Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'ne (BESOB) bağlı oda başkanları ve Kapalı Çarşı'daki Alt Çarşı'daki esnafı ziyaret etti. Bakan Faruk Çelik, burada taşeron işçi konusunda açıklamalarda bulundu. Taşeron işçiler konusunda pek çok düzenlemenin Meclis'ten geçtiğini belirten Çelik, "Hangi işler asıl, hangi işler alt işveren işidir?" konusunda ise sendikalardan görüş alınacağını belirtti.
"TAŞERON İŞÇİLERİN SIKINTILARINI BİTİRİYORUZ"
Bakan Çelik, bir soru üzerine, "taşeron" diye bir kavramın yaygınlaştırıldığını, aslında "alt işveren" ifadesinin daha uygun olduğunu ifade ederek, bu konuyla ilgili çok önemli bir düzenlemenin Meclis'ten geçtiğini belirtti.
Bunların gözardı edildiğini anlatan Çelik, "(Taşeron) diye ifade ettiğiniz işçilerimize bir kere 3 yıllık sözleşme yapma imkanı getirdik. Yani 11,5 ay çalışan işçiler şimdi, en az 3 yıl çalışacaklar. 3 yıllık bir iş güvencesi geldi. Yıllık izin hakları yoktu, yıllık 15 gün izin hakkını elde ettiler. Kıdem tazminat hakları yoktu, şimdi kamunun güvencesinde kıdem tazminat hakları onlara verildi. Örgütlenme hakları yoktu, şimdi sendikalı oldular, toplu sözleşme haklarını elde ettiler. Diğer işçilerin elde ettiği haklar ne ise bunların tamamı alt işveren işçisine de verildi. Şu anda bu yönüyle bir problem yok" değerlendirmesinde bulundu.
"TAŞERON İŞÇİLER KONUSUNDA SENDİKALARDAN FİKİR ALACAĞIZ"
"O çıkmadı henüz, o çıktığı an bundan sonra yardımcı işlerle asıl işler birbirine karışmayacak. Onun çıkışı için şu anda sosyal taraflarla, sendikalarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz, böylece geleceğe dönük taşeronla ilgili sıkıntıların tümünü bitirmiş oluyoruz. Diyeceğiz ki burada çalışanlar asıl işçidir, şurada temizlik, güvenlik, yemek işini yapanlar mesela bunlar yardımcı işlerdir ama diğer işler ise asıl iştir diye bu Bakanlar Kurulu kararından sonra netleşmiş olacak ve bu kargaşa tümden bitmiş olacak. Onun için şu andaki çalışmamız Bakanlar Kurulu kararı üzerindedir. Gelecek hafta salı veya çarşamba günü sendikalarımıza bu yardımcı işlerin belirlenmesiyle ilgili görüş almamız gerekiyor, o yazıları gönderiyoruz. 'Hangi işler yardımcı iştir, siz bize gönderin' diye talepte bulunacağız. Onlardan geldikten sonra biz de Bakanlar Kuruluna sunmuş olacağız."