Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, öğrencilere okuyarak, uğraşarak, tartışarak ve konuşarak zaman geçirmelerini isteyerek, “Özellikle ideolojik söylemlerden, kaba söylemlerden, yüzeysel söylemlerden de uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Hepinizin fikri size. Ben ona hiçbir şey diyemem. Herkes kendi inancı neyse, fikri neyse onu takip edebilir. Ama şunu özellikle tavsiye ediyorum. Aşırı birtakım ideolojik yapılardan, kaba ideolojilerden, sizi bu hayattan koparacak, geleceğinizi riske atacak söylemlerden de lütfen uzak durun” dedi.
Bakan Yılmaz, Bingöl Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde lise son sınıf öğrencileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Hükümet olarak eğitime büyük önem verdiklerini kaydeden Bakan Yılmaz, “Milletimizin refahı ve yükselmesi için en önemli sermaye, en önemli güç sizlersiniz. Eğitimi gerçekten birinci öncelik olarak görüyoruz. Eğitim sisteminde gençlerimizin çok boyutlu yetişmesini istiyoruz. Eğitim reformu yaptık, 444 adı altında bir eğitim reformu. Orada özellikle daha demokratik, daha esnek bir eğitim sisteminin de altyapısını kurmuş olduk. Çok büyük bir adım attık. Eskiden çok daha katı bir sistem varken, şimdi çok daha esnek, çok daha demokratik, çok daha hedefe-amaca uygun bir eğitim sistemine doğru zemini oluşturmuş olduk” şeklinde konuştu.
Tek tip toplum istemediklerini ve farklılıkların geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, insanların konuştukları dili okulda öğrenmelerine fırsat tanındığını hatırlatarak, fırsat eşitliğine önem verdiklerini ve adaletin olmadığı yerde ilerlemenin olamayacağını ifade etti. Yılmaz, “Hepimizin kendimize göre farklı üstünlüklerimiz var, farklı özelliklerimiz var. İşte bunları fark edip kendimizi ona göre geliştirmemiz gerekiyor. Tek tip bir insan, tek tip bir toplum istemiyoruz. Farklılıklarımızı ön plana çıkarmalı ve onları geliştirmeliyiz. Hangi mesleği seçtiğimiz önemli değil bence. Herhangi bir meslek seçebiliriz. Hangi mesleği seçmiş olursanız olun, onu en iyi, en kaliteli yapmaktır mesele. Bunu yapabiliyor musunuz, yapamıyor musunuz? Önemli olan budur. Diğer taraftan dediğim gibi seçmeli dersler getirdik. Sadece teknik konularda değil. İnsanların konuştukları, annelerinin, babalarının, ailelerinin konuştuğu dili okulda öğrenmelerine de fırsat sağlıyoruz. Şimdi artık Kürtçe, Zazaca, Arapça gibi değişik dillerde seçmeli ders imkanı oldu. Aynı şekilde insanların inançlarıyla ilgili yine serbestiyet getirdik. Bunu yaptığımız gibi ortaöğretimde, yükseköğretimde de üniversiteler kurduk. Hakkari’de de üniversite kurduk, Şırnak’ta da kurduk. Türkiye’nin her yanına üniversiteler kurduk ki çocuklarımız, sizler, gençlerimiz bu imkanlara kavuşsunlar. Biz şuna inanıyoruz hükümet olarak, fırsat eşitliği çok önemlidir. Hiç kimse kendisini dışlanmış hissetmemelidir. Herkese belli bir fırsat eşitliğini götürmek durumundayız. Bu adalet kavramıyla çok ilgilidir. Adaletin olmadığı yerde gelişme de olmaz, ilerleme de olmaz. Türkiye’nin en ücra yerinde bile üniversiteler kuruldu. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu imkanları olsun. Bu üniversiteler çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bizde çok güçlü kaynaklarla bunu destekliyoruz hükümet olarak. Bingöl Üniversitesi’nde 6 bin 700 öğrenci var. Bu yakında 10 bini geçecek inşallah. Bingöl de bir üniversite şehri olacak” ifadelerini kullandı.
Kalkınma Bakanlığı olarak çok yönlü programlarla fırsat eşitliğini sağlamayı amaçladıklarını belirten Bakan Yılmaz, “Bunun yanı sıra başka programlarla da bu sosyal adaleti, fırsat eşitliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bir tane programımız, SODES dediğimiz Sosyal Destek Programı. Bunu bizim bakanlığımız bizzat yürütüyor. Özellikle gençlerimize, kadınlarımıza, engelli vatandaşlarımıza, dar gelirli, imkanı kısıtlı vatandaşlarımıza çok çeşitli projelerle-programlarla destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
Toplantıda öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bütün bunların amacı sizlersiniz değerli kardeşlerim, sizleri geleceğe hazırlamaktır. Bir dakikanızı heba etmeyin. Okuyarak, uğraşarak, tartışarak, konuşarak geçirin. Kendinizi geleceğe hazırlayarak geçirin. Eğitim işi sadece bir meslek olarak icra edilecek bir iş değil. İnsanla ilgili bir iş olduğu için aynı zamanda bir gönül işidir. Kaba ideolojilerden, şiddetten, kavgadan, çatışmadan, lütfen uzak durun. Bir diğer tavsiyem. Kötü alışkanlıklar, uyuşturucu başta olmak üzere yine gençliğimizi mahveden, gerçekten tahrip eden, bu kötü alışkanlıklardan da özellikle uzak durmanızı, bu tarafa yönelmiş olanları da doğruya getirme yönünde hem idarecilerinize, hem bu işle ilgili insanlara da yardımcı olmanızı özellikle istiyorum. Önemli olan bozulmadan gerekli önlemleri almak ve korumaktır” diye konuştu.
Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından öğrencilerin talep ve isteklerini dinledi. Toplantı sonunda Bakan Yılmaz, öğrencilere hediye paketleri dağıtarak başarılar diledi.
Toplantıya; Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü yetkilileri, okul idarecileri, öğretmenler ve lise son sınıfta öğrenim gören öğrenciler katıldı.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, toplantının ardından Ankara’ya gitmek üzere Bingöl'den ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz