YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yıldız: Türkiye'nin Çıkarlarını Düşünelim, Ağaç Sayısı Azalmayacak

ANKARA, Bakan Yıldız, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği 'FİYATLARIN HER BİRİSİ VATANDAŞIMIZA DA SANAYİCİMİZE DE BİREBİR YANSIYOR' Petrol fiyatları hakkında açıklamalarda

ANKARA, Bakan Yıldız, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği 'FİYATLARIN HER BİRİSİ VATANDAŞIMIZA DA SANAYİCİMİZE DE BİREBİR YANSIYOR'
Petrol fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Yıldız, "Dünyadaki petrol fiyatlarıyla alakalı gerek Yunanistan'daki gerekse AB'de gerekse Çin'in büyüme rakamlarıyla alakalı konularda daha tutucu bir yapıya girdi petrol piyasası. Yaklaşık 93- 94 milyon varillik günlük üretim, tüketimin artmasıyla beraber artmadı. Çünkü tüketim de dünyadaki büyüme hızı yüzde 1'ler civarında. O yüzden dünyanın genel büyüme rakamları petrol fiyatlarını etkileyen ana kalemdir. Dünya tüketiminde çok ciddi bir artış olmadı. Şu anda 56 Dolar bantlar seviyesinde. Türkiye'nin 13 milyar Dolar daha az enerji kalemlerine daha az ödeme yapacağını söyleyebilirim. Bunun Türkiye'ye artı pozitif faydalarını görmüş olacağız. Fiyat indirimleri ham petrolün özellikle türevleri olan benzin ve motorin fiyatlarında ciddi düşüşler oluyor. Bunlar bire bir yansıtılıyor. Hiçbir vatandaşımızın bu manada bundan emin olması lazım. Serbest piyasada uluslararası fiyatlara açık bir ortamda yapıyoruz bunları. Bunun denetlenmesi de söz konusu. Bu fiyatların her birisi vatandaşımıza da sanayicimize de birebir yansıyor" diye konuştu.
'MADEN ÇIKARTILSIN İSTEMİYORUZ' DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL
Artvin Cerattepe'de yapılması planlanan madene karşı yapılan protestolar ile ilgili yöneltilen sorulara yanıt veren Yıldız, bölgede herhangi bir kirlenmeye bakanlık ve ilgili birimler olarak müsaade etmeyeceklerini belirtti. Bölgede madenin olumsuz etkilerine karşı tüm tedbirleri aldıklarını açıklayan Bakan Yıldız; buna rağmen maden çıkartılsın istemiyoruz, diyenlerin yaklaşımını doğru bulmadığını söyleyerek, şöyle devam etti:
"Cerattepe'de biliyorsunuz Türkiye'nin en önemli kaynaklarından bir tanesi ihale edilmişti. O ihaleye katılan firmalar kendi aralarında yarıştılar. Ben gittim orayı gezdim, gördüm. Tabii güzellikleri, doğal güzellikleri çok iyi olan; Türkiye ortalamasının daha üzerinde olan bir yerimiz. Biz orada bir ruhsat verdik. Ruhsat yer üstü madenciliği yapmayacak. Yer altı madenciliği yapacak. O açıdan bizim ne madenimizden vazgeçmemiz lazım Türkiye adına ne de çevremizden vazgeçmemiz lazım. Peki bu mümkün mü? Evet mümkün. Bizim oradaki madeni çıkartmamız gerekiyor. O maden Türkiye'nin ithal ettiği kaynaklardan bir tanesini ihraç etmeye dönük, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya dönük bir çalışmadır. Bu konuda devletin işletmecilik anlayışı kendini özel sektöre bırakmıştır. Orada bir ruhsat verildi. O ruhsatla beraber çıkartılan cevher orada işlenmeyecek. Murgul'dan Samsun'a taşınacak. O madenciliğin içerisinde herhangi bir kimyasal yapı bulunmayacak. Ne madenciliğin içerisinde ne de çevresinde. 8 tane açılan araştırma kuyusuyla beraber yer altı su seviyeleri ve yer altındaki suyun kalitesi her zaman kontrol edilecek. Bunun taahhüdünü Çevre Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı olarak biz bunu veriyoruz. Orada herhangi bir kirlenmeye zaten biz de müsaade etmeyiz. Ama derseniz ki bütün bu tedbirler alınmış olmasına rağmen biz, burada maden çıkartılsın istemiyoruz; bu doğru bir yaklaşım değil."
'ORADAKİ MADEN ÇIKARTILMALI'
Cerattepe'deki eylemlerde manipülatif ve spekülatif davrananların olduğunu ileri süren Yıldız, "Ben özellikle sordum kaç tane ağaç kesilecek, diye. Daha üst tarafında Kafkasör Tesisleri vardır. Teleferikli olan, orada binlerce ağaç kesildi. Ne adına? Orada insanların yararlanması adına. Kötü mü oldu? Hayır asla kötü olmadı. Çok güzel bir proje gerçekleştiriliyor. O ne kadar makulse maden işleri o kadar makuldür. Hatta daha fazladır. Ve orada kesilen ağaç sayısıyla mukayese edilemeyecek kadar azdır. Orada maden çıkartılmayacak, derseniz bu doğru bir yaklaşım olmaz. Yurt dışında şehrin merkezinde hemen yanı başında yapılan tesisler vardır. Ormanın içerisinde yapılan tesisler vardır. Çünkü o madenin taşınma ihtimali, imkanı yok. Bulunduğu yerde çıkartabiliyorsunuz. O yüzden ben Cerattepe'de iyi niyetle masum bir çevrecilik anlayışıyla karşı çıkanları istisna tutuyorum. Ama onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar vardır. Bizim onların sözleriyle oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olmaz. Oradaki maden çıkartılmalı ama aynı zamanda çevre hassasiyetleri de dikkate alınmalı. Bunlarla alakalı bütün tedbirlerimizi aldık. Cevher çıkartılmasıyla alakalı oluşan boşluklar tekrar doldurulacak ve bununla alakalı herhangi bir görsel sıkıntı da oluşmayacak" diye konuştu.
'ORADAKİ AĞAÇ SAYISININ EN AZ 5 KATINI FİRMA TELAFİ EDECEK'
Kesilen ağaçların işletmeyi yapacak olan firma tarafından başka bir alanda dikilecek ağaçlar ile telafi edileceğini ifade eden Yıldız, protestoları iyi niyetle bağdaştıramadığını savunarak "Aldığım bilgi, 560 civarında ağaçtan bahsediyoruz. Ama bunların daha fazlası şirket tarafından başka bir mahale dikilecek. Yeşil azalmayacak. Ağaç azalmayacak. Bu nasıl iştir ki 13 yıldan beri bu ülkenin idaresine konan irade, AK Parti hükümetlerimizle beraber, zeytin ağaçlarını arttırmıştır; 91 milyon adetten 170 milyon adete çıkartmıştır ve AK Parti, zeytin ağaçlarını azaltmakla suçlanmıştır. Bu doğru bir şey değil. Bu haksızlıktır. Kutsal olan bizim insanımız. Bütün hizmetler insanımıza yapılan hizmetler. Niye Kafkasör Tesisleri'nde kesilen ağaca bir şey demiyoruz da madencilikle alakalı bir faaliyet yaparken buna olmaz diyoruz? Ben bunu nasıl iyi niyetle bağdaştıracağım? Türkiye'nin kaynağı bu ve Türkiye'nin yer altı kaynaklarına mutlaka sahip olması ve bunu çıkartması gerekiyor. Türkiye'nin çıkarlarını düşünelim. Ağaç sayısı azalmayacak. Daha fazlası dikilecek. Oradaki ağaç sayısı en az 5 katını en az 10 katını firma başka bir şekilde bunu telafi edecek" açıklamasında bulundu.
'ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINI ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ BULDUM'
Anayasa Mahkemesi'nin dersanelerin kapatılmasına yönelik kararı iptal etmesi sorulan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasa Mahkemesi'nin kararını çok düşündürücü buldum ve üzüldüğümü söylemem lazım. Orada bir siyasi karar vardır ve milli iradenin bir kararı vardır. O karar varlıklı insanların çocuklarını dersaneye ve Türkiye'nin bütün olumlu şartlarını bir noktaya götürdüğü söylenebilir. Yüzde 5'i, 10'u düşünürsek bununla alakalı çok farklı şeyler söylenebilir. Ama biz yüzde 5'ini, 10'unu değil Türkiye'nin tamamını düşünmek zorundayız. Eğer bu dersaneler açıkça da söylemem lazım, paralel yapının en önemli kaynağı olan dersaneler; eğer vakıf hizmeti yapıyorlarsa ücretsiz olarak yapsınlar. Fakir fukara çocuklarını ücretsiz okutsunlar. Ben bu kararın Türkiye'deki eğitim sistemiyle alakalı yalnızca sınav sistemine odaklanmış, yalnızca test üzerine geliştirilen yapıyı doğru bulmuyorum. Bunun adı eğitim demek değil, bunun adı başka bir şey. Bu kanunu düzenlerken çıkış noktalarımız farklıydı. Çıkış noktamız her öğrencimizin her çocuğumuzun eşit şartlarda bu imkanlardan faydalanmasıdır. Gerekçeli kararı açıklanmadığı için hangi gerekçelerle bu kararın kaldırıldığını anlamakta ben güçlük çekiyorum. Bunu da doğru bulmuyorum. Türkiye'de eğitim sistemi doğru bir mecraya oturtulmak istenmişti. Bunun mutlaka düzeltileceğine inanıyorum."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler