Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin Karadeniz’in güney sahilinde 800 kilometrenin üzerinde otoyol kalitesinde bir çevre yolunu tamamlayarak bölgenin hizmetine sunduğunu söyledi. Geriye kalan 600 kilometrede de yoğun çalışmanın devam ettiğini belirten Yıldırım, “2015 yılına kadar Karadeniz’in batısından doğusuna sahil boyunca bulunan yolları, otoyol kalitesinde bölünmüş yollarla bitirmiş olacağız. Türkiye olarak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) çerçevesinde Karadeniz etrafında bir dostluk yolu oluşturma projesinin üzerimize düşen kısmını büyük oranda tamamlamış oluyoruz. Bundan sonra beklenen, kuzeybatı ve doğu komşularımızın da bu yolları tamamlaması ve Karadeniz’in bir dostluk denizi olarak bölgeye daha fazla hizmet etmesini sağlanmasıdır.” dedi.
KEİ ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde ve Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde düzenlenen "Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu Bölgelerinde Ulaştırma ve Transit Taşımacılığının Geleceği" konulu toplantı, İzmir'deki Kaya Termal Otel’de yapıldı. Toplantıya Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Romanya Ulaştırma bakanları, Afganistan, Bulgaristan, İran, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan Ulaştırma bakan yardımcıları katıldı. Açılışta konuşan Bakan Yıldırım, 2008 yılındaki küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birisinin de taşımacılık olduğunu belirtti. Küresel mali imkanların zora girmesiyle finans çevrelerinin geçmişte yapılan hatalı alım satımlarından dolayı küresel ticaretteki çöküşün, taşımacılığa katlanarak yansıdığını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: “2009’un sonuna doğru tekrar bir yükseliş trendi gördük. Taşımacılık, 2011 yılında 9,1 ile küresel en büyük büyümeyi gerçekleştirmiştir ancak Türkiye, cari açığın getirdiği olumsuzluğu engellemek için daha kontrollü ve daha düşük bir büyüme modelini uygulamıştır. Türkiye olarak, kriz geldiğinde dış faktörleri yüzde 100 kontrol etme imkanımız yok ancak ülke içindeki politikalar bizim elimizde. Kriz, özellikle altyapı yatırımlarımızı etkilememeli, onları ederek arttırarak devam ettirmeliyiz. Kriz boyunca yollara ve iletişim hatlarına yatırım yapmaya devam ettik. Bu sayede krizin etkilerini en az düzeyde hisseden ülkelerin başında geldik. Türkiye'nin gelecek yıllarda bölge ülkeleriyle entegrasyonunu sağlayan altyapı yatırımları hız kesmemiştir.”
'KARADENİZ, DÜNYA TİCARETİNİN ÜÇTE BİRİNİ OLUŞTURUYOR'
KİE’nin bölgenin geleceğine yönelik gelişme ekseninde büyük rol oynadığını kaydeden Yıldırım, “Karadeniz’i paylaşan, yani Türkiye’yi doğu, batı ve kuzey istikametinde çevreleyen ülkelere baktığımızda, 24 trilyon dolarlık gayri safi hasılanın bir yıl içinde hareket ettiğini görmüş oluyoruz. Böylece dünya ticaretinin bu bölgede üçte biri oluşmaktadır. Burada yapılacak işler ve ticari çalışmalar, dünya ekonomisi için ne anlama geldiğini açıkça ortaya koymaktadır. Ülkeler olarak altyapıları geliştirmek mecburiyetindeyiz. Bölgesel işbirliği projelerine de hız vermeliyiz. Yıllardan beri KEİ'de çok önemli çalışmalar var. Ayrıca taşımacılık bir ticaret değil, ülkeler arasında turizmin gelişmesini sağlayan bir araçtır. Taşımacılıkla ilgili hem idari engelleri tedbirlerle azaltmalı hem de fiziki engellerin altyapı projelerini birer birer hayata geçirmeliyiz. Bunu yaptığımızda sadece ülke geleceğine değil, bölgesel ve küresel barışa da katkı sağlamış olacağız.” diye konuştu. Bakan Yıldırım, son iki yılda dağıtılan TIR karnelerinde geçen seneye göre yüzde 9, bir önceki seneye göre yüzde 23 artış olduğunu, buna rağmen hâlâ kriz öncesine ulaşamadığını aktardı.
IRU Genel Sekreteri Martin Marmy ise 70 ülkeden fazla üyesi bulunan IRU’nun, gelecekte karayolları taşımacılığı ile insanları birleştireceğini söyledi. TOBB Başkan Yardımcısı Harun Karacan da bölgesel taşımacılık konusunda ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve kolaylaştırmanın öncelikleri arasında bulunduğunu ifade etti.
‘KESİNTİSİZ ULAŞIM İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen, son iki yıldır kurulan ortaklık ile lojistik sektörünün daha güçlü hale geldiğini söyledi. Son beş yılda Ortadoğu karayolu taşımacılığında Türkiye’nin payının yüzde 116 arttığı bilgisini veren Özmen, “Ülkemizde de 2000’li yıllarda hızla gelişen ulaştırma ve lojistik sektörü, küreselleşmenin rekabet alanı haline gelmiştir. Hindistan ve Çin’in, gelecekte tamamen üretim merkezi haline geleceğini düşünüyoruz. Günümüzde 30 trilyon dolara yaklaşan dünya ticaret rakamı, yeni koridorlara göre şekillenmektedir. Türkiye olarak kesintisiz ulaşım ve lojistik bir koridor sağlamak için çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.” diye konuştu.
Toplantının ardından Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan arasında, "Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Ulaşım Koridoru Anlaşması" imzalandı. Ayrıca IRU tarafından, karayolu taşımacılığına yaptığı katkılardan dolayı Bakan Binali Yıldırım’a onur ödülü verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz