Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen “3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu”, Namık Kemal Üniversitesi Piramit Salonu’nda açılış konuşmalarıyla başladı.
Sempozyuma, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kırklareli Valisi ve Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaman, Tekirdağ Valivekili Mustafa Masatlı, Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut ve Özlem Yemişçi, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V., Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Tekirdağ Vali Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Turan Çuhadar, Tekirdağ Emniyet Müdürü V., Mücahit Dürük, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Ajanslarının üstlendikleri misyona uygun olarak hareket ettiklerini belirterek konuşmasında, “Girişimcilik, kalkınma dediğimiz sürecin kilit unsurlarından biridir. Kalkınmanın göstergeleri vardır; kişi başına düşen gelir, elektrik sarfiyatı gibi. Bana göre, ekonomik büyüklük, kişi başına düşen gelirin büyüklüğü kalkınmanın nedeni değil, sadece sonucudur, göstergesidir. Kalkınmışsanız kişi başına düşen gelir de doğal olarak yükselir. Kalkınmanın en önemli unsuru organize olabilme kapasitesidir. Bir topluluk kendisi için ortak olarak hedefler belirleyebiliyorsa ve bu ortak hedeflere dönük olarak bütün enerjisini organize edebiliyorsa onlar kalkınmıştır, gelişmiştir. Girişimcilik de kalkınmanın lokomotifidir. Girişimci olmadan istediğiniz kadar kaynaklarınızı övün. Girişimci hizmet etmeden bir işe yaramıyor. Girişimcilerin kalkınma açısından diğer önemli bir yönü ise, yenilikçi olmasıdır. Girişimci aynı zamanda yenilik yapan kişidir. Avrupa da 2010 yılında birçok ekonomik sıkıntı yaşanırken, biz geçen yıl %9,5 büyüdük. Bu yıl da umuyoruz ki %7,5 bir büyüme sağlayacağız. Kalkınma stratejimiz kamu ağırlıklı bir strateji değildir. İhracatın lokomotifi olarak özel sektörü görüyoruz. Özel sektör de üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. 2010 yılındaki yatırımlarımızın % 12-13’ünü özel sektör gerçekleştirdi. 2023 hedeflerimiz bütün bölgelerimizi, bütün yörelerimizi kapsıyor. Dünya ile rekabet etmek için bölgesel gelişme politikalarımız var. İŞKUR kurslarıyla işgücümüzün niteliğini arttırıyoruz. Bir taraftan Tarım Bakanlığımız tarım fonlarıyla kırsal alanda çeşitli faaliyetlere destekler sunuyor. Bir taraftan KOSGEB ve Sanayi Bakanlığımız küçük işletmelere destek oluyor. Diğer taraftan TÜBİTAK projeleriyle destekler sağlıyoruz. Birçok proje bazlı faaliyet, proje bazlı destek var” dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuşmasının devamında, kalkınma ajansları ve üniversitelerin bölgesel kalkınmanın lokomotifi olduğunun altını önemle çizerek, bu anlamda, önümüzdeki yıl sadece Namık Kemal Üniversitesi’ne 30 milyonun üzerinde bir yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.
Açılış konuşmasının ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek plaket verdi.
İki gün sürecek olan “3 Trakya Bölgesi Girişimcilik ve Kalkınma Sempozyumu”nda, uluslararası kuruluşların kalkınma ve girişimcilik faaliyetlerindeki rolü, girişimcilik, kalkınma, lojistik, idare, iş ve vergi hukuku açısından kalkınma ve girişimciliğin önündeki güncel sorunlar, başarılı girişimcilik uygulamaları, sürdürülebilir kalkınma, kurum ve kuruluşların girişimcilik faaliyetlerindeki rolü, kalkınma düzeyleri, eko-turizm ve pazarlama gibi konular üzerine oturumlar yapılacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz