Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye, şimdiye kadar uluslararası düzeyde en az 3 tane büyük projede müşavirlik firması çıkarabilmeliydi. Bu kadar altyapı projesi olan bir ülkede bunun olmaması büyük bir eksiklik. Biz, hala 3. köprü projesinin müşavirlik firmasına yeterlilik verecek yerli firma bulamıyoruz" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İNTES ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından Swiss Otel'de düzenlenen yemeğe katıldı. Yemeğe, Binali Yıldırım'ın yanı sıra, İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ve TMB Başkanı Emin Sazak ve çok sayıda müteahhit katıldı.
Yıldırım, yaptığı konuşmada, Kamu İhale Kanunu'nun önemli bir konu olduğunu belirterek, "Açıkçası hangi kanunu yaparsak yapalım bu işin içinden çıkamayız. İhale Kanunu'nda en az 14-15 değişiklik yapıldı ama hala sorunlarımız devam ediyor. Bu İhale Kanunu'nun sorunları bitmez çünkü İhale Kanunu'nun bir parçası da müteahhitlerdir. Yani idare olarak bizim elbet bir kusurumuz, kanunda yetersizlikler olabilir. Ama buraya mükemmel bir kanun da getirsek 6 ayda paçavraya döner" dedi. Her şeyden önce değişikliklerle değil, değerlerle hareket edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, değerlerin yapılan işe olan saygı, idarenin müteahhitlere olan bakış açısı ve inisiyatif kullanmaya dönük düzenlemeler olduğunu söyledi. Hiçbir projede çok detaylı hazırlık yapılmadığını belirten Yıldırım, "Altyapı projelerinde bilinmeyenler ne kadar fazla olursa hatalar o kadar fazla oluyor. Hem maliyet şaşmazı, hem zaman planlaması hepsi zincirleme olarak hataya geçiyor. Türkiye, yatırım yapma, altyapı hazırlama, ülkenin sorununu çözmeye uzun yıllar vakit ayıramadığı için günübirlik konularda hep projeler konuşulmuş. 10-20 sene hep konuşulmuş, gün geldi projeyi yapalım dediğimiz zaman projenin hiçbir altyapısı yok" şeklinde konuştu.
"ELİMİZDE BULUNAN PROJE STOĞU YATIRIM TAVANININ İÇİNE SIĞMIYOR"
Altyapı projelerinde doğru olanın birim fiyat esasından gidilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, herhangi bir artış konulması halinde de bunun sınırının hiçbir şekilde değişmemesi gerektiğini söyledi. Her yeni düzenlemenin her yeni bilinmeyeni beraberinde getirdiğini anlatan Yıldırım, "Hiç akılda hayalde olmayan yeni bir uygulamayla baş başa kalıyorsunuz" dedi. 2012 Ocak'ın da yapılan bir ihalenin bile bugün hala sonuçlanmadığını bildiren Yıldırım, bir sene geçmesine rağmen ihalenin sonuçlanamadığını ifade etti. Yıldırım, "Bizim şöyle bir kabahatimiz var, biz sizi aşırı rekabete sokuyoruz. Yatırım tabanımız var, elimizde de bulunan proje stoğu o yatırım tavanının içine sığmıyor" dedi.
Yıldırım, "Türkiye yaptıklarını başka ülkelere göre 3 kat daha ucuza mal etmiştir. Fiyatları tutturamamıza rağmen, hem zaman hem maliyet olarak başka ülkelerle kıyasladığımızda bir kattan 3 kata kadar varıncaya kadar daha hesaplı yaptığımızı görüyoruz" diye konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin 2023'e kadar en az 250 milyar TL'lik bir altyapı yatırımı olduğunu ifade ederek, gündemlerinde 45-50 milyar TL'lik bir proje olduğunu söyledi.
"3. KÖPRÜ PROJESİNİN MÜŞAVİRLİK FİRMASINA YETERLİLİK VERECEK YERLİ FİRMA BULAMIYORUZ"
Bakan Yıldırım, "Çin'den sonra 2'inci büyük Türkiye diyoruz, bunları söylüyoruz. Ama niye bizim uluslararası müşavirlik marka firmamız yok? Projeler, ihaleler masa başında hallediliyor. Türkiye şimdiye kadar uluslararası düzeyde en az 3 tane büyük projede müşavirlik firması çıkarabilmeliydi. Bu kadar altyapı projesi olan bir ülkede bunun olmaması büyük bir eksiklik. Biz, hala 3. köprü projesinin müşavirlik firmasına yeterlilik verecek yerli firma bulamıyoruz" diye konuştu.
Karayolları ile ilgili son 1-2 aydır sıkıntı yaşandığını belirten Yıldırım, "Bu geçici bir durumdur. Hiç endişe etmeyin, 1-2 ay içinde normal rejime geçeceğiz" dedi. 2013 yılının da en az 2011 seviyesinde olacağını bildiren Yıldırım, dolayısıyla işlerin aynı şekilde aynı hızla devam edeceğini anlattı. Demiryollarına biraz daha ilgi gösterilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, demiryollarının bundan sonra karayollarından daha fazla gündemlerinde yer alacağını ifade etti. Yıldırım, 2013'ün sonuna gelmeden Marmaray'ın açılacağını dile getirdi.
Yıldırım, konuşması sonrası soruları cevaplandırdı. Bir gazetecinin, 'metro inşaatlarında yeni bir modele gidilip gidilmeyeceğini' sorması üzerine, Yıldırım, "Birçok projemiz var, bu projeleri genel bütçe imkanlarıyla her zaman yapma imkanımız yok. Yapılır ama 30 sene sonrası örneğin. Ama proje ve ihtiyaç da acil, onun için alternatif kaynaklar bulmamız lazım. Yap-İşlet-Devret bundan bir tanesi, Yap-Kirala-Devret bunlardan birtanesi" dedi. Yıldırım, imar düzenlemesiyle metro yapımı maliyetlerinin sıfıra kadar indirilebildiğini belirterek, bunun üzerinde çalışıldığını söyledi.
Yıldırım, '3. Havalimanı'da kamulaştırma yükünün ne kadar olacağına' ilişkin, "3. Havalimanı ağırlıklı olarak kamuya ait. Kamulaştırma tabii ki var, onun çalışmaları şu anda yapılıyor. Yani, şu anda vereceğim rakam çok sağlıklı olmaz. Kamulaştırmada ne kadar hesap yaptığınızdan ziyade sonucun ne olduğu önemli. Çünkü itirazlar oluyor, mahkemelere gidiyor. Esasında hak sahibinin bazı durumlarda ilave para vermesi lazım. Genellikle kamulaştırma bedellerinde bizim hedefleri tutturma oranımız hemen hemen sıfır. Hiçbir zaman planladığımız bütçeyi gerçekleştiremiyoruz" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz