Mehmet ÇINAR/ANTALYA, Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren Türkiye'deki tüm dershanelerin faaliyeti sona erecek. Yaklaşık 2 yıldan bu yana dershanelerin özel okul veya temel liseye dönüşüm süreci devam ederken, dershanelerin bu yıldan itibaren kapatılması kararı, merdiven altı eğitim kurumlarını ortaya çıkardı. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 'özel ders', 'danışmanlık' ve 'rehberlik hizmetleri' adı altında öğrencilere kurs veren bu tür ruhsatsız eğitim kurumlarını kapatmak için harekete geçti.
Bakanlık genelgesiyle tüm ilçelerde komisyonlar oluşturuluyor.
İzinsiz eğitim ve öğrenci barınma faaliyeti gösteren yerlerle ilgili oluşturacak komisyonlar, her ilçede denetimler yapılarak, ağır para cezalarının yanı sıra, faaliyetin durdurulması cezaları uygulayacak.
Bakanlık genelgesinde, her türlü eğitim ve öğretim faaliyetiyle öğrencilerin yurt hizmetlerinin MEB'in iznine ve denetimine tabi olduğu, ancak bazı işyerlerinin gerekli izinleri almadığı veya aldığı izin ve ruhsatın çalışma konusu dışında faaliyet yürüttüğü bilgilerinin Bakanlığa ulaştığına dikkat çekildi.
Genelgede, milli eğitim müdürlüklerince hangi ad altında olursa olsun etüt merkezi, eğitim koçluğu, öğrenci apartı, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, ödev evi, test evi, eğitim rehberliği, koçluk merkezi, öğrenci pansiyonu gibi faaliyetlere ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemeyeceğine dikkat çekildi. Ayrıca, verilen ruhsatların iptal edileceği ve bu yerlerin faaliyetlerinin yürütülmesine izin verilmeyeceği kaydedildi.
AĞIR CEZA UYGULANIYOR
Antalya'da oluşturulan komisyonda Ticaret ve Sanayi Odası adına görev alan Kenan Çelik, özel ders büroları, danışmanlık veya rehberlik ofisleri adı altında vergi dairesine kayıt yaptırarak eğitim faaliyeti veren yerlerin ciddi oranda arttığını söyledi. Vergi dairesine kaydın bu hizmeti vermesine yeterli olmadığını belirten Kenan Çelik, 'Merdiven altı' olarak tabir edilen bu tür yerlere karşı Bakanlık genelgesiyle tüm ilçelerde komisyonlar oluşturulmaya başlandığını dile getirdi. Daha önce sadece şikayet üzerine denetim ve cezaların uygulandığı belirten Çelik, genelge sonrasında bu yerlerin komisyonlar aracılığıyla tamamının tespit edilerek kapatılacağını, 70 bin lira gibi ağır para cezası uygulanacağını dile getirdi.
Dershanelerin kapatılması ve dönüşüm süreciyle bu tür ofislerin sayısının ciddi oranda yükseldiğini de söyleyen Çelik, dershane veya devlet okullarındaki öğretmenlerin bir araya gelip bir-iki daire tutarak bu tür faaliyetleri yürüttüklerini anlattı. Öğrenci velilerine de bu tür yerlere itibar edilmemesi uyarısında bulunan Çelik, hepsinin kapatılacağını, ödedikleri ücretlerin boşa gideceğini ve çocuklarının yıl boyunca burada eğitim hizmeti almalarının mümkün olmadığını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz