HABER

Bakanlık'tan "kuş gribi strateji" belgesi

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribi hastalığıyla ilgili etkin mücadele edebilmek için daha etkin izleme ve tarama yapılmasını ve mali kaynakların devreye sokulmasını istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'de bir süredir görülen ve 5 kişinin ölümüne sebep olan kuş gribiyle ilgili geleceğe yönelik strateji belgesi hazırladı. Kuş gribinin göçmen kuşlar vasıtasıyla bulaşan zoonoz bir hastalık olduğunu ve Türkiye'de dahil olmak üzere 24 ayrı ülkede rastlandığı belirtilen belgede, değişik ülkelerde görülen kuş gribi vakalarının etkeni olan virüsün 20'ye yakın farklı tipi bulunduğu kaydedildi. Strateji Belgesi'nde ayrıca, Türkiye'de hastalığın kendi ihtiyaçları için kümes hayvanı besleyen aile işletmelerinde görüldüğünü, entegre tesislerde görülmediğine dikkat çekildi. Bakanlık tarafından hazırlanan ve milletvekillerine dağıtılan Kuş Gribi Strateji Belgesi'nde, bakanlığın hastalığın ortaya çıkmasının ardından aldığı önlemler, "Hastalıkla ilgili ihbar alındıktan kısa bir süre sonra hasta ve ölü hayvanların tespiti yapıldı. Alınan numuneler laboratuara intikal ettirildi. Hastalık şüphesi olan yerlerde geçici karantina tedbirleri alındı ve itlaf çalışmalarına başlandı. Ayrıca, Bakanlık Merkezi'nde Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi ve illerde Yerel Hastalık Kontrol Merkezleri oluşturuldu. Hastalık tespit edilen mihraklarda 3 kilometre yarıçapındaki Koruma Bölgesinde kanatlı canlılar itlaf edildi. Bunu çevreleyen 7 kilometre yarıçapındaki Gözetim Bölgesi'nde de hastalık taraması yapıldı. Hastalığın görüldüğü mihraklarda koruyucu kıyafetler dezenfeksiyon maddeleri ve çeşitli araç ve gereçler ile personel takviyesi yapıldı. Ülke genelinde tüm kanatlı hayvanlar için Av Yasağı getirildi. Ülke genelinde tüm kanatlı ve tek tırnaklı hayvanların (yarış atları hariç) sevkleri yasaklandı. Hastalık çıkan bölgelerde Yol Kontrolleri sıklaştırıldı. Nakil araçları ve hastalık görülen bölgelerde gerekli temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri sürekli olarak yapıldı" şeklinde anlatıldı.

EKONOMİK TEDBİRLER
Strateji Belgesi'nde, hastalıkla ilgili kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yapıldığı da belirtilerek, hastalıkla mücadele etkin katılımı sağlamak amacıyla "Hükümet Bildirisi" hazırlanarak ulusal radyolarda yayımlandığı belirtildi. Ayrıca, koruyucu önlemler konusunda eğitim amaçlı 200 bin adet afiş, broşür, liflet ve benzeri tanıtıcı yayınların hazırlanarak illere dağıtıldığı, bilgilendirici-uyarıcı TV ve Radyo Programları hazırlandığı belirtilerek, özellikle çocukları kuş gribi hakkında bilgilendirmek için hazırlanan afiş ve programların Valilikler aracılığıyla okullara gönderildiği ifade edildi.

Bakanlığın hazırladığı Strateji Belgesi'nde, kuş gribi vakalarının görülmesinin ardından kanatlı sektörünü olumsuz etkilenmemesi için alınan ve alınacak olan tedbirler de anlatıldı. Kanatlı sektörü ekonomik kayıplarının tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için TOBB ve sektör temsilcileriyle Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda toplantı yapıldığına dikkat çekildi. Bu toplantılarda, birikmiş çıkma tavukların tazminatlı itlafı, daha sonra oluşacak çıkma tavukların teşvikli kesimi, sektörün vergi mükellefiyetlerinin ve SSK primlerinin ertelenmesi, elektrik ödemelerinin ertelenmesi, Ziraat Bankasına kredi borçlarının ertelenmesi ve düşük faizli kredi imkanı, stoktaki ürünlerin muhtaç kesimlere gıda yardımı olarak dağıtılması önerileri görüşüldü. Bu öneriler ve kanatlı hayvan hastalıklarıyla mücadeleyi etkinleştirmek için Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Kararnamede değişiklik yapıldı.

Hastalıkla ilgili basın-yayın kuruluşları kanalıyla kamuoyu bilgilendirilirken, kesin teşhis yapılan vakalarla ilgili Uluslararası Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler ve AB Komisyonu temsilcilerine de bilgi verildi. Bakanlığın hazırladığı strateji belgesinde, hastalıkla daha iyi mücadele edebilmek için şu önerilerde bulunuldu:
"Valiliklerin etkin koordinasyonu sağlanmalı. Belediyelerin katılımı artırılmalı. Karantina, itlaf ve teşhis konusunda çalışanlara koruyucu destek sağlanmalı. Av Yasağı etkin bir şekilde uygulanmalı. Sulak alanlara ait yeni bilgiler elde edilerek değerlendirmeye alınmalı. İmha çalışmalarında iş makineleri desteği sağlanmalı. Kuruluşlar arası işbirliği güçlendirilmeli. Daha etkin izleme ve tarama yapılmalı. Teşhis hizmetleri güçlendirilmeli. İtlaf stratejilerine göre, yeteli sayıda özel itlaf ekipleri oluşturulmalı. Gerekli olan mali kaynaklar devreye sokulmalı."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler