YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yıldırım, Telkoder Olağan Genel Kurulu'na Katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim ve teknoloji alanının çok hızlı geliştiğini belirterek,...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim ve teknoloji alanının çok hızlı geliştiğini belirterek, “Bilgi iletişim sektörü Türkiye’nin geleceğidir, kurtuluşudur” dedi.

Bakan Yıldırım, Ankara Ticaret Odası Congresyum Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) 7. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel kurulun açılışında bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, bilişim ve teknoloji alanının çok hızlı geliştiğini söyleyerek, “Bilgi iletişim sektörü Türkiye’nin geleceğidir, kurtuluşudur” dedi.

Günümüzde iletişimin bir yaşam tarzına dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, iletişimin her alanı ilgilendiren bir sektör haline geldiğini belirtti. Yıldırım, “İnsanlık tarihinden beri aile yapısı anne, baba ve çocuktan oluşurdu. Ama şimdi aile yapısı anne, baba, çocuk, cep telefonu, internet. Bunlar da aile bireylerine dahil olan araçlar haline geldi. Onlar olmayınca günümüzü nasıl geçireceğiz, işlerimizi nasıl yapacağız, bu bile büyük sorun haline gelmiş durumda. Devlet-özel sektör gibi keskin çizgilerle ayrılmış bir anlayışı terk etmemiz lazım” diye konuştu.

Kamuda zihin değişikliğine ihtiyaç olduğuna işaret eden Yıldırım, kuşaklar arasında fark olduğuna dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yıl hedeflerini sadece bu sektöre yatırım yaparak bile kolaylıkla elde edebileceklerini söylediğinde 'hayal gücün ne kadar kuvvetli’ diyenler olduğunu belirten Yıldırım, "Ben buna çok inanıyorum. Bu sektör gençlerin sektörü. Bilişim gençlerle gelecek, gelecek bilişimle gelecek” ifadelerini kullandı.

"OSMANLI SANAYİ DEVRİMİNİ ISKALADIĞI İÇİN YIKILDI"

Bazı ülkeler için bilişim sektörünün kalkınmanın, gelişmenin lokomotifi haline geldiğini belirten Yıldırım, “Bilişim çağının önemli bir oyuncusu olmak mecburiyetindeyiz. Bunun için her şeyimiz var. Altyapımız var, coğrafyamız çok stratejik ama her şeyden önemlisi genç ve dinamik nüfus var” diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun sanayi devrimini ıskaladığı için yıkıldığına işaret eden Yıldırım, bilişimde aynı hatayı yapmamaları gerektiğini ifade etti. Geçiş hakları konusunda çok kapsamlı bir yönetmelik hazırladıklarını belirten Yıldırım, geçiş hakları konusuna burnunu sokan çok kişi bulunduğunu söyledi. Yıldırım, "Herkes 'buradan geçiyorsan ver bir akçe, geçmiyorsan ver iki akçe' anlayışıyla bakıyor. Hata burada. Biz, vergi memuru anlayışıyla bu işlere bakmaya çalışırsak bu alanda yol alamayız. Diyelim ki fiber atacaksınız, baz istasyonu kuracaksınız, hemen önünüze bir sürü adam çıkıyor 'abi bizi görecek misin?' diyor. Belediye ayrı para istiyor, mahalle muhtarı ayrı para istiyor, değnekçi ayrı para istiyor. Bu paraları verelim ama ondan sonra işleri yapmaya mecali kalmıyor insanın" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Kanunu'nda bu konuda belediyelerin işin içinde olma konusunda azimli davrandıklarını belirten Yıldırım, müdahale ederek normal hale getirdiklerini bildirdi. Yıldırım, "Eğer müdahale etmeseydik iletişim sizin de, bizim de elimizden gidiyordu" diye konuştu. Geçiş hakları yönetmeliğinin yakın bir zamanda yayımlanacağını ifade eden Yıldırım, "Yönetmelik önüme gelince bir baktım, Maliye yine yapacağını yapmış. Geçişlerle ilgili ciddi tarifeler koymuş. Bununla ilgili tekrar düzeltme yapmak için girişim başlattık. Durdurduk nihayetinde. Küçük hesapların içinde olursak çok büyük fırsatlar kaçırırız" ifadelerini kullandı.

Kamunun kaynakta önündekini kaçırmak istemediğini ifade eden Yıldırım, özellikle havacıkta bunu bozduklarını ifade etti. Bir yılda Türkiye'de veri akışının 4 kat arttığını ancak bunun bugün için geçerli olduğunu ifade eden Yıldırım, "Deliler gibi alt yapıya yatırım yapmamız lazım. Gece gündüz, kim yaparsa yapsın, hiç önemli değil, yeter ki yapsın. Çünkü artık her şeyimiz bu hatlarla" şeklinde konuştu.

Ar-Ge yönetmeliğinin hazır olduğunu belirten Yıldırım, yeni yıldan itibaren genel Ar-Ge teşviklerine ilaveten bilişimi desteklemek için Ar-Ge Fonu oluşturduklarını ve kullandırmaya başlayacaklarını açıkladı. Yıldırım, siyasetin ana amacının herkesi memnun etmek olduğunun altını çizerek, siyasetin her zaman gerçeklerle aynı olmadığını söyledi. Yıldırım, “Siyaseten herkesi memnun edebilirsiniz ama gerçekte yaşanan hayatta bunun böyle olmadığını, daha sonra seçim sandığı önünüze geldiğinde anlıyorsunuz. Vatandaş gerçek sözünü seçim sandığı başına gidince söylüyor. Herkes boyunun ölçüsünü alıyor” dedi.

Bakan Yıldırım, “Memleketin her tarafında yaşayan insanlar, sizin neden bahsettiğinizi, bahsettiğiniz şeylerin hakikaten insanların hayrına olup olmadığını anlamalıdır” şeklinde konuştu.

"İNTERNET KULLANIMINDA AVRUPA ORTALAMASINI AŞTIK"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, Türkiye'nin Avrupa'da en çok konuşan ve kısa mesaj atan ülke olmasına rağmen abonelerin ödedikleri bedele bakıldığında Avrupa'da en düşük fatura bedeli ödeyen ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi. Türkiye'de geniş bant abonesinin 19,5 milyonu aştığını açıklayan Acarer, Türkiye'nin internet kullanımını hızla geliştirerek Avrupa ortalamasını aştığını bildirdi.

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak da, son birkaç yılda telekomünikasyon sektöründe denetimlerin yoğunlaştığını ve yeni nesil işletmecilerin bu nedenle sıkıntı yaşadığını ifade etti. Denetimlerin makul sıklıkta ve makul sınırda yapılması gerektiğini belirten Arıak, uzun uzun denetleme olduğu dönemlerde işlerin zora girdiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler