ANKARA (İHA) – Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, baz istasyonlarının sağlığa zarar verdiği konusundaki iddiaları titizlikle araştırdıklarını söyledi. Elektro manyetik ölçüm cihazıyla salonun manyetik alanını ölçen Bakan Yıldırım, Türkiye’de izin verilen değerlerin 30’da biri çıktığını söyleyerek, “Hiçbir sıkıntı yok, herkesin içi rahat olsun” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın öncülüğünde “Mobil Kapsama Alanı Dışında Kalan Yerlerde Altyapı Kurulması Ve İşletmesi” projesinde imzalar atıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Yıldırım, baz istasyonlarının önemli bir iş olduğunu ve bu konuda önemli şikayetler aldıklarını dile getirdi. Bakan Yıldırım kendisine şikayetlerin geldiğini belirterek, “Bir yandan telefon çekmiyor, ADSL çekmiyor diyorsun, bir yandan da istasyon kuralım çeksin diye onu da niye kurdun diyorsun. Buradan anlatmak istediğim bu baz istasyonları olmadan ne internet olur ne de telefon olur. Sadece güvercin uçurarak, boru üfleyerek haberleşe biliriz. Başka bir yolu yok. Yani iki güzellik her zaman bir arada olmuyor” dedi.
Baz istasyonlarının sağlığa zarar verdiği konusundaki iddiaları titizlikle araştırdıklarını kaydeden Bakan Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü’nün destekliği uluslararası iyonize olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu’nun verilerini açıkladı. Bakan Yıldırım, “Baz istasyonları için telefon şirketleri bunu referans alıyor. Bu değer 41 volt/metredir. Bir metre mesafede 41 volta kadar manyetik alana tabi olursan bir şey lazım gelmiyor. Bunun üzerine çıktığınız zaman uzun süre tehlike olabilir. Mutlak değil ama risk var demektir” diye konuştu.
Türkiye’de ise rakamların 10 volt/metre olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, “Türkiye’de 10 volt/metre’den fazla olmasın denmiş. Bizim millet daha elektrikli millettir, onun için fazla voltajı yükseltmeyelim diye dörtte birini alındı. 41 volttan, 10 volta düşürülmüş. 41 volt/metre üst sınır olmasına rağmen bizde 10 volt/metre” olduğunu söyledi.
“BAKAN YILDIRIM’DAN ELEKTRO MANYETİK ALAN ÖLÇÜMÜ TESTİ”
Elektro manyetik alan ölçen cihazı eline alarak alandaki manyetiği ölçen Bakan Yıldırım, “Bu alette gördüğünüz gibi buranın manyetik alanını ölçeceğim. Bu alanda telefonlar var, kameralar var. Yani her türlü aletler var. Şimdi burada 800-900 bantları ölçüyorum. Bantlara göre manyetik alan ölçümleri değişiyor. 900 bandına göre Turkcell, Vadofone’nun kullandığı frekansa göre bu odanın değeri 0.39’dur. Bir bile değil, birin üçte biri. Bir değil, iki değil, beş değil, sekiz değil, dokuz değil, on değil. Demek ki 10’un 30’da biridir. Bizim standartlarımıza göre müsaade edilenin 30’da biridir. Uluslararası standartlara göre kabul edilenin 120’de biridir. Hiçbir sıkıntı yok. Hiçbir tehlike yok. Ayrıca birde 1800 bandına bakalım. Oda değişmedi, aynı ve eşittir” diye konuştu.
“TURKCELL DÖRT ÇEKİYOR ONA RAĞMEN”
Bakan Yıldırım’ın değer ölçümü sırasında rakamların düşük çıkmasına Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’den espirili bir açıklama geldi. Ciliv’in, “Sayın Bakanım Turkcell dört çekiyor, ona rağmen” sözleri salonda alkışlandı. Bakan Yıldırım, bandları değiştirmelerine rağmen rakamların değişmediğini söyledi.
“SÜREKLİ KONTROL EDİYORUZ KİMSENİN ENDİŞE VE TEREDDÜDÜ OLMASIN”
Kimsenin endişe ve tereddüt etmemesi gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bütün bunlara rağmen vatandaşlarımızın şikayeti varsa Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bildirmelerini istiyorum. Ekipler şikayetin üzerine anında gidip ölçümlerini yapıyor, hakikaten sıkıntılı bir durum varsa müdahale ediyorlar. Ardından işletmelere diyorlar ki buradan bunları kaldır şuraya kur diyorlar. Onun için bu konular kulaktan duyma laflarla eğer hareket edersek üçüncü nesili, dördüncü nesili bırak eski nesil haberleşmeyi bile kullanamayız. Her nimetin belirli bir külfeti var. Buna katlanacağız. Burada da göz göre göre insanımızın sağlığını, huzurunu bozmayacağız. İşte bunun tedbirinden dolayı ölçümler yapıyoruz. Koyduğumuz standartlar dünya standartlarının dört daha emniyetlisi, yani bunu 20 de çıkarta biliriz, 30 da çıkarta biliriz, 40 da çıkarta biliriz. Bunu bile yapmıyoruz. Bütün bunlara rağmen artık baz istasyonlara sağlımızı tehdit ediyor diye, kaldırın diye mahkeme kararları geliyor. Kaldıralım bizim için hava hoş. Ondan sonra telefonlar geliyor. Ondan sonra telefonlar çekmeyecek, çekmeyince ne yapacağız üfleyecek halimiz yok. Bu işin teknolojisi ve ilmi belli. Yapacak bir şey yok. Vatandaşlarımıza ben özellikle bu konuda aynı hassasiyeti onlarla sahip olduğumuzu bilmelerini isterim. Sürekli kontrol ediyoruz. Bazen oluyor adam montajı yaparken ölçülere uymuyor. Tedbiren onunda uzaklaştırıyoruz oradan.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz