YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlık’tan güneş enerjisi teşvikini iki katına çıkarma sinyali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş enerjisinden elde edilen elektriğe verilen 13,3 dolar centlik teşviki...

Bakanlık’tan güneş enerjisi teşvikini iki katına çıkarma sinyali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş enerjisinden elde edilen elektriğe verilen 13,3 dolar centlik teşviki artırma sinyali verdi. Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP) Başkanı Prof. Dr. Sıddık İçli, güneş enerjisiyle ilgili teşvikin en az iki katına çıkarmak için çaba gösterdiklerini belirterek, "Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yakın temastayız. Sayın Bakanımız Taner Yıldız’dan, teşvikin arttırılması yönünde sinyaller aldık." dedi.
Bu yılın ocak ayı başında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Yenilenebilir Enerji Kanunu ile güneş enerjisiyle üretilen elektriğin kilovatına 13,3 dolar cent teşvik verilmişti. UFTP tarafından düzenlenen ‘Güneş Kentler Çalıştayı’ Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya katılan UFTP Başkanı ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İçli, Türkiye’de güneş enerjisine verilen 13,3 dolar centlik teşvikin çok az olduğunu, bunun en az 26 dolar cente çıkarılması gerektiğini söyledi. Teşvikin istenilen seviyeye çıkarılması halinde güneş enerjisi alanında yatırım patlaması yaşanacağını ileri süren İçli, "13,3 dolar/cent yeterli değil. Türkiye’de yatırım yapmayı hedefleyen birçok şirket, teşvikin düşük olması nedeniyle geri çekildi. Bu şekilde çoğu yabancı ortaklı olmak üzere yaklaşık 10 şirket, yatırımını durdurdu. Eğer 26 dolar/cent olursa bu yatırımcılar geri döner." diye konuştu.
Prof. Dr. İçli, güneş enerjisi sisteminde kullanılan fotovoltaik panellerin Türkiye’de üretilmesi durumunda yüzde 30-35 oranında kar sağlanabileceğini vurguladı. Güneş enerjisinin ekonomik olabilmesi için Almanya’daki sistemin benzerinin Türkiye’de de uygulanmasını öneren Prof. Dr. İçli, şunları kaydetti: "Almanya’da çift sayaçlı sistemle evlerin çatılarında güneş enerjisinden elektrik elde ediliyor. Gündüz üretilen elektriği devlet iki katına satın alıyor. Akşamda yarı fiyatına geri satıyor. Buna rağmen devlet zarar etmiyor. Çünkü halkın yatırım yapmasını teşvik ediyor. Böyle bir sistem Türkiye’de de olursa halk yatırım yapar."
Prof. Dr. İçli, Türkiye’nin ekonomik gelişimi açısından bu teknolojiden yararlanmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.

"GÜNEŞİ, ISITMAK DIŞINDA KULLANAMIYORUZ"
ATSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak da, Antalya’nın yılda ortalama 295 gün güneş aldığını, bu kaynağın olması gerektiği gibi kullanılamadığına dikkat çekti. Özellikle Avrupa’da güneşe hasret olan yerlerde bile güneş enerjisinden elektrik üretildiğine işaret eden Parlak, "Biz ise Antalyalılar olarak güneş enerjisi alanında su ısıtmak dışında maalesef pek kullanamıyoruz." dedi.
Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun çıkmasından sonra Antalya’da ciddi bir atılım beklediklerini ifade eden Parlak, "Bu kanun ile Antalya’ya, 29 megawattlık güneş enerjisi santrali kurma imkanı verildi. Ancak ilgili mevzuatın düzenlenmesi için geç bile kalınmıştır. Ülkemiz bu alanda dünyanın gerisinde kalmıştır. Bu gecikmenin yatırımlarla hızlıca kapatılması gerekmektedir." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler