Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kesintisiz ulaşım hattı için Marmaray'ın olmazsa olmaz bir proje olduğunu belirterek bütün dünyanın bu projeyi dikkatle izlediğini söyledi. Çin'den kalkan İpekyolu treninin Asya ile Avrupa'yı, İstanbul boğazının altından geçip Londra'ya kadar devam edeceğini ifade eden Bakan Yıldırım, projenin Cumhuriyetin 90. yılında hizmete açılacağını bildirdi.
Marmaray projesinin Kadıköy-Üsküdar hattında dün saat 20.00 sıralarında incelemelerde bulunan Bakan Yıldırım, bir vagona binerek Kadıköy'den Üsküdar'a kadar yolculuk yaptı. Vagonda gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, Marmaray projesinin uluslararası ulaşım entegrasyonu açısındaki önemine dikkat çekti. Bakan Yıldırım şunları söyledi: "Çin'den kalkan İpekyolu treni iki kıtayı, yani Asya ile Avrupa'yı İstanbul boğazının altından geçip Avrupa'da Londra'ya kadar devam edecek. Dolaysıyla kesintisiz bir ulaşım hattı için Marmaray olmazsa olmaz bir projedir. O yüzden bütün dünya bu projeyi dikkatle izliyor. Bu proje sadece Uzakdoğu'yu, Asya'yı, Avrupa'ya bağlayan bir proje değil. Aynı zamanda İstanbul için hayati öneme sahip bir proje. 1,5 milyon İstanbulluyu her gün bir yakadan diğer yakaya taşıyacak ve böylece köprülerdeki ve İstanbul'un yollarındaki trafik sıkışıklığı da önemli ölçüde azalmış olacak".
Projenin en kritik yerinin Üsküdar-Sirkeci hattı olduğunu söyleyen Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Bu istasyonun özelliği deniz içinde inşa edilen bir yapı olması. Yani yüzme riskine karşı özel bir yapıdır. Denizin içine bir kutu yerleştiriyorsunuz adeta. Aslında suyun kaldırma kuvvetiyle bunu yukarı atması lazım. Burada ciddi bir mühendislik çözümü var. Bunu taşıyacak, 'sephiye'yi sağlayacak bir ağırlık oluşturuluyor yapının kendi içerisinde ve böylece belirli bir derinliğe bu alanı oturtuyorsunuz. Yani hacim olarak yaklaşık 300 bin metreküp. Dünyada bir örneği yok. Sirkeci'nin de kendine özgü başka özelliği var. Tarihi mekanlarda, tarihe, arkeolojik değerlere zarar vermeden o sıkışık alanda bir istasyon yapımı oldukça zor bir iş."
İstanbul ve Anadolu'da devam eden projeleri bundan sonra her ay kontrol edeceğini ve çalışmaları yerinde göreceğini kaydeden Bakan Yıldırım, hızlı tren projesi ile Marmaray projesinin tüm Türkiye için önemine değindi. Projelerin 75 milyonu dolaylı olarak ilgilendirdiğini anlatan Yıldırım, "Bu önemli projelerin gecikmeye mahal vermeden bir an önce hizmete girmesi için yoğun çaba içindeyiz. İstanbul'da bir yandan Marmaray, bir yandan yeni açılan Kadıköy-Kartal hattı, birkaç sene sonra açılacak Ümraniye-Çekmeköy-Sarıgazi hattı, karşı tarafta Taksim-Yenikapı bağlantısı, daha sonra Başakşehir'e uzanan hat, Bakırköy'den Yenibosna'ya giden hatlar olmak üzere birkaç yıl içerisinde İstanbul'daki raylı sistem 250 kilometreyi aşmış olacak. Cumhuriyetin 90'ıncı kuruluş yıl dönümünde İstanbulluları Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya Marmaray'la geçireceğiz. Tabi bu tip yapılar zor yapılardır. Yerin altında çalışıyorsunuz, trafik altında çalışıyorsunuz. Beklenmedik bazı tatsız gelişmeler olabiliyor. Bunlar ayrı olmak üzere, beklenmedik ve irademiz dışında herhangi bir olay olmaz ise şu andaki hedefimiz 29 Ekim 2013'te hizmete açmak. Tarihte bir değişiklik yok" diye konuştu.
İncelemeler sırasında zaman zaman espiriler de yapan Binali Yıldırım, 'Üsküdar'a giderken aldı da bir yağmur' türküsünü hatarlatarak, "Bundan sonra artık Üsküdar'a gidecek insanlar yağmur almayacak, kimse ıslanmayacak" şeklinde konuştu.
Bu arada, gezi sırasında küçük bir kaza yaşandı. Karanlık nedeniyle inşaat alanındaki demirlere takılan bir kameraman düşme tehlikesi geçirdi. Bakan Yıldırım, zor anlar yaşayan kameramanla yakından ilgilendi.
(CHA)