Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvan aşılamalarında yeni bir yöntem başlattı. Hayvan hastalıklarında yıllardan beri uygulanan şırınga ile aşılama yöntemin yerine 2012 yılında gözden damlatma yöntemi diğer adıyla konjuktival aşılama yöntemine geçirildi.
Konjuktival aşılama yöntemi 2012 yılında Brusella hastalığına karşı yapılan aşılama kampanyalarında kullanılmaya başlandı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 10 Nisan- 15 Haziran 2012 tarihlerinde il genelinde 55 bin hayvanı yeni yöntem ile brusella hastalığına karşı aşılayacak.
Brusella hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli zoonoz hastalıklar arasında yer alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1930 yılından bu yana brusella hastalığına karşı mücadele veriyor. 2012 yılında ise mücadelede yeni bir yönteme geçildi. Yeni yöntemle sığırlar 10 yıl, koyun ve keçiler ise 6 yıl süreyle aşılanacak.
Erzincan’da brusella aşılama çalışmalarını başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, programı kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı tüm tedbirleri aldı. Aşılama kampanyası boyunca programa alınan 55 bin hayvanın tamamını aşılamayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sabah 05.00’te mesaiye başlıyor. Kampanya boyunca ekipler küpesiz hayvanlara da kulak küpesi takacak.
Brusellanın Konjuktival Aşı İle Kontrol ve Eradikasyonu Projesi çalışmalarına katılan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın brusella hastalığı ile etkin bir mücadele başlattığını, uygulanacak proje ile brusella hastalığının yeni yöntem ile 10 yıllık süreçte etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi. İl Müdürü Lek, kampanyanın başarıya ulaşması için yetiştiricilerin yardımlarına ihtiyaçları olduğunu söyledi. İl Müdürü Lek, brusella hastalığından zarara uğrayan yetiştiricilere Tarım Bakanlığı tarafından kayıp verdikleri hayvan bedellerinin yüzde 90 oranında ödendiğini kaydederek, brusella hastalığının ülke hayvancılığına ve ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini söyledi. Brusella hastalığının insan sağlığı açısından da risk oluşturduğunu söyleyen Lek, kampanyanın başarıya ulaşması için her türlü önlemin alındığını ifade etti.
Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Naci Gün ise brusella hastalığının Erzincan genelinde etkili olduğunu kaydederek kampanyanın bu açıdan son derece büyük önem taşıdığını söyledi. Büyükbaş hayvanlarda 10 yıl, küçükbaş hayvanlarda ise 6 yıl boyunca aşılama kampanyasının sürdürüleceğini belirten Gün, belirli zamanlarda hayvanlardan alınacak numunelerin inceleneceğini ve hastalığın seyrinin gözlemleneceğini söyledi. Yetiştiricilerden aşılama ekiplerine yardımcı olmalarını isteyen Naci Gün, sabahın erken saatlerinde başlayan kampanyada, Erzincan’ın başarılı olması için gereken adımların atılacağını kaydetti.
Aşılama Ekibinde yer alan Veteriner Hekim Muhammet Gülseven ise şu ana kadar kampanyada herhangi bir problem yaşamadıklarını belirterek, 15 Haziran'a kadar hedeflerine ulaşacaklarını vurguladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz