BURSA (İHA) - Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar, temizliğine ve monte edildikleri yerlere dikkat edilmediğinde çeşitli hastalıklara sebep oluyor.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanan yazıya göre, klimanın bulunduğu yerin uygun olmaması durumunda, boyun, göğüs ve omza gelen akımlar hastalıklara sebep olabiliyor. Klimaların yakınında uzun süre durmamak ve klima akımına direk maruz kalmamak gerektiği, klimalı mekanlardan güneşli havaya çıkmak ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir yere girmenin insan vücuduna zarar verdiği ifade edildi.
Klimanın yol açtığı rahatsızlıkları önlemek için havayı yavaş yavaş soğutmak gerektiğinin altını çizen uzmanlar, klimaların, ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılması gerektiğini söyledi. Çok sıcaktan ve çok terliyken klimalı ortama geçmenin vücut ısısını birden bire düşürdüğü için kas ve iskelet ağrılarına sebebiyet verdiğini belirten uzmanlar, "Klimalar doğru kullanıldığı takdirde kimse için sağlık problemine sebebiyet vermiyor. Ancak bilinçsiz kullanılmaları halinde özellikle kas romatizması ve kireçlenmesi olanları etkiliyor" dedi.
Klimaya karşı oturmanın hastalıklara davetiye çıkardığı belirtildi. Vücuda gelen klima akımlarının zatürreeye yol açabileceği, bakım yapılmamış klimalarda çeşitli mikropların ürediği, bu mikropların teneffüs yoluyla alındığı takdirde çeşitli enfeksiyonlara sebep olduğu kaydedildi.