YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yılmaz, Türkiye’nin Küresel Krizdeki Karnesini Açıkladı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ABD’de başlayan ve etkileri henüz sona ermeyen küresel kriz döneminde Türkiye’nin...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ABD’de başlayan ve etkileri henüz sona ermeyen küresel kriz döneminde Türkiye’nin yıldızı en fazla parlayan ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Türkiye küresel kriz ortamında en az etkilenme ile yoluna devam eden, borçlanma göstergeleri ile iyi bir performans ortaya koyan bir ülke” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında Swiis Otel Grand Efes’te gerçekleştirilecek 5. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi’ne ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, üniversite rektörleri ve sivil toplum örgüt temsilcileri de hazır bulundu.

Bakan Yıldırım, İktisat Kongresi ile Türkiye’nin kalkınma ve ekonomik büyüme eksenlerinin neler olduğunun tespitinin yapılacağını belirterek, “Bu yıl sonunda yapılması planlanan ve ilk kez uluslararası nitelikte gerçekleştirilecek İktisat Kongresi, bu toplantıda ele alacağı konuların belirleneceği yol haritasının ortaya konacağı bir toplantı. Yurt içinde yetişen sanayi dalları kurulmalı, ev işçiliğinden süratle büyük fabrikalara geçilmeli. Devlet yavaş yavaş iktisadi görüşleri olan bir organ haline gelmeli. Özel teşebbüsler tarafından kurulamayan sektörler devlet tarafından ele alınmalı, yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalı, sanayinin teşviki için milli bankaların kurulması sağlanmalı, işçilere sendika hakkı tanınmalıdır gibi bazı maddeler var. Birçoğunun gerçekleştiğini, bazılarının hala güncelliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Bu kongrenin yapıldığı tarih Anadolu topraklarında kurtuluş mücadelesini veren 12.5 milyon nüfus var. Bugün 25.5 milyon çalışan var. Bugün Türkiye dış ticareti 390 milyar doları aştı. 2023 hedefleri sadece ihracat için en az 500 milyon dolar. 1.2 trilyon dolar toplam dış ticaret hedefi koymuş durumda. Dünyanın en büyük ekonomisi içinde yer elmayı hedefleyen bir Türkiye’den söz ediyoruz. İktisat Kongresi bir anlamda iki şeyi ortaya koyacak. Türkiye’nin bugün geldiği yerin hem ulusal hem uluslararası düzeyde ne olduğunu, durum tespiti yapacak ama daha önemlisi 2023 hedeflerine doğru giderken Türkiye’nin kalkınma ve ekonomik büyüme eksenlerinin neler olduğunu tespit etmiş olacak” dedi.

Kongrenin yapılacağı güne kadar özellikle akademik çevrelerin sıkı bir çalışma içerisine girmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldırım, “Kongrenin yapılacağı güne kadar özellikle akademik çevrelerin, dokuz üniversitenin çok sıkı bir çalışma içine girmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerin bu İktisat Kongresi’nin çalışmalarının özünü teşkil edecek şekilde konulara yoğunlaşması ve tüm detay çalışmaların burada iktisat bölümlerini devreye sokarak geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE YILDIZI PARLAYAN ÜLKELER ARASINDA”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, düzenlenecek beşinci kongreye ilişkin hazırlıkları iki yıldır gündemlerinde tuttuklarını söyledi. Kongrenin iki yıl önce yapılmasının planlandığını ancak 90. yıl hususunu göz önünde bulundurduklarını aktaran Bakan Yılmaz, “5. kongreyi iki yıldır gündemde tutuyoruz. İzmirliler’in bu kongrenin gerçekleştirilmesi yolunda önemli talepleri oldu. İki yıl önce yapılması talep ediliyordu ancak tarihi misyonunu dikkate alarak, hem de küresel krizle ilişkilendirerek, 90. yıl gibi hususiyeti dikkate alarak bu yıl gerçekleştirmenin daha iyi olacağına karar verdik” dedi.

Yurtiçi ve yurt dışından geniş katılım beklediklerini aktaran Bakan Yılmaz, kongre ile Türkiye ve dünyayı tartışacaklarını söyledi. 5. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi tarihinin önemli bir döneme geldiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2008 yılından bugüne küresel krizle boğuşuluyor. Bu krizin atlatıldığını söyleyemeyiz. Yeni bir küresel ekonomik yapı şekillenecek. Dünyada üretimin ağırlık merkezleri yeniden belirlenecek. Gelişmekte olan ülkeler daha fazla ağırlık kazanacak. Merkez ülkelerde ciddi sorunlar yaşanırken, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin ekonomide ağırlıkları artıyor. Türkiye de bu anlamda önemli bir konuma sahip. Yıldızı en fazla parlayan ülkelerden biri Türkiye. Küresel kriz ortamında en az etkilenme ile yoluna devam eden, borçlanma göstergeleri ile iyi bir performans ortaya koyan bir ülke. Türkiye ve dünya ekonomisini tartışmak istiyoruz. Daha detaylı bir şekilde analiz edeceğimiz dünya ve Türkiye etkileşimine bakacağımız bir kongre olacak.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler