Teknolojide yeni nesil ürünler adına ABD’de kurulu Silikon Vadisi’nde büyük bir ekiple çalışan Ericsson’un mühendisleri geleceği şeffaf ekran, hareketli kamera, algılayıcı ve sanal gerçeklik tarafında görüyor
Yetiştirdiği öğrencilerden Google, Cisco, HP, Sun Microsystems ve Yahoo gibi bilgisayar ve yeni ekonomi devlerini çıkaran Stanford Üniversitesi’nde geçen hafta düzenlenen uluslararası inovasyon forumunda önümüzdeki yıllarda teknoloji dünyasına damgasını vuracak yeni ürün ve servisler masaya yatırıldı.
Stanford hocalarının yanı sıra Facebook, Verizon, Sprint, Ericsson’dan mühendis ve tepe yöneticilerin sunumlarıyla katıldığı “Ericsson İnovasyon Forumu” adlı etkinlikte yeni nesil bilgisayarlar, cep telefonları, yaşam alanları ve sanal alemin hangi yöne doğru gittiğine yönelik ipuçları paylaşıldı.
Geleceğin ürünlerine bakıldığında küçülen boyutlar, incelen ekranlar, onlarca farklı teknolojinin tek cihaza sığdığı ürünler dikkat çekiyor. Tüm ürünlerin ortak noktasında ise yüksek hızda genişbant internet bağlantısı yatıyor.
Ericsson’un 2020 vizyonunda akıllı telefon teknolojisi saat olarak tasarlanmış durumda. Şeffaf ekran teknolojisiyle gelen ürün de çift ekran bulunuyor. ‘Sanal gerçeklik’ teknolojisini bulunduran cihazın açılan şeffaf ekranı internet bağlantısı, algılayıcı ve yüz tanıma teknolojisi sayesinde ortamdaki kişi, obje, yazı ve fotoğrafları tanımlayabilecek. Bu sayede saat üzerinden bir yandan anlık bilgi sağlanacak diğer taraftan karşı taraftaki bir kişinin internet üzerindeki bilgilerine ulaşılabilecek.
İsveçl iEricsson mühendisleri tarafından “Canlı kitap” koduyla geliştirilen elektronik kitaplar internet bağlantısı ve kağıt ekran teknolojisiyle birlikte geliyor olacak. Kitapların içerisindeki tüm bilgiler anlık olarak değişebilecek, kullanıcı üzerinde değişiklik yapabilecek, dilediği içeriği arkadaşlarıyla anında e-kitap üzerinden paylaşıyor olacak. Kitaplarda grafik animasyonlar, video görüntüleri standart hal alacak. Kullanıcı kitapta şifreli içerik oluşturabilecek hatta bu içeriğe sadece kendisi erişmek istiyorsa parmak izinden oluşan bir şifreleme sistemi kurabilecek.
Sahip olunan bir elektronik kitabın içeriği kullanıcının isteğine göre değişiyor olacak. Bu platforma kullanıcı internet üzerinden dilediği içeriği yükleyebilecek.
Yeni nesil ultra mobil bilgisayar kategorisinde tasarlanan “akrep PC” adlı ürün üç ayaklı bir düzeneğe sahip. Mikroçipler sayesinde geniş büyüklükte dosyaları bu küçük boyuta sığdırmayı başarması planlanan bilgisayar, içerisinde projektör, lazer klavye teknolojilerini de barındırıyor. Cihazın üst bölümünde kapak açıldığında projektör aktif hale geliyor bu sayede masa üzerine veya karşı cepheye lazer klavye yansıtılarak bilgisayar kullanılabiliyor. Bilgisayarın ayakları katlandığında telefon olarak da kullanımın önü açılıyor.
Şeffaf ekran teknolojisi geleceğin cep telefonlarında yoğun olarak kullanıyor olacak. Hareketli kameralarla donatılan bu telefonların ekranları algılayıcılar sayesinde çevreden içerik toplayan birer makineye dönüşecek. Kullanıcılar bu yeni nesil telefonların dış tasarımını internetten yükledikleri görüntülerle anında değiştirebilecek. Bu arada cihazdaki projeksiyon teknolojisi, cep telefonundaki içeriğin geniş ekranlarda görüntülenmesine aracılık edecek.
Yeni nesil projeksiyon cihazları cep telefonu ve PC’lerin yanı sıra lambaların içerisine de giriyor olacak. Bu sayede şık bir tasarımla lambanın içine gizlenen küçük projektör birçok ekranı aynı anda masaya yansıtacak.
Yüksek çözünürlükte şeffaf ekran teknolojisiyle tasarlanan laptop (taşınabilir bilgisayar) kategorisinin dört bir köşesinde kamera ve algılayıcalar yer alıyor. Kullanıcı bu ekrandan internette dilediği içeriğe anında ulaşacak, her an her yerden video konferans teknolojisi sayesinde kesintisiz iletişim kuracak. Adeta bir cam görüntüsünü andıran laptop’ların arka yüzündeki algılayıcılar başka cihazlarla veri transferinin önünü açıyor olacak.
Ericsson Türkiye Genel Müdürü Özgür Tohumcu, şirket olarak yeni nesil teknolojilere ve inovasyona ciddi yatırım yaptıklarını bu kapsamda Türkiye operasyonu bünyesinde bir inovasyon fonu oluşturarak, gelecek gördükleri fikir ve şirketlere yatırım yaptıklarını söyledi. Geçen yıl Türkiye’de Bizitek adlı teknoloji şirketini bünyelerine kattıklarını hatırlatan Tohumcu, burada ciddi büyüme kaydettiklerini 110 kişilik ekibin şu sıralar 170 kişiye çıktığını, iş hacminin de bu oranda artış kaydettiğini söyledi.
Ericsson’un cep telefonu ve telekom operatörlerine altyapı ve servis çözümleri sunduğunu ve bu alanda Türkiye pazarının lideri olduğunu belirten Özgür Tohumcu, bununla birlikte yeni alanlarda da büyüme adına ciddi yatırım yaptıklarını ifade etti.
Bunların başında ‘data center’ (veri merkezi) yatırımının geldiğini vurgulayan Tohumcu, 2011’de bu tarafta 300-400 milyon liralık yatırımın hayata geçmesini beklediklerini, Ericsson’un da inşaat dahil olmak üzere uçtan uca veri merkezi çözümü sunduğuna işaret etti. Türkiye’de başta Türk Telekom, Turkcell olmak üzere kamu bankaları ve kamu kuruluşları bu alana ciddi yatırım peşinde. Bulut bilişim olarak adlandırılan veri merkezi yatırımıyla firmalar ürün ve servislerini internete taşıyor ve buradan daha düşük maliyetle, hızlı, kesintisiz hizmet verebiliyor.