayrı bantların kullanımı önemli. Yok yanlış frekans bandı tercih edildiği takdirde bedel 6-7 kat artar." uyarılarını yaptı.

Terminasyon bedellerini tenkit eden Tayfun Acarer, "Burada abone başı en az ücret ödeyen ülkeyiz. Abone başı ücret 21 lira. Zannediyorum 9,1 Euro'ya denk geliyor. Avrupa ortalaması 23 Euro, kimi ülkelerde 40 Euro. Bunlar güzel ama dışarı ile yapılan görüşmelerde termenasyon bedellerinin Türkiye'ye oranla fazla olduğunu anlıyor, zarar ettiğimizi görüyoruz." dedi.

TİMURAY: VERGİ SEKTÖRÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da mobil iletişimin dünyada ve Türkiy'de artan önemini anlattı.

Türkiye'de bilgi ve iletişim sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla'ya da önemli katkı sunduğunu vurgulayan Timuray, alanda Ar-Ge yatırımlarının arırılması, özel sektörün daha büyük rol oynamasını savundu.

Sektöre uygulanan vergi oranlarından şikayet eden Serpil Timuray, kamu kurumlarına "Bundan böyle vergiler, geleceğe göre ele alınmalı. Mobil iletişime dünya ortalamalarının üzerinde uygulanan vergi sektöre en büyük engeldir. Yatırım arefesinde olduğumuz bu dönemde vergi adaletsizliğin aşılması ile yatırım ve rekabet ortamı iyileşitirilmesi bilişim sektöründe en mühim konudur." çağrısında bulundu.

ATOS, OLİMPİYATLARA UMUT BAĞLADI

ATOS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Akbulut ise Londra Olimpiyatları'nın televizyonlardan çok internet ortamından izlendiğini ifade etti.

İstanbul'u 2020 Olimpiyatları için favori şehirlerden biri olarak gören Orhan Akbulut, "Olimpiyatlar bilişim sektörü için de önemli. Çünkü milyar dolar iş hacmi yaratacaktır. ATOS olarak biz de olimpiyatlara yerel imkanları kullanarak katma değer sunarız." dedi.

SAMSUNG FATİH PROJESİ'NİN PARÇASI OLMAYI AMAÇLIYOR

Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Coo Cho da Fatih Projesi'ni önemli bir adım olarak değerlendirdi. Cho, projeye güvendiklerini, içinde yer almayı hedeflediklerini açıkladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler