Ermenek'te maden faciasında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, su seviyesinin düştüğünü bir miktar metan gazıyla alakalı ölçümlerin yapıldığı bir noktaya geldiklerini belirterek, "Ama vagonların ters döndüğü, ahşapları sürüklediği bir manzarayla karşı karşıya kaldık. Zamana ihtiyacımız olabilir, ne kadar zamana ihtiyacımızın olduğunu her geçen metreyle beraber belirleyebiliriz. Şu anki geldiğimiz nokta tahmin ettiğimizin de daha üzerinde zor bir nokta" dedi.
Yıldız, su seviyesinin düştüğünü, bir miktar metan gazıyla alakalı ölçümlerin yapıldığı bir noktaya geldiklerini belirtti. Yıldız, vagonların ters döndüğü, yanında ahşapları ve tahkimat malzemelerinin sürüklendiği bir manzarayla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, "Zamana ihtiyacımız olabilir, ne kadar zamana ihtiyacımızın olduğunu her geçen metreyle beraber belirleyebiliriz. Şu anki geldiğimiz nokta tahmin ettiğimizin de daha üzerinde zor bir nokta" dedi.
Açıklamadan sonra soruluları da yanıtlayan Yıldız, "En az 5-6 basınç ile geldiğini anlıyoruz. Orada çok şiddetli bir basıncın olduğunu gördük. Tahkimat malzemelerini, ahşapları da sürüklediğini ve bize bir bariyer oluşturduğunu gördük. Biz şuanda o bariyerin daha ilerisinde arama kurtarma faaliyetleriyle alakalı geçebilmiş değiliz. Nefeslik'ten de aynı şekilde vagonların çıkışını sağlayacak mekanizmaları arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Hem Nefeslik'ten hem de Desandre'den bu pasa çıkışlarını düzenli bir şekilde aktarmamız gerekiyor. Bin 250, bin 300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirilmemiz gerekir" dedi.
-"KAYNAĞIN İKİ İHTİMAL VAR"-
"O suyun akışı halen devam ediyor mu? Suyun kaynağı ne?" sorusuna Yıldız, "Hayır devam etmiyor. Biz sadece maden ocağının kendi içindeki suyu beslediğini şuanda anlıyoruz Tabi ki bunun için erkenden bir şey söylemem mümkün değil. İki ihtimal var, baraj seviyesinin düşük olmasından dolayı yağmur ve eski bir maden ocağında biriken yağmur ve yüzey sularından kaynaklanan deponun bir anda boşalması, diğeri de oradaki nehir tipinin ya da akarsuyun oraya akıyor olması. Ama şu anda beslenmiyor" diye konuştu.
-"ESKİ BİR MADEN OCAĞINA GİRMEKTEN KAYNAKLI OLMA İHTİMALİ VAR"-
Yıldız, "Girilmemesi gereken bir yere girildiğinin bir işareti var mı?" sorusuna, "Bir kusur var ortada. Bu kusur orada ki eski bir maden ocağına girmekten kaynaklı ise bunu sizlerle paylaşacağız. Ama bunun söylemek için daha erken. Böyle bir ihtimal var, bunu ancak ocağı temizlendikten sonra yapacağız" dedi. Yıldız, su ve çamurun toplamı 2 bin 500 tonluk bir miktarı kapladığını ve yeni oluşan bariyerlerden dolayı dünden bu yana yeni su miktarına girmediklerini bildirdi.
Maden Tetkik Aramanın (MTA) yaptığı sondajdan basınçlı hava verildiğini fakat istenilen miktarda çamur ve suyun alınamadığını belirten Yıldız, "Bunun sebebi orada bir odacığının oluştuğunu yani 20-25 ton civarında suyun oradan aktarıldığını gördük. Buda şu demek, orada 2,3,4 metre boyutlarında bir kutunun olduğunu düşünün o kadarcık su alabildik ve dışarıya doğru izole bir durumda şuanda" diye konuştu. Yıldız, bilimsel olarak öneride bulunacak olan varsa bu önerilere açık olduklarını belirtti.
-"YURT DIŞINDAN GETİRMEMİZİ GEREKTİRECEK BİR TESİSAT BULUNMUYOR"-
"Özel makine yurtdışından istenebilir mi?" sorusuna ise Yıldız, "Şu anda çamurlu suyu çeken pompalar şuan orada monte edilmiş durumda. O yüzden yurt dışından getirmemizi gerektirecek herhangi bir tesisat bulunmuyor. Türkiye'de zaten bunlar var" dedi. (ANKA)