Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen ve kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören 6111 sayılı yasada belirtilen başvuru sürelerinin sonuna yaklaşıldığını hatırlatarak kamu alacakları için yeni bir yapılandırma olmayacağını açıkladı.
Kayseri’de Organize Sanayi Bölgesi’ni gezerek işçi ve işverenlerle bir araya gelen Taner Yıldız, düzenlediği toplantıyla kamuya borcu olan vatandaşlara çağrıda bulundu.
TBMM kapanmadan önce 6111 sayılı Torba Yasa ile bir şahsın, şirketin, özel sektörün kamuyla alakalı hangi borcu varsa o borcun yapılandırılmasıyla alakalı yasa çıkartıldığını hatırlatan Yıldız, bu yasanın cumhuriyet tarihinin en önemli borç yapılandırması olduğunu dile getirdi. Normal aboneler denilen sanayi, mesken, ticarethane veya özel sektör müteşebbis heyetlerin borçlarıyla alakalı toplam kamunun vatandaştan alacağının 15,8 milyar TL olduğunu kaydeden Yıldız, “Bunun 8,2 milyarı ana para, 7,6 milyarı gecikmeden kaynaklanan borçlardı. Yaklaşık 5,5 milyon abonemizin kamuya borcu vardı. Bütün bunları kaplayacak bir borç yapılanması 6111 torba yasayla yapıldı ve kendilerine sağlanan süre içinde müracaatları istendi. Şuana kadar 345 bin abone bize müracaat etti. Bu sayı toplam abonenin yüzde 6’sı ve çok düşük bir rakam. Bu tür abonelerin bu ayın sonuna kadar süreleri doluyor. Bundan sonra borç yapılanmasıyla ilgili yapılandırma yapamayacaklar. Kanun mayıs ayının başına kadar yetki vermişti. Uzatılması içinde bakanlar kuruluna bir ay yetki vermişti. Süre bir ay uzatılmıştı. Vatandaşlarımızdan istirham ediyorum, şu ana kadar 2,3 milyar TL yapılandırma esas bulundu. Yani yüzde 14,5-15. Bu şu demektir; 6 abonemizden 1’i yapılandırmaya müracaat etti. Bu önemli bir fırsattır. Bundan sonra böyle bir borç yapılandırması yapılmayacak. O yüzden bu bir haftalık süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor. İster özel sektör dağıtım hizmetleri, isterse kamu TEDAŞ olsun mutlaka gidip müracaatta bulunalım çünkü çok ciddi bir kolaylık sağlandı.” diye konuştu.
Tarımsal sulama abonelerinin son başvuru tarihinin haziran ayının sonuna kadar olduğunu hatırlatan Yıldız, 161 bin tane borçlu olduğunu ve 2,6 milyar TL'nin de bu abonelerin borçlarından oluştuğunu söyledi. Borçların 1 milyar 450 milyon TL’sinin anapara, 1 milyar 150 milyon TL’sinin gecikme olmak kaydıyla bunların yapılandırılmasına gittiklerini aktaran Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği hem muhteva olarak hem de rakam olarak yanlış. Bu yapılandırmayla tarımsal sulamanın gecikme cezalarının hepsi silindi. ‘Tekrar tekrar sileceğim’ diye laf duyuyoruz bunlar zaten silindi. CHP seçim beyannamelerinde ve seçim sürecindeki söylemlerinde bizim yaptığımız birçok şeyi tekrar ediyor. Kanundan faydalanan abone sayısı 31 bin. Yaklaşık 5 tarımsal sulama çiftçimizden birisi yapılandırmaya müracaat etmiş. Buda aslında yeterli bir rakam değil. Aynı zamanda yarım milyar TL’yi geçgin borç yapılandırılmasında bulundu. Buda toplam meblağın üçte birisi kadar. Ben hem buradan normal abone olan ve kamuya borcu olan vatandaşlarımıza son bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Tarımsal sulama aboneleri haziran ayının sonuna kadar borç yapılandırılması için müracaat edebilir. Onun haricindeki aboneler bu ayın sonuna kadar yapılandırmaları gerekiyor. Bu bir kolaylıktır. Bundan sonra bu parayla ilgili farklı bir borç yapılandırılmasına gidilmeyecektir. Bunu vatandaşlarımızın menfaatleri çıkarları doğrultusunda tekrar müracaat etmeleri gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz