LONDRA (İHA) - Bakırdan üretilen eşyaların, AIDS'den daha ölümcül hastane virüsü olan ve antibiyotiklerin yok edemediği MRSA (Metisiline dirençli staphyloco) virüsüyle savaşmada çok etkili olabileceği saptandı.
Bilim adamları kapı kolları, musluklar ve ışık düğmelerinin bakırdan yapılmasının, günümüzdeki öldürücü virüsleri durdurabileceğini açıkladı. Bakterilerin metallerde yaşayamadığını kaydeden araştırmacılar, bu sebeple bakır kaplama maddelerin enfeksiyonları kontrol edebilmede diğer maddelere göre daha faydalı olduğunu kaydetti.
Eskiden Mısırlılar, Yunanlar ve Romalılar tarafından yaraları tedavi etmede kullanılan bakır, modern çözümler için sadece Birmingham's Selly Oak Hastanesi'nde kullanıldı.
Mikrobiyolog Tom Elliott, "Bakırı 'en önemli metal' olarak adlandırıyorum. Bakır, arka planda sessizce çalışır ve her zaman organizmaları öldürür. Geçmişte temizlikte kullanılan klor, oksijenli su gibi maddeleri de ele aldık ancak bunların bakır kadar uzun süreli etkisi olmadığını gördük" dedi. Yapılan araştırmaların sonucunda, bakırdan üretilen yada bakır kaplı maddelerin, paslanmaz çelik gibi diğer metallere göre yüzde 95 daha az mikrop barındırdığı ortaya çıktı.
Ancak, İngilte MRSA İle Mücadele Örgütü'nden Derek Butler, "Yine de hiçbir sihirli madde problemi tamamen ortadan kaldırmıyor. Ellerin yıkanması, teçhizatların sterilize edilmesi ya da hastanelerin temizlenmesi, bunların hiç biri tek başına bir çare olamaz. Bunların bir arada yapılması durumunda bakterilere karşı etkili bir silahımız olur" dedi.Ulusal Denetim Bürosu'ndan edinilen bilgilere göre İngiltere'de başlangıçta her yıl 300 bin kişi MRSA enfeksiyonuna yakalanırken, bunların 5 bini hayatını kaybetti.