Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kış aylarında doğalgazda bir sıkıntı öngörülmediğini söyledi. Yıldız, bor madeninin özelleştirilmesi konusunda ise, “Geçtiğimiz 10 yıl içinde borun özelleştirilmesiyle alakalı bir işlem yapılmadığı gibi, 2023 hedeflerimizde de borun özelleştirilmesiyle alakalı herhangi bir madde bulunmamaktadır. Ne böyle bir şey düşünürüz, ne de böyle bir şey yaparız” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM’deki Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bor madenlerinin özelleşip özelleşmeyeceğiyle ilgili bir soruya cevap veren Bakan Yıldız, bu konunun komisyonda daha detaylı bir şekilde ele alınacağını belirterek, borun özelleşmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Yıldız şunları kaydetti:
“Şuan ki getirdiğimiz kanun tasarısı da borun özelleştirilmesiyle alakalı bir husus değildir. Bir kısım hizmet alımlarının özel sektör eliyle yapılmasına dönük bir değişikliktir. Ve bazı hukuki münazaaları, istifhamları gidermek adına yapılan bir değişikliktir. Çok açık bir dille tekrar ifade ediyoruz ki, AK Parti hükümetlerimizle beraber, geçtiğimiz 10 yıl içinde borun özelleştirilmesiyle alakalı bir işlem yapılmadığı gibi 2023 hedeflerimizde de borun özelleştirilmesiyle alakalı herhangi bir madde bulunmamaktadır. Ne böyle bir şey düşünürüz, ne de böyle bir şey yaparız. O yüzden bu tür yanlış anlaşılmaların da kamuoyuna vesilenizle ulaştırılmasını doğru bulurum.”
“ÖZEL SEKTÖR MARİFETİYLE SURİYE’YE ELEKTRİK VERİLEBİLİR”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye tarafından elektrik talebi gelip gelmediğiyle ilgili bir soru üzerine ise, Suriye makamlarıyla herhangi bir iletişimin olmadığını fakat Suriye’nin özel sektör üzerinden Türkiye’den elektrik talebinde bulunabileceğini söyledi. Bunun insani bir vazife olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, “Özel sektör marifetiyle bunu talep ederler, biz de elektriklerini vermeye devam ederiz. Talep olmaması halinde ‘biz size elektrik satalım’ diye herhangi bir bizden çağrı gelmez. Biz elektrikteki arzımızı devam ettiriyoruz ama talep olması halinde de Suriye’ye insani bir vazife olarak da, Suriye halkına bunu vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim” diye konuştu.
Özel sektörün Suriye’ye elektriği kemse sebebinin teknik sebepler mi, yoksa Suriye’den bir talep gelmediğinden dolayı mı kesildiği şeklindeki bir soru üzerine ise Bakan Yıldız, Suriye’deki iç savaştan dolayı oluşan tahriplerin, enerji sektörünü de vurmuş olabileceğini söyledi. Bakan Yıldız, her şeye rağmen Suriye’ye elektrik verilebileceğini tekrarlayarak, “Eğer enerji iletebiliyorlarsa, almak istiyorlarsa, Suriye’deki Suriye halkı adına biz bunu vermeye hazır olduğumuzu, özel sektör marifetiyle vermeye hazır olduğumuzu söylüyoruz. Gerekçesi ne olursa olsun, ister teknik gerekçelerle, isterse idari gerekçelerle; ama biz sonuçta bu işi bir insani kanal olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
“DOĞALGAZDA SIKINTI ÖNGÖRÜLMÜYOR”
Bakan Taner Yıldız, bir gazetecinin, “Doğalgazda bir sıkıntı var mı?” şeklindeki sorusu üzerine, “Şuanda öngördüğümüz bir sıkıntımız bizim yok” cevabın verdi. Bakan Yıldız, vatandaşı da tasarruf konusunda uyararak şunları kaydetti:
“Halkımızın, vatandaşımızın her kalemde olduğu gibi israf etmemesini, özellikle tasarruflu kullanmasını biz gerek elektrikte, gerek doğalgazda yaz-kış ayrımı yapmaksızın söylüyoruz. Artık israf ekonomisi olmaktan Türkiye çıkmalıdır. Tasarrufun ön planda olduğu, yani bir lamba dahi olsa fazladan kullanıyorsak bunun yakılmaması lazım. Elektrik sıkıntımız olduğu için değil, ama fazladan bunları kullanma doğru olmadığı için. Biz herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz.”
SİNOP SANTRALİ’NDEKİ SON DURUM
Bakan Taner Yıldız, Sinop’a kurulacak olan nükleer santralle ilgili olarak da şunları söyledi:
“Yılsonuna kadar biz bir ülkeyle veya onun oluşturduğu konsorsiyumla bir anlaşma imzalamak niyetindeyiz. Görüştüğümüz 4 ülkeyle de bu konuda bir mutabakata vardık. Yani ‘biz yılsonuna kadar bunu açıklayacağız’ dedik. Hız yapmak isteyenler yapabilirler, katkı koymak isteyen ülkeler, firmalar koyabilirler. O açıdan Fukişima’dan dolayı geciken bu yapının telafi edilmesi lazım. Bizim dışımızdaki kaynaklardan oluşmuştu bu gecikme.”
Bir gazetecinin, komisyondaki değişiklikle ilgili olarak, bor madeni dışındaki diğer madenlerin özel sektör tarafından çıkarılmasının söz konusu olduğunu ve bu madenlerin hangilerinin olduğunu sorması üzerine Bakan Yıldız, “Bor gibi, Uranyum gibi özel sektör tarafından çıkarılıyor olsa bile tasarrufu kamunun elinde olan madenlerimiz var. Bunların metalik madenlerden ayrıştırarak biz bunu yapıyoruz. Kanunda da bunun yeri bellidir” dedi.
Bazı hususlarda özel sektörle beraber hareket edilebileceğini kaydeden Yıldız, “Biz boru özelleştirmeden, Uranyum gibi farklı madenleri özelleştirmeden yine kamunun tasarrufunda ama bazı hizmet alımlarını da özel sektörle beraber yaparak teknolojinin hızla gelmesini sağlamamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz