YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlık diyaliz merkezlerinin etkinliğini takibe aldı

Sağlık Bakanlığı, diyaliz hastalarını takibe alıyor. Bu kapsamda özel ve kamudaki tüm diyaliz merkezlerinde diyalize...

Sağlık Bakanlığı, diyaliz hastalarını takibe alıyor. Bu kapsamda özel ve kamudaki tüm diyaliz merkezlerinde diyalize giren hastalar ve bu diyalizin etkinliğinin izleneceği Diyaliz Kayıt Sistemi (DYOB) devreye giriyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, “Merkezlerin hastalara yaptığı diyalizin kalitesi ölçülecek. Buna yönelik bazı kurallar var. O kuralların altında kalanlar uyarılacak, eğer çok çok kötü olanlar varsa o merkezlerle ilgili gerekli yaptırımlar yapılacak.” dedi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na yaptığı açıklamada ülke genelinde diyaliz tedavisi gören tüm diyaliz hasta bilgilerini içeren web tabanlı DYOB’un tamamlandığını söyledi. Kapuağası, “Diyaliz modülü yakında devreye girecek. Diyaliz modülü ile Türkiye’de özel ya da kamu hangi merkezde ne kadar hasta diyalize giriyor, bu diyalizin etkinliği nedir, bunların takibi ve yıllık ne kadar diyalize girip çıktığı, bunların istatistiki ve kalite olarak takibi yapılacak.” dedi.

Merkezlerin hastalara yaptığı diyalizin kalitesinin ölçüleceğini söyleyen Kapuağası, “Buna yönelik de bazı kurallar var. O kuralların altında kalanlar uyarılacak, eğer çok çok kötü olanlar varsa o merkezlerle ilgili gerekli yaptırımlar yapılacak.” diye konuştu.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla yayınlanan genelgede, DYOB’u oluşturma çalışmalarının tamamlandığı belirtilerek, “Bu sistem tüm merkezler (özel-kamu-üniversite) tarafından kullanılacak olup; hemodiyaliz ve periton diyalizi uygulamaları ile ilgili olarak merkezlerin gönderdiği formlar, mevcut şekilde gönderilmeye devam edilecektir.” denildi.

İlgili yönetmeliğin ‘merkezlerin denetlenmesi’ başlıklı maddesi uyarınca, diyaliz hastalarının diyaliz yeterliliğini değerlendirmek ve tıbbi denetim amacıyla yıllık mortalite oranı, yeni hepatit B ve C bulaş oranları, Kt/V üre değeri ve üre azalma oranı, serum albümin düzeyi, hemoglobin değeri, serum fosfor düzeyi gibi parametrelerin izlenmesinin gerekli olduğu; bu parametrelerin takip edilebilmesi için hastalara yapılması gereken laboratuar tetkiklerinin sonuçları ile uzman tabip tarafından yapılan aylık muayene ve değerlendirmelerin sisteme kaydedileceği aktarıldı. Merkezlerin izlenmesi ve denetlenmesi sürecinde gerektiğinde sistemde tutulan verilerin esas alınarak değerlendirme yapılacağı kaydedildi. Genelgede, 15 Şubat 2012 tarihine kadar tüm ruhsatlı diyaliz merkezlerinin hastalarını sisteme kayıt yapmaları gerektiği ifade edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler