Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Amacımız, yüzde 52-53’ler civarında olan doğalgazın elektrikteki üretimini, 2023 yılında yüzde 30’lara kadar indirmektir ve ithal enerji kaynaklarının yanında yerli üretimi kullanmaktır” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Petrol Üreticileri İşverenler Sendikası’nın, (PÜİS) Hacı Bayram Veli Camii iftar çadırında verdiği iftar yemeğine katıldı. İftar çadırında yemek dağıtılan bölüme geçen Bakan Yıldız, vatandaşların yemeklerini verdi. Ardından iftar çadırına gelen misafirleri selamlayan Yıldız, masalarında oturan vatandaşların yanına giderek onlarla sohbet etti. Yemeğe Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katıldı.
İftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, iftarda Ankaralı vatandaşlarla olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “İftarı otelde mi yapsak, çadırda mı yapsak diye düşündük ve çadırda yapmaya karar verdik. Bu açıdan Ankaralı hemşehrilerimle beraber orucumu açmaktan duyduğum memnuniyeti bir kez daha belirtmek isterim. Bütün vatandaşımızın Ramazan’ını da bir kez daha kutluyorum” diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşunun içerisinde enerji şirketlerinin de olması konusunda açıklama yapan Yıldız, “Bildiğiniz gibi enerji sektörü liberalleşen, özelleşen ve serbestleşen bir yapı içerisinde özellikle AK Parti hükümetimizde son 10 yıl içerisinde ciddi bir atılım sağladı. Hiçbir kamu bütçesine yük olmaksızın, yatırımlarımızı yapıyoruz. Bakın bugün, özellikle sıcaklık çok fazlaydı yurdumuzda 38 bin megavatlar civarında yeni bir rekor daha kırıldı. Ama buna rağmen üretim fazlamız var" dedi.
Enerjide ve üretimde bir sıkıntının olmadığını kaydeden Yıldız, “Bunları yine özel sektör yatırımlarıyla yapıyoruz. İşte, kamu şirketlerimizi bu manada ilk 500 içerisinde hem TPAO’nun hem de EÜAŞ’ın bir ve ikinciliği alması söz konusu oldu. Şirket yöneticilerini de kutluyorum. Her konuda destek olan Sayın Başbakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
“ANKARA’NIN BUNDAN 20-25 YIL ÖNCEKİ KİRLİ HAVASI ŞUANDA YOK”
Petrol fiyatlarının özellikle 2011 yılı içerisinde yüksek fiyatlı seyretmiş olmasının, cari açık açısından olumsuz bir gelişme olduğunu vurgulayan Yıldız, “Ama petrol üreten TPAO açısından da olumlu bir rakama yansıdı. 1.8 milyar TL civarında bir kar elde etti. EÜAŞ da suyu çok iyi değerlendirdi. Doğalgaz üretimini olabildiğince kısmaya çalıştı” dedi. Yıldız, “Bizim temel politika ve strateji çerçevemizde doğalgazı üretimde olabildiğince az, ama konutlarda daha fazla kullanmaya çalışıyoruz. Ankara’nın bundan 20-25 yıl önceki kirli havası şuanda sayın başkanımızın da sıkı takibiyle beraber temiz havaya dönüştü. En büyük pay tabi ki doğalgazın meskenlerde kullanılıyor olmasıdır. Yüzde 52-53’ler civarındaydı, yağmurların da iyi yağmış olmasıyla beraber doğalgazın elektrikteki üretimi 2011’de yüzde 45’lere kadar düştü. Amacımız, 2023 yılında bu rakamı yüzde 30’lara kadar indirmektir. Ve ithal enerji kaynaklarının yanında yerli üretimi kullanmaktır” dedi.
Bakan Yıldız, Akkuyu Santrali’nin medyada çıkan çizimleri hakkında ise, “Rusya Federasyonu’yla beraber yaptığımız çalışmanın artık somut inşaat çalışmalarına döndüğü bir evreye giriyoruz. Önümüzdeki yıllara kadar bütün projelendirme ve lisanslandırma çalışmaları bitecek ve bu arada 12 bin kişilik bir köy- kasaba kurulacak ve oradaki çalışanların özellikle Mersin yöresindeki istihdamla beraber çok iyi bir aktivite kazanacağı kanaatindeyiz. Bir santralden ekonomimize yaklaşık 22 milyon dolarlık bir girdi sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz