ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'ndan gıda denetimi görevini devraldıkları tarihten itibaren Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin gıda işletmesinde denetim yapıldığını ve bakanlığın gıda konusunda yeni bir yapılanmanın içine girdiği açıkladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gıda konusunda tek yetkili kılınan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, 5179 Sayılı Gıda Yasası'nın yürürlüğe girdiği tarih olan 5 Haziran 2004 tarihinden bu güne kadar, Ankara, İstanbul ve İzmir'in de dahil bulunduğu üç büyük ilde 2 bine yakın işletmede denetim gerçekleştirdi.
Bakanlık, geçiş döneminde bir boşluk yaşanmaması için gıda denetimlerini Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde gerçekleştiriyor. Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'ndan 500 personel ile gıda denetiminde uzman elemanları da transfer ederek mevcut kadrosunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı'ndan alınacak elemanlar ise sadece denetim görevi yapmayacak, aynı zamanda Tarım ve Köyişleri bakanlığı'nın gıda kontrolöre ve denetimcilerinin de eğitimine katkı sağlayacak. Yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde ithalat ve ihracat işlemleri, üretim izni ve denetim hizmetleri de Tarım İl Müdürlükleri ve ilgi birimlerce koordineli bir şekilde yapılıyor.
Gıda Yasası'nın kabulünden sonra geçen iki buçuk aylık süre içerisinde toplam bin 873 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 161 işletmeye idari para cezası verildi, 14 işletme de savcılığa sevk edildi. İzmir Tarım İl Müdürlüğü, 5 Haziran-17 Ağustos tarihleri arasında bin 3 denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerde 69 adet numune alınırken, 31 işletmeye idari para cezası verildi. İzmir Tarım İl Müdürlüğü tarafından savcılığa intikal ettirilen işletme sayısı 4 olurken, 21 işletmeye de kapatma cezası verildi. İstanbul Tarım İl Müdürlüğü ise, gıda üretim ve satış noktalarında aynı süre içerisinde 660 denetim sonucunda 120 işletmeyi idari para cezasına çarptırırken, 6 işletmeyi de savcılığa sevk etti. Ankara'da ise Tarım il Müdürlüğü ekipleri 210 denetim gerçekleştirirken, denetimler sonucunda 61 numune alındı, 10 işletmeye idari para cezası verildi, 4 işletme ise savcılığa intikal ettirildi. 18 Ağustos 2004 Çarşamba günü ise Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, 81 ilde basın yayın kuruluşları ile birlikte birçok işletmede denetimde bulundu. İstanbul'da 233 işletmede kontrollerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, gıda denetimlerini artırarak sürdürüleceği mesajını verdi. 2004 yılı içinde ise 81 ilde toplam 22 bin 50 adet denetim gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 713 işletmeye idari para cezası verilirken, 392 işletme de savcılığa sevk edildi.
GIDA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULUYOR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gıda konusunda yeni bir yapılanmanın içine girdi. Yeni yasama dönemi başlangıcında, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan gıda birimleri bir çatı altında birleştirilerek genel müdürlük statüsüne kavuşturulacak. Gıda Yasası'nın uygulama yönetmelikleri hazırlanarak konuyla ilgili yasal boşluklar hızla gideriliyor. Bu çerçevede çalışma izni, üretim ve istihdam ile ilgili yönetmelik yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. İthalat ve ihracat kontrolleri, piyasa gözetim ve denetimi, işyeri sorumluluğu, itiraz hakkı, ulusal gıda kodeksi komisyonunun kurulması ve çalışmasına ilişkin yönetmelik çalışmaları ise tamamlanarak kurum görüşüne açıldı. Böylelikle kanunun 22 maddesinde işaret edilen yönetmelikler, gruplandırılarak daha az sayıda yönetmelikle uygulamaya konulacak. Ayrıca, tüketici haklarının korunması, kontrol ve sertifikasyon, risk analizleri, izlenebilirlik gibi konuları içeren yönetmelik çalışmalarına da Bakanlığını ilgili birimleri tarafından hız kazandırıldı.
Tüketicilerin de gıda kontrollerine katılımlarının sağlanması amacıyla Alo-Gıda Tüketici Hatlarının kurulması ile ilgili çalışmalar ise bütün hızıyla sürdürülüyor. Bu uygulama ile, tüketicilerin gıdalarla ilgili şikayetlerinin alınması, incelenmesi ve geriye doğru bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tüketici örgütleri, yerel yönetimler ve üniversiteler ile işbirliği halinde uygulanacak 'Tüketici Eğitim Programları' çerçevesinde de tüketicilere gıda mevzuatı, etiket bilgileri, beslenme, gıda hijyeni konularında eğitim verilecek.