YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yıldız, jeotermal kaynaklı belediyelerin başkanlarıyla buluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yalova'da düzenlenen Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği çalıştayına katıldı....

Bakan Yıldız, jeotermal kaynaklı belediyelerin başkanlarıyla buluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yalova'da düzenlenen Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği çalıştayına katıldı. Yıldız, "Türkiye, beyni ve kalbi vicdanı ile beraber büyüyor. Her yönüyle beraber büyümesi lazım ki obez bir büyüme olmasın" dedi.

Bakan Yıldız, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen '5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu' konulu çalıştaya katıldı. Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'ne üye belediye başkanlarıyla bir araya gelen Yıldız, "Ülkemizin öz kaynağı bir kere yerli, yenilenebilir kaynağı son derecede etkili. Madem bizde böyle bir rezerv var, bunu doğru kullanmak zorundayız. Birçok ilklere yine hükümetlerimiz zamanında başlandı. Burada duyulan heyecan gibi yeni ve taze heyecan oluşturarak sonucuna ulaştırmamız lazım. Son derece olumsuz hava koşullarında, sert soğuklarda, yazın da sert sıcaklarda enerjiye olan ihtiyaç önemli ölçüde doğalgazdan karşılanıyor. Bundan hiçbirimiz memnun değiliz. İthal ettiğimiz herşeye mazeretimiz olabilir ama enerjimiz yok diye bir mazeretimiz olamaz. O yüzden yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı harekete geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının olduğunu vurgulayan Yıldız, "287 dereceye kadar ulaşan etkili buhar kaynağını, elektrik üretimi, konut ısıtma ve seracılıkta harekete geçirmek durumundayız. 1984'lerde MTA tarafından yarım megavatlar civarında yapılan bir tane santralimiz vardı. Biz bunu 114 megavat kurulu güçle beraber idame ettireceğiz. Hedefimiz bunun 600 megavatlarda elektrik üretiminde kullanılması. Tüm rezervleri ortaya çıkartmak için MTA son 10 yılda ödeneklerini 10 katına çıkardı. 2 bin metrelerden 25 bin metrelere sondaj miktarı yakalandı. 115 bin metre sondajlı arama tamamlanarak yaklaşık 1422 megavat termik ısı enerjisi açığa çıkartılıyor. Böylece 3 bin 330 megavat termal olan ısı kapasitesi, 4 bin 764 megavat termale çıkartıldı. 7 bin megavatlık bir termal enerji kapasitesi yakalanmış oluyor" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin beyni ve kalbi vicdanı ile beraber büyüdüğünü belirterek, "Her yönüyle beraber büyümesi lazım ki obez bir büyüme olmasın. Şu son 10 yıl içersinde, Türkiye'nin gelişimi ve gayri safi milli hasılanın üç katına çıkartılması, bütün bu rakamları teyit ediyor. Bizi cesaretlendiren ve ileriye doğru daha da güven veren bir ortamda ilerliyor. Sera ısıtmasıyla alakalı 2002 yılında 500 dönüm olan bu kapasite, 2 bin 400 dönüme çıktı, inşallah artıcak. 30 bin konuttan 86 bin konuta çıkmış jeotermal ısınma var. Ülkenin görünür kapasitesinin 3 bin megavattan 7 bine çıktıını görüyoruz” diye konuştu.

Kömür yakıtlı termik santrallerle ilgili bir soruya cevap veren Yıldız, "Yenilenebilir enerji kaynakları su, rüzgar, jeotermal gibi kaynaklar. Burada bir mesele, 11 milyar tonluk linyit rezervimiz var. Kömür bizim yerli kaynaklarımız. Nasıl Türkiye’nin turizm kaynakları var, tabii kaynakları da var. Kömür de Türkiye’nin zenginliği, her bir kilogramda vatandaşımızın hakkı var. Hiçbirini çıkartmayıp yer altında kalabilir, eğer memnun kalacak isek bunu yapabilriz. Benim sıkıntı duyduğum nokta şu. 8 bin 648 kıyımız var. 46 santral müracatımız, 46 itiraz var. Bunda bir gariplik var. Ben bunu Türkiye’nin yerli kaynaklarına ve Türkiye’nin kalkınmasına itiraz olarak görürüm. Çünkü biz çevreye ve yeşile duyarlı olarak bu işi yapacağımızı sık sık tekrar ediyoruz " ifadelerini kullandı.

"Almanya ve Avusturalya'da kömür kullanılırken zararlı olmuyor da, Türkiye’de kullanılırken mi zararlı oluyor?" diye soran Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Bunda bir aksaklık görüyorum. Jeotermalin de zararlı olduğunu düşünen gruplar var. Tekrar tekrar söylüyorum, ben çevreye, yeşiye saygı içinde, onlarla beraber bu işi yapmak zorundayım. Yalnızca Trakya'da 510 milyon tonluk rezerv tespit edilmiş durumda. Değeri 50 milyar dolar. Eğer biz bunları yer altında bırakalım diyorsanız bırakalım. Almanya’da gidin bakın şehrin göbeğinde kömür santrali işletiliyor. Türkiye’nin toplam faydasına mefaatine çalışmamız lazım. İyi niyetle olan bir kısım vatandaşlarımı tenzih ediyorum. Altını kalın çizgiler ile çiziyorum. Ülkemizin menfaati için, samimi şekilde yerli kaynaklarımızı hareketlendirmemiz lazım.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler