- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından “Esnaf ve sanatkârların değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için” yapılan sektör analizleri projesinde, dört üniversitenin katılımıyla, dört sektörün analizi tamamlandı.
Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yurt içi mevcut durum analizi ile projenin genel amaçları doğrultusunda esnaf ve sanatkârların mevcut durumlarını ortaya koymak üzere; masa başı çalışmaları, esnaf ve sanatkârlar ile müşterilere anket uygulanması, sektördeki büyük ölçekli şirketler ile mülakatlar yapılması, iyi uygulamaların yerinde incelenmesi çalışmalarının gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada Deri, Giyim ve Ayakkabı sektöründe Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Makina, Taşıtlar Ve Madeni Eşya sektöründe Çankaya Üniversitesi, Gıda sektöründe Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Ulaştırma sektöründe de Atılım Üniversitesi ile çalışıldığı vurgulandı.
Projede öncelikle her sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların mevcut durumları, sorunları, ihtiyaçları ve beklentileri tespit edilirken, üretim, pazarlama, ar-ge gibi alanlardaki araştırmalarla gelecek beklendileri ortaya konularak orta ve uzun vadede izlenecek yol belirlendi.
Açıklamada, esnaf ve sanatkârların desteklenmesi konusunda dev adımlar atılırken yapılanlar şöyle sıralandı:
• “Ulaştırma sektöründeki esnafa ÖTV'siz araç yenileme olanağı ve trafik sigortası indirimi getirildi.
• 65 yaş ve üstü vatandaşları halk otobüsünde ücretsiz taşıyan esnafa ödeme yapılması kararlaştırıldı
• Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârın kazancının 8 bin liralık kısmı vergiden muaf tutuldu
• Emekli esnafın Sosyal Güvenlik Destek primi kaldırıldı, sigorta primlerinde 5 puanlık indirim sağlandı
• KOSGEB kanalıyla esnaf ve sanatkâra sıfır faizli kredi, işyerini kapatana belli süre maaş ve sağlık hizmeti sağlandı.
Açıklamada yurt dışı incelemeleri ile çalışmaların derlenmesi ve politika önerilerinin belirlenmesi olmak üzere 3 temel faaliyet yürütüldüğü belirtildi. Yurt dışı incelemelerinde de sektörlerin dünyadaki seyrinin ortaya konulduğu, yurt dışındaki iyi uygulamaların incelendiği ve bunlardan yola çıkılarak, yurt içinde mevcut durum analizinde ortaya çıkan sorun ve noksanlıklara yönelik öneriler geliştirildiği vurgulandı. Bu kapsamda yürütülen detaylı masa başı incelemelerinin yanı sıra iyi uygulamaların yakından incelenmesi için ülke ziyaretlerinin de gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada yapılanlar şöyle anlatıldı:
“Sektör incelenmeleri kapsamında; 35 odak grup toplantısı, 40 büyük ölçekli şirket mülakatı, 49 iyi uygulama örneği incelemesi, 8400 anket uygulaması, 8 ülke inceleme çalışması tamamlanmıştır.
Proje çalışmaları ve çıktıları gerçekleştirilen odak grup toplantılarıyla ilgili kamu kurumlarıyla paylaşılmıştır. Bu sayede esnaf ve sanatkârların taleplerinden bir kısmı henüz proje sonuçlanmadan yerine getirilmiştir. Örneğin ulaştırma sektöründeki esnafımız, en önemli taleplerinden biri olan ÖTV’siz araç yenileme imkânına kavuştu. Zorunlu mali trafik sigortası prim maliyetlerini düşürmek üzere düzenleme yapıldı. SRC Belgesi alımında azami yaş haddi 63’ten 65’e çıkarıldı. 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüsleri tarafından ücretsiz taşınmasına ilişkin otobüsçü esnafına ödeme yapılması sağlandı. İstanbul ilinde Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat takibi sonucunda servis araçları işletmeciliği sektörüne girişlere kısmi kriterler getirildi. Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârın kazançlarının 8 bin liralık kısmı vergiden muaf tutuldu. Emeklilik sonrası esnaflık faaliyeti yürütenlerin ödemiş olduğu Sosyal Güvenlik Destek Primini kaldırıldı. Esnaf ve sanatkârların sigorta primlerinde 5 puanlık indirim sağlandı. Yine esnafımızın Suriyeli çalışanlar konusundaki talepleri üzerine geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma usul ve esasları hakkında yasal düzenleme yapıldı. KOSGEB kanalıyla esnaf ve sanatkârlarımıza sıfır faizli kredi imkânı sağlandı. İş yerini kapatmak zorunda kalan esnafımızın belli bir süre maaş ve sağlık hizmeti almasını sağlayan yönelik Esnaf Ahilik Sandığı kuruldu.
Kamu – Üniversite – Özel sektör işbirliğinin güzel bir örneği olan projenin çıktıları sonuç raporları olarak derlenmiş ve basılmıştır. Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü resmi sitesinde de yayınlanan (esnaf.gtb.gov.tr) raporlar ilgili kesimlerin ve araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.”
Açıklamada, Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri Projesinin “Ağaç, Kâğıt ve Camdan Mamul Eşya Sektörü”, “Bakım, Temizlik ve Sağlık Hizmetleri Sektörü”, “Eğlence, Dinlenme ve Barınma Sektörü” ve “Elektrik ve İnşaat Sektörü” analizleri ile devam ettiği belirtildi. (Fotoğraflı)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz