YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakıra can veren eller

Küre’de Bakır Kakma Sanatı Ustası İsmail Taşkan 40 yaşından sonra başladığı sanatını evinde sürdürüyor.

Küre’de Bakır Kakma Sanatı Ustası İsmail Taşkan 40 yaşından sonra başladığı sanatını evinde sürdürüyor.

Kastamonu’nun Küre İlçesi’nde evinde bakıra can veren İsmail Taşkan; ‘’ Bizim bu yapmış olduğumuz iş, Erzincan usulü bakır işleme işidir, Kastamonu da artık bu işi yapan pek olduğunu zannetmiyorum ‘’ dedi.

Uzun yıllar önce Kastamonu da Bakırcılar Çarşısı olduğunu dile getiren Taşkan, orada da banyo kazanı, leğen dövme gibi işlerinin yapıldığını hatırlatarak artık bu işi yapanlarında pek kalmadığını söyledi. ‘’ Siz bu işi nerden öğrendiniz diye soracak olursanız ? ‘’ diyerek sözlerine devam eden Taşkan; Küre de bakırın ham maddesi çıkıyor, ama Küre de bakır işi ile uğraşan olmadığını vurguladı.

Bundan 2 yıl önce İlçe Kaymakamı Şahin Kazancı’nın söylemleriyle bakır kakma sanatına başladığını belirten Taşkan; ‘’ İstanbul’da Aziz Ustam’ dan bu bakır işini öğrendim. Allah razı olsun ki , onun gibi ustayı tanıyıp yanında almış olduğum eğitim sayesinde bu sanatı öğrendim şimdi Aziz ustamın sayesinde bu işi yapıyorum ‘’ dedi.Yaptığı işin bakır kakma sanatı olduğuna dikkat çeken Taşkan; ‘’ Bu sanatın bir kaç çeşidi var bizim yaptığımız ise Erzincan usulü Bakır Kakma Sanatı işidir. Orta Asya’da doğan geleneksel Türk Süsleme Sanatları’ndan b iri olan Kakmacılık sanatı en çok Osmanlı Dönemi’nde altın cağını yaşamıştır ‘’ dedi.

Genel de bakır levha üzerinde çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Taşkan, ‘’Kullandığım malzeme olarak kendi yaptığımız çelik kalemlerin önemi çok fazladır, Çeşitli amaçlarda kullandığım Çelik kalemler sayesinde kumlamayı ayrı, oymayı ayrı, kakmayı ayrı kalemlerde kullanıyorum, diğer sanatlardaki gibi kullanılan takımların satın alma şansımız yok ‘’ diye konuştu. Bakır tabaka olarak yapılan çalışmalarında malzemeleri dışarıdan satın aldığını belirten Taşkan, çalışmalarını sadece düz levha üzerinde yapmadığını,evlerde eskiden kullanılan sahan, tepsi, vitrin süsü olarak kullanılan alem üzerinde de işleme yaptığını dile getirdi.

Bakır Kakmacılık sanatını ; 40 yaşından sonra demircilik mesleğini yaparken öğrendiğine dikkat çeken İsmail Taşkan, bir dönemde Küre Halk Eğitim’de eğitimcilikte bulunduğunu ama bakır işine gençlerin pek fazla eğilimleri olmadığını belirterek, ‘’Yaptığımız Erzincan Usulü Kalkma Sanatı çok sabır isteyen bir iş, sabır edersen oluyor, ama yaptığım eseri de bitirip de baktığımda bütün yorgunluğumu atıyorum ‘’ dedi.

Elinden geldiği kadar bu sanatı icra edeceğini sözlerine ekleyen İsmail Taşkan ; ‘’ Yapılan çalışmaların satışlarının olmasının da tabi ki ayrı bir önemi var, ürünler satıldıkça değer kazanıyor, satıldıkça yeni ürünler yapmamızın da önü açılıyor bu sebeptendir ki her sanat dalına olduğu gibi destek ve alakadar olmak gerekiyor ‘’ ifadelerini kullandı.

Haber : Erdal KARAHALİLOĞLU

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler