YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yılmaz: Ara malının ithalatta payı yüzde 70'i buldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ara malının ithalat payının yüzde 70'e denk geldiğini bildirdi. Yılmaz, "Bunun...

Bakan Yılmaz: Ara malının ithalatta payı yüzde 70'i buldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ara malının ithalat payının yüzde 70'e denk geldiğini bildirdi. Yılmaz, "Bunun içinde enerji de var. Bakın Türkiye, senede 50 milyar dolar enerji ithalatı yapıyor. Enerjiyi çıkaralım, ara malı ithalatı yine fazla. “ dedi. Yılmaz, Ar-Ge faaliyetlerine önem verilerek ara mal üretiminin artırılabileceğini de vurguladı.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Burada ihracatçılara hitap eden Yılmaz, "Gelinen aşamada Türkiye'nin gideceği yer belli, rotası belli. Bakın 2023 hedefleri ilgi odağı, kamunun yanında toplumdan da itibar görüyor.” ifadelerini kullandı.
2014 ‘te 10 senelik bir kalkınma programının uygulamaya koyulacağını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"2023 hedeflerinin detaylandırılacağı program için yakında faaliyetlere koyulacağız. Burada TİM'in de katkılarını mühim görüyoruz. Ülke olarak rekabetçi yapı ortaya koymadan, dünyaya mal satmadan 2023 vizyonu oluşturamayız. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ihracatında payı giderek artıyor. Örneğin Çin'in dünya ihracatında yüzde 10 gibi bir payı var, ama Türkiye'nin payı hala yüzde 1'in altında. Nüfusumuz ve üretimimiz yüzde 1'i aşıyor, fakat ihracatı yüzde 1'i geçmiyor. Artık, dünya ihracatından aldığımız payı yukarılara çekmemiz gerektiği ortada.
Dünya şartlarına bakıldığında ihracattan aldığımız pay büyük değil, ama bunu artırma imkânımız bulunuyor. Onun için hedefimiz orta vadede yüzde 1, 2023’te de yüzde 1,5 payı yakalamak olmalı. Bunu yapamadığımız takdirde 500 milyar dolar ihracat hayal olur.
2011 ihracatı rekora gidiyor, sene sonunda ihracat 135 milyar doları görecek. Orta Vadeli Program’da 134,8 milyar dolar tahminimiz vardı, umuyorum ona yakın bir rakamla karşılaşacağız. İlk 11 ayın ihracatında petrol ürünleri artış elde etti, gıda, makine ve kimya sektörlerinde önemli atılımlarla karşı karşıyayız. Otomotiv ve çelikte de artışlar var ama bunlar görece gerilerde. İhracatımızda Almanya’yı İtalya, İngiltere ve Irak izliyor. Buna mukabil kimi ileri ülkelere ihracatımız yeterli değil; ABD, Kanada, Japonya ve Çin gibi. Dünya ithalatında geniş payı olan bu ülkelerde güçlü değiliz. Söz konusu bölgelere ihracatımız muhakakak ve muhakkak artırılmalıdır.”

“ARA MALI İTHALAT PAYI YÜZDE 70’İ BULDU”
Yılmaz, ara mallarının ithalatın en önemli kalemlerinden biri olduğuna işaret etti. Bunların ithalat payının yüzde 70’e denk geldiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Ara malının içinde enerji de var. Senelik 50 milyar dolar enerji ithalatı yapıyoruz. Bunu çıkarsak da ara malı ithalatı fazla. Bakın, 2011’de ara malı ithalatı, enerji dışında yüzde 30 arttı. Bizim, artık Ar-Ge’yi teşvik unsurlarını destekleyerek ara malı üretimini artırmamız gerekiyor. Bütün ara mallarını değil ama rekabet gücümüzün bulunduğu alanlarda ara malı üretimini artırmalıyız. İhracat belli yerlere geldi, bu sene 135 milyar doları görecek; ama bu yeterli değil, rakamı artırmamız şart. 2014 hedefimiz 185 milyar dolar, 2015 hedefimiz ise 200 milyar dolar. Kanımca bu rakamları rahat geçeriz.
Orta Vadeli Program’da önem verdiğimiz bir diğer konu cari açık. Türkiye, sekiz çeyrektir art arda büyüyor. Son çeyrek büyümede dış ticaretin önemli katkısı oldu. Bu etkinin ilerleyen dilimlerde artacağını göreceğiz. “

“TÜRKİYE’NİN AR-GE HARCAMALARI 9 AB ÜLKESİNDEN DAHA FAZLA”
Türkiye’nin daha rekabetçi olması adına ihracatını artırması temennisinde bulunan Kalkınma Bakanı, bu bağlamda Ar-Ge faaliyetlerinin önemli olduğunu aktardı.
Türkiye’nin Ar-Ge giderlerinin şu an binde 80-85 seviyelerinde olduğunu duyuran Cevdet Yılmaz, oranın 2023’te yüzde 3’ü bulacağını dile getirdi. Yılmaz, “Ar-Ge’nin milli gelire oranında 9 Avrupa Birliği (AB) üyesinden daha iyiyiz. AB ortalaması yüzde 2, yine birliğin önde gelen kimi ülkelerinin ortalaması yüzde 3. Şu an, Türkiye’de özel sektör Ar-Ge harcamaları yüzde 40’tan fazla. Bizim bu oranı yüzde 60-70’lere çıkarmamız gerektiği de ortada.” dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye’nin ihracatta 135 milyar doları yakalayıp rekor kıracağının altını çizdi.
İhracatçıların 2023 hedeflerine büyük önem verdiğini anlatan Büyükekşi, bu anlamda Kalkınma Bakanlığı ile el ele verip 2023 İhracat Stratejisi Sektörel Eylem Planları’nı ortaya koyduklarını bildirdi. Büyükekşi, eylem planlarında ithalata bağımlılığının sektörel ve makro ölçekte daraltılması adına, yatırımcıların önünde duran tüm engellerin kaldırılması adına hedeflerin yer aldığından söz etti.
Türkiye’de en büyük cari açığın enerjide olduğunu vurgulayan Mehmet Büyükekşi, iktidara şu önerilerde bulundu:
“2011 ilk 9 ayda 39 milyar dolar açık verdik. Bunun önüne geçmek için yenilenebilir enerjide hidroelektrik, rüzgâr, güneş ve termal kaynaklara yönelmeliyiz. Onun için yenilebilir enerjinin teşviki önemli bir öncelik. Öte yandan Türkiye rafineri kapasiteini artırmalı. İşlenmiş petrol ürünlerinde ihracatçı konuma gelmelidir. Yani orta ve ileri teknolojili ürün üretimi adına katma değer üreten teşvik mekanizmasına ihtiyaç var.”
Türkiye’de ara mal üretilebileceğini savunan Büyükekşi, “Bunun için modern üretim kapasitemiz var, makine parklarımız geniş. Ama gel gör ki dışarıdan ara mal ithalatı var, makine ekipmanları da ihraç ediliyor. Artık ara malı içeride üretmeyi mümkün kılacak teşvik mekanizmasına ihtiyaç var.” yorumunu yaptı.
Büyükekşi, Ar-Ge yatırımlarının arttığını ama yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler