Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderdiği genelgede, mantar zehirlenmeleriyle ilgili birimlerin 'aydınlatıcı' çalışmalar yapmasını istedi. Uğurlu sözkonusu genelgede, zehirli mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan veya ölen yüzlerce kişi olduğunu hazırlatarak, "Zehirli ve zehirsiz mantarın birbirinden ayırt edilmesi çok zordur. Ancak uzmanlar tarafından mikroskopik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir sorundur. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi önemlidir" diye konuştu. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin artabileceği ve dolayısıyla zehirlenmelerin meydana gelebileceği göz önüne alınarak türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi konusunda halkın bilgilendirilmesini isteyen Uğurlu, genelgede şu ifadelere yer verdi:
"Doğada kendiliğinden yetişen mantarların yenilmemesi konusunda, 'Mantar Zehirlenmeleri' adlı broşürden faydalanarak halk eğitimlerinin sürekli yapılması gereklidir. Beslenmemizde sıkça kullandığımız yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın besin değeri etle aynı değildir. Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücüdür".
Uğurlu, genelgede ayrıca türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde, kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği belirtilerinin görüldüğünü hatırlattı. Uğurlu, vatandaşlara ise satın alacakları mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Uğurlu, mantarla ilgili doğru bilinen yanlışları ise şöyle sıraladı:
"- Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır.
- Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır.
- Pişirilen mantarın zehiri kaybolur.
- Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez.
- Kurutulmuş mantar zehirlemez.
- Çayırda yetişen mantar zehirlemez.
- Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir.
- Salyangozlar zehirli mantarı yemez.
- Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez".
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamanın mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Türü bilinmeyen zehirli mantarlar yerine kültür mantarlarını tercih ediniz. Doğada kendiliğinden yetişen türü bilinmeyen mantarları yemeyin, yedirmeyin, zehirli olabilir. Güzel bir mantar yemeğinden sonra kendinizi istenmeyen bir yerde bulabilirsiniz".
ANKARA (İHA)