YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yılmaz’ın Uludere yorumu: Kaçakçılığa karşı yeni sınır kapıları açılacak

Şınrak Uludere’de kaçakçılık yapan 35 kişinin terörist zannıyla öldürülmesi üzerine dikkatler sınır kapılarına yöneldi. Bölgede...

Bakan Yılmaz’ın Uludere yorumu: Kaçakçılığa karşı yeni sınır kapıları açılacak

Şınrak Uludere’de kaçakçılık yapan 35 kişinin terörist zannıyla öldürülmesi üzerine dikkatler sınır kapılarına yöneldi. Bölgede kaçakçılığın tarihsel bir gerçeklik olduğunun altını çizen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde kaçakçılığın ortaya çıkmasında da tarihi bir takım katılıkların rolü olduğunu belirtti.
Normal kanallarla ticaret geliştikçe, kaçakçılık sorununun da doğal olarak marjinalleşeceğini ifade eden Yılmaz, “Kapıları artırıyoruz, sınır ticaretini geliştiriyoruz, serbest bölgeler oluşturuyoruz.” dedi.
Bakan Yılmaz, Cihan Network TV üzerinden yerel kanallarda canlı yayınlanan Anadoluda Sabah Programı’nın Başkent Konukları’nda önemli açıklamalar yaptı. Uludere’de yaşanan talihsiz olayın ardından taziyeye giden bakanlar arasında bulunan Yılmaz, “Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine sabır diliyorum. Hepimizin kaybı ve hepimizin ortak acısı.” dedi.
Başbakan Yardımsı Beşir Atalay ile birlikte taziyeye gittiklerini, orada ailelerle bu acıyı samimi bir şekilde paylaştıklarını aktaran Yılmaz, “Gittiğimizde üzücü bir hadise yaşandığını öğrendik. Kaymakamımız dövülmüş. Ben de doğulu bir insan olarak taziye kültürünün çok önemli olduğunu biliyorum. Manevi olarak da halkımızın örfün de adetinde çok önemli yer tutar. Anlaşmadığınız, görüşmediğiniz insan bile taziyeye geldiği zaman baş tacı edersiniz. Taziyeye gelmiş Kaymamakımına saldırı taziye sahiplerini çok üzdü. Tabi bu provakatif bir eylem. Sevilen bir Kaymakam. Yaşanan tatsız hadisenin ardından köylülerde taziyeleri evlerinde sürdürdük. Başbakanımız ailelere taziyelerini sundu. Gerçekten sıcak ve samimi bir havada gerçekleşti. Bundan sonra hepimize düşen gönül birliği içinde samimi bir şekilde acıyı paylaşmak. Ailelerimizin sıkıntılarını gidermek. Bu olay çok yönlü bir şekilde inceleniyor, araştırılıyor. Genelkurmay Başkanlığı inceleme yapıyor. Savcılık, valilik inceliyor. Kamuoyunun çok ciddi bir duyarlılığı var. Kamuoyunda enine boyuna tartışılıyor. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bütün yönleri tartışılsın sorumlusu varsa hesap vermeli.” şeklinde konuştu.

TAZMİNAT RAKAMI BELİRLENİYOR
Ölen 35 vatandaşın ailesine tazminat ödenmesine ilişkin çalışmaların da sürdüğünü kaydeden Yılmaz, terör mağdurlarına ilişkin bir kanunun bulunduğunu, aynı zamanda Uludere’de özel bir durum yaşandığını aktardı. Yılmaz, ailelerin sıkıntılarını giderecek şekilde çalışmaların devam ettiğini, ancak rakam telaffuz etmeyeceğini vurguladı.

OLAY, GENELKURMAY VE MİT’E TUZAK MI?
Terörle mücadelede sağlanan koordinasyon neticesinde alınan başarılı sonuçları baltalamak isteyenlerin Genelkurmay ve MİT’e Uludere’de tuzak kurup kurmadığı yönündeki soruya Yılmaz, “Ben spekülasyon yapabilecek konumda değilim tabi. Bu konuda da çok farklı düşünceler ortaya konulabilir. Belli makamlarda insanlar olarak itibar edemeyiz. Yapılan araştırmaların belgeli bir şekilde ortaya konan sonuçların muhatabıyız. Araştırılıyor ve çok yönlü şekilde inceleme yapılıyor.” karşılığını verdi.

KAÇAKÇILIĞI GAP BİTİRECEK
Uludere’de yapılan kaçakçılığın bölgede yapıldığını hatırlatan Yılmaz, kaçakçılığın bitirilmesi noktasında Güneydoğu Anadolu Projesi’nin hayati önem taşıdığını dile getirdi. GAP’ın 2010 yılında 218 bin kişiye iş imkanı sağlandığını aktaran Yılmaz, 2011 rakamlarının daha fazla çıkabileceğini söyledi. GAP’a yatırımlara devam edileceğini söyleyen Yılmaz, “Bu sınırlar anlamsızlaştıkça ticaret geliştikçe kaçakçılık azalacaktır. Kayıt içinde bu işler gerçekleştirilecektir. Ama tarihsel bir gerçek kaçakçılık. Bu hadisenin ortaya çıkmasında da tarihi bir takım katılıkların rolü var. Ekonomik anlamda birbirlerinin doğal uzantısı olan coğrafyaların çok sert bir şekilde ayırırsanız giriş çıkışları yasaklarsanız, katı kurallar koyarsanız bu tür hadiselerin zeminini oluşturuyorsunuz.” şeklinde konuştu.
GAP bölgesinin gelişmesinde ticaretin çok kritik öneme sahip olduğunu, bunda sınır ticaretinin önemli yer tuttuğunu dile getiren Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bir bölgenin kalkınması, gelişmesi için bir bölgenin mutlaka ve mutlaka bölge ülkeleriyle ticaret olması lazım. Tarihte de baktığımızda ticaret yolları üzerinde olan bölge. Hükümet olarak bu bizim amacımız, Irak, İran, Suriye’de huzurlu olsun. Bu ülkeler arasında ticaret olsun. Bizim ve ülkeler için hayati önem taşıyor. Normal kanallarla ticaret geliştikçe, kaçakçılık sorununun da doğal olarak marjinalleşeceğini düşünüyorum. Kapıları arttırıyoruz, sınır ticaretini geliştiriyoruz, serbest bölgeler oluşturuyoruz. Bunlara devam edeceğiz. Bizim vizyonumuz hem Türkiye’nin kalkınması gelişmesi hem komşu ülkelerin gelişmesi. Avrupa’da sınırlar kalktı. Niçin geniş gelişme havzası var. Komşularımız gelişmezse huzurlu olmazsa mutlaka sizi etkiler. Irak’ta refah huzur olsa bu terör hadisesi de olmaz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler