HABER

"Bakanlığın tanıtım bütçesi fona devredilecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: - "Bakanlık olarak Turizm Geliştirme Fonu'nun yüzde 20-25'lik kısmını da biz oluşturuyoruz. 25-30 milyon dolar tanıtma bütçemiz var onu fona aktarıyoruz, fonun kullanımına sunuyoruz" - ''Fonda toplanan para, ağırlıklı olarak özel sektör, otel ve turizm yatırımcılarından oluşan yönetim kurulu tarafından, onların kontrolünde, onların istediği, programladığı şekilde tanıtım için harcanacak''

BURCU ÇALIK - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlığın 25-30 milyon dolarlık tanıtım bütçesini, Türkiye'nin tanıtımı için kurulacak Turizm Geliştirme Fonu'na aktaracaklarını bildirdi.

Bakan Ersoy, Türkiye'nin turizm politikalarında ilk kez özel sektörün de söz sahibi olmasını sağlayacak ve bir "çatı yapı" olma özelliğini taşıyacak Turizm Geliştirme Fonu'nun son aşamaya gelen çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, "50 milyon turist, 50 milyar dolar" olan 2023 turizm hedeflerini, "70 milyon turist, 70 milyar dolar" olarak revize ettiklerini bildiren Ersoy, bu hedefe ulaşılması için atılan adımlardan birinin de Turizm Geliştirme Fonu olduğunu söyledi.

Dünyada turizm gelirleri en yüksek 10 ülkeyi incelediklerini ve bu ülkelerin benzer fonlar kurarak gelirlerini artırdıklarını gördüklerini vurgulayan Ersoy, ayrıca ilk 10'da olmasa da turizm gelirlerinde çok ciddi artışlar yakalayan Singapur ve Dubai'de de bu tür bir yapının bulunduğunu dile getirdi. Ersoy, "Özellikle Dubai'nin çöl dışında turizm hazinesi yok. Türkiye ile kıyaslanmayacak kadar turizm hazinesi olarak fakir bir yer ama turizm gelirleri çok hızlı yükselmiş, çok ciddi rakamlara gelmiş. Hatta turizm bir noktadan sonra turizm dışı gelirleri de tetikler hale gelmiş." diye konuştu.

Ersoy, Türkiye'nin turist sayısı bakımından ciddi rakamlara ulaştığına, artık nitelikli turiste geçmenin, "kişi başı gecelik" turizm gelirlerini arttırmanın amaçlandığına dikkati çekti. Maliyet odaklı turizmden, gelir odaklı turizme geçilmesinin zamanının geldiğini vurgulayan Ersoy, bunun için de tanıtımın çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

- "Yüzde 1'in hesabını yapmak çok gerçekçi olmuyor"

Turizm yatırımcılarının yıllık cirosunun yüzde 4-5'ini tanıtıma ayırması gerektiğini belirten Ersoy, "Maalesef bazı turizm yatırımcılarımızın yüzde 1'ini bile ayırmadığını fark ettik. Hiçbir turizm tanıtımı yapmadan dolaylı bir şekilde ekonomiye yük haline gelmeye başlıyorlar. Bunun en çarpıcı örneğini 2016'da yaşadık. Turizm tanıtımına yüzde 1 bile ayırmayan arkadaşlarımız kriz olunca çok hızlı fiyat kırdılar." dedi.

Markalaşma adına bir şey yapmayan bazı turizm yatırımcılarının kriz yaşanınca yüzde 50'yi aşan fiyat indirimlerine gittiğini, başkalarına gidecek yolcuyu kendilerine yönlendirsinler diye tur operatörlerine verilen komisyonları ciddi şekilde arttırdığını anlatan Ersoy, bu yaklaşımların işini doğru yapan turizm yatırımcılarına zarar verdiğini söyledi.

Ersoy, Türkiye'nin turizmdeki 2023 hedeflerini hatırlatarak, ''Gelirleri yüzde 50 arttırmayı hedeflerken yüzde 1'in hesabını yapmak, maliyet hesabı endişesi yaşamak çok gerçekçi olmuyor." ifadesini kullandı.

- "Sektör temsilcileri, STK başkanlarıyla görüşüyoruz, onlar da destekliyor"

Türkiye'nin tanıtımı için hareket edecek Turizm Geliştirme Fonu'na ilişkin çalışmayı sektör paydaşlarıyla yürüttüklerini aktaran Ersoy, "Bunu tek başımıza yapmıyoruz. Sektör temsilcileri, STK başkanlarıyla görüşüyoruz, onlar da destekliyor. İşi bilen gerçek turizmcilerin çok büyük bir bölümü bunu destekliyor zaten." dedi.

Fonun yönetim kurulunun ağırlıklı olarak sektör temsilcilerinden oluşacağını vurgulayan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakanlığımızdan bakan, bakan yardımcısı ve turizm tanıtma genel müdürü 3 kişi yönetimde yer alıyor. Geri kalan 8 kişi özel sektörden ve otel temsilcilerinden oluşuyor. Bu parayı devlet harcamıyor, devlet sadece paranın fonda toplanmasına aracılık ediyor. Fonda toplanan para ağırlıklı olarak özel sektör, otel ve turizm yatırımcılarından oluşan yönetim kurulu tarafından, onların kontrolünde, onların istediği, programladığı şekilde tanıtım için harcanıyor."

\

- "Fon tarafından kullanılmasını istiyoruz"

Bakan Ersoy, Turizm Geliştirme Fonu'na deniz tesisleri, deniz taşımacılığı, havaalanları gibi turizmden direkt gelir elde eden birçok sektörden pay aktarılacağını belirterek, bunun oteller için yıllık cirolarının yüzde biri, havayolları ve acenteler için yıllık cironun binde biri şeklinde planlandığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının da fona kaynak aktaracağını bildiren Ersoy, "Kendi tanıtma bütçemizi fona kullandırıyoruz. Bakanlık olarak fonun yüzde 20-25'lik kısmını da biz oluşturuyoruz. 25-30 milyon dolar tanıtma bütçemiz var onu fona aktarıyoruz, onun fon tarafından kullanılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Ersoy, "Fonda toplanan kaynağın nasıl harcanacağına devlet karar vermeyecek fon karar verecek." vurgusu yaptı.

\

- ''Direkt hedefe gitmek açısından çok faydalı olacak''

Fonun turizmde fikir birliği oluşması, ortak hedeflere kilitlenmesi açısında da önem teşkil ettiğine dikkati çeken Ersoy, "Bazen bir konuyla ilgili 4 farklı STK'dan 4 farklı görüş alıyoruz. Doğru bir plan, doğru bir strateji belirlemek istiyorsanız bir fikir birliğinin oluşması lazım. Fonun direkt hedefe, sonuca gitmek açısından çok önemli, çok faydalı olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, fona ilişkin hazırlıkların tamamladığını ve düzenlemeyi sene başında Meclise sunmayı planladıklarını bildirerek, "Bu gelişmeyi de gerçekleştirdikten sonra Türkiye turizminin önünde herhangi bir engel kaldığını düşünmüyorum." diye konuştu.

\

- "Tanıtma" ve "yatırım" ofislerinden oluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Turizm Geliştirme Fonu'nun kurulmasına ilişkin taslakta, fonun "tanıtma ofisi" ve "yatırım ofisi" olarak iki bölümden oluşması öngörülüyor.

Bu kapsamda Türkiye'nin yeni tanıtım stratejilerinin belirlenmesi, gelecek yıldan itibaren turizmde en önemli gündem maddesi olacak turizm gelirlerinin artırılması için harcama düzeyi yüksek turistlerin daha fazla Türkiye'ye çekilmesi "tanıtma ofisi"nin çalışma konuları arasında yer alacak.

Ofis, ayrıca hedef pazar olarak ön plana çıkan Uzak Doğu ülkelerine yönelik çalışmalar, yurt dışındaki olumlu Türkiye algısının kuvvetlendirilmesi konularında da politika önerilerinde bulunacak.

"Yatırım ofisi" ise turizm yatırımları konusunda söz sahibi olacak. Böylelikle turizmin 12 aya yayılması, sağlık, spor, kongre turizmi gibi ürün çeşitlendirmelerinin oluşturulması gibi politikalar dikkate alınarak turizm yatırım alanlarının hayata geçirilmesinde ofisin önerileri de dikkate alınacak.

Turizm Geliştirme Fonu, 11 kişilik bir yönetim kurulundan oluşacak. Yönetim kurulunun ilk üç ismi Kültür ve Turizm Bakanı, Bakan Yardımcısı ve Tanıtma Genel Müdürü olacak. Geri kalan 8 üye ise turizm sektörü ve bu alandaki sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasından belirlenecek. Böylelikle fonun çalışmalarında ve alacağı kararlarda özel sektörün görüş ve önerileri daha fazla ön plana çıkarılacak.

En Çok Aranan Haberler