Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bingöl’de başlatılan ‘Ceviz Eylem Planı’ programına katıldı.
Orman ve Su İşle Bakanlığının yürüttüğü ‘Ceviz Eylem Planı’ kapsamında Bingöl merkeze bağlı Gökçekenat köyünde ceviz dikim programı düzenlendi. Programa katılan Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, vatandaşlarla birlikte ceviz fidanı dikti.
Programda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl’ün cevizin ana vatanı olduğunu belirterek, ‘Ceviz Eylem Planı’nın Bingöl’de uygulanmasının önemini anlattı. Bingöl’e girer girmez ormanlık bir alanın başladığını ifade eden Yılmaz, “Önemli bir orman varlığımız var fakat bu ormanın ıslah edilmesi gerekiyor, daha fazla gelir getirecek hale dönüştürülmesi gerekiyor. Orman ve Su Bakanlığımız Ceviz Eylem Planı diye bir proje hazırladı. Bingöl’e ilk etapta küçük bir alan ayrılmıştı. Sayın Bakanımız ceviz dikilecek alanı genişletti. Burası gerçekten cevizin ana vatanı. Geçmişten beri burada ceviz varlığımız vardı fakat şimdi bunu daha endüstriyel düzeyde, daha ticari düzeyde yapmamız lazım. Sayın Valimiz de ayrıca Bingöl’de 5 yılda 500 bin ceviz projesi başlatmıştı. Bingöl’de çok hızlı bir şekilde bu projeleri yürüteceğiz. Burası yüz binlerce ceviz ağacı olan, her yıl binlerce ailenin ekonomik anlamda faydalandığı bir sektöre dönüşecek inşallah. Bugün yaptığımız çalışma bunun ilk adımıdır” dedi.
“BİNGÖL’DE 1140 HEKTARA CEVİZ EKİLECEK”
Programda konuşan Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu ise, Bingöl’ü 2012-2013 yıllarında hamle yılı olarak ilan ettiklerini söyledi. “Biz buraya gelirken boş gelmedik” diyen Eroğlu, “Ceviz Eylem Planı'nı Bingöl’de başlatıyoruz. Bingöl’ü 2012-2013 yıllarında hamle yılı olarak ilan ediyoruz. İnşallah bu dönemde Bingöl’ü Türkiye’nin yıldız şehirlerinden biri yapacağız” dedi.
Cevizin Bingöl için önemli olduğunu belirten Eroğlu, “Bingöl cevizin ana vatanı ama maalesef ceviz kalmamış, zamanında kesilmiş. Ayrıca ceviz son derece faydalı, geliri de son derece yüksek bir gıda maddesidir. Maalesef cevizin yüzde 65’ini yurt dışından ithal ediyoruz. Bu nedenle ceviz eylem planını başlattık. Bu projeyi vatandaşlarımıza gelir getirmesi amacıyla başlattık. Bozuk orman alanlarına ceviz ve badem ekeceğiz. Masrafını devlet karşılayacak, bakımı size ait olacak. Tüm geliri de vatandaşın olacak. Şu anda 5 tane il Ceviz Eylem Planı'nda yarışıyor. Biz Bingöl’ü de bu yarışa dahil ediyoruz. Tarım ve hayvancılık bakanlığıyla bir protokol imzaladık. Bozuk meraları ıslah edip gelir getirecek ağaçlar dikerek vatandaşların hizmetine sunacağız. İnanıyorum ki Bingöl bu yarışta en önde olacak çünkü Bingöl cevizin ana vatanı, ceviz yetiştiriciliğini biliyor. Bu cevizler 49 yıllığına vatandaşların olacak. Proje böyle hazırlandı ancak biz bunu 99 yıla çıkarıyoruz. Böylece vatandaşlara bir gelir sağlanmış olacak. Proje kapsamında Bingöl’de 1140 hektara ceviz ekilecek.”
“BADEM EYLEM PLANI BAŞLATACAĞIZ”
Ceviz eylem planı yanında badem eylem planının hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Bakan Eroğlu, “Cevizin olmadığı yerlerde, yamaçlarda da badem ekeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Ceviz bademe göre daha fazla su ister. Az su isteyen yerlere badem ekeceğiz. İnşallah bir dahaki gelişimizde de badem eylem planını başlatacağız” dedi.
Dağlardaki suyun boşa akmaması için yeni bir proje geliştirdiklerini ifade eden Eroğlu, “Ülke genelinde bin göl projesi başlattık. Bu proje kapsamında bin günde bin gölet yapacağız. Bingöl de bundan en çok istifade edecek illerden olacak. Ayrıca Murat Havzası Projesi'ni başlatıyoruz. Bunun da buradan ilan ediyoruz. Bütün Murat Havzası'nda ne gerekiyorsa yapacağız. Havzada ağaçlandırma, orman köylerinin korunması, havzanın ıslahı gibi ne gerekiyorsa bu proje kapsamında yapılacak” diye konuştu.
“105 ADET BAL ORMANI KURDUK”
Bingöl balının dünyaya tanıtılması için çalışma başlatacaklarını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
“Bingöl’ün balı meşhur. Bu balı sertifikalı hale getirelim. Kontrol edelim, denetleyelim, organik balı sertifikalı hale getirerek satalım. Bingöl’de arıcılık yaygın. Ancak bu arılar için uygun bitkilerin dikilmesi lazım. Eskiden, ‘Hayvanlar ormana giremez’ diye bir kanun maddesi vardı. Arı da hayvan tabii, giremezdi. Dolayısıyla arıcılar, arılarını götürecek yer bulamıyordu. Biz bir genelge yayınlayarak arıların ormana girişine izin verdik. Şu ana kadar 105 adet bal ormanı kurduk. Bu ormanda yer hazırlayıp arıcıların talebine göre bitki dikiyoruz. Bingöl’de de bal ormanı kurma hazırlıklarını başlattık. İnşallah Bingöl balı dünyanın en organik balı olacak, nam salacaktır. Tabii önce siz bunu sertifikalı hale getirin ve hep beraber Bingöl balını dünyaya pazarlayalım.”
Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından Gökçekanat köyü alanında oluşturulan sahada ceviz fidanları dikildi. Bölgede ceviz diken Eroğlu ve Yılmaz tarafından her köylüye 30 adet ceviz sertifikası verildi. Toplam 800 ceviz fidanı dikilerek köylülere teslim edildi.
Yılmaz ve Eroğlu, daha sonra Bingöl Valiliğinde düzenlenen Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi konulu toplantıya katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz