Bakırköy İcra Müdürlüğü'nde büyük vurgun: Adalet Bakanlığı'nın incelemesi sonucu 24 icra memuru hakkında rüşvet davası açıldı. Bazı memurların kısa sürede 5 daire sahibi olmaları vurgunun boyutlarını gözler önüne serdi.
Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun yaptığı inceleme Bakırköy İcra Müdürlüğü'ndeki büyük bir rüşvet olayını gözler önüne serdi. 24 memur hakkında rüşvet almak, rüşvet vermek, görev gereklerine uygun davranmak için çıkar sağlama, yasada belirlenen süre zarfında mal bildiriminde bulunmamak ve haksız mal edinmek suçlamasıyla dava açıldı.
Aralarında müdür ve yardımcılarının da bulunduğu şüpheliler 10 ila 30 yıl arasında değişen hapis istemleriyle yargılanacak. Memurlar haklarındaki dava sonuçlanıncaya kadar sürgüne gönderildi. Zanlılar arasında maaşları bin 750 YTL olmasına rağmen kısa zamanda 5 daire alan icra memurları bile var.
GÜNLÜK 270 YTL'Yİ BEĞENMEDİLER
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Rahmi Tan tarafından hazırlanan iddianamede ilginç detaylara yer verildi. Bakırköy Adliyesi'ni karıştıran dava için avukattan, adliye şoförlerine kadar birçok kişi dinlendi. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı şoförlerinden Şuayip Batıkan, İcra Müdür Yardımcısı ile hacze gittikleri günü şöyle anlattı: "A.T. ile bir hacze gitmiştik. A.T., hacze gelen avukatlardan fazladan araç parası aldı. Parayı bana göstererek ve ‘Bugün avantadan 270 YTL aldık ama çok az' dedi"
6. İcra Müdürlüğü Katibi Mehmet Tüzün ifadesinde şunları söyledi: "6. İcra Müdürü C. S. avukatların cüzdanlarının şişkinliğine göre iş yapıyor. Avukat iyi para verirse o dosyaya özen gösteriyor. Para vermeyen avukatların dosyalarını bir hafta boyunca biriktiriyor. Hafta sonu toplu olarak takibe gidiliyor."
Bakırköy 3. İcra Müdürlüğü Katibi M. G.'nin 2006 yılında 30 bin YTL'sini peşin ödeyerek 180 bin YTL'ye ev aldığı ortaya çıktı. Bin 700 YTL maaş alan M.G.'nin bu ev için ayda 1500 YTL kredi taksiti ödediği belirlendi. M. G.'nin 5 evi olmasına karşın Bahçelievler'de 900 YTL'ye kirada oturması dikkat çekti. M. G.'nin bir başka daire için aylık 3 bin 500 YTL taksit ödediği de ortaya çıktı.
Memurluktan 5 daire kazanmış
Rüşvetle suçlanan icra memurlarından bazılarının mal varlıkları da iddianameye girdi. İşte o liste:
Bandırma'da görev yaparken bir dosyadan 30 bin YTL aldığı ile övünen Bakırköy 3. İcra Müdürü S.T.'nin İkitelli TOKİ konutlarında 240 bin YTL'ye dairesi olduğu belirlendi.
Bakırköy 8. İcra Müdür Yardımcısı G.V.'nin Ziraat Bankası'ndan ayda 1266 YTL ödemek şartıyla 50 bin YTL konut kredisi çektiği belirlenirken, V.'nin bir ay sonra da 21 bin 400 YTL ihtiyaç kredisi aldığı saptandı.
Bakırköy 2. İcra Müdür Yardımcısı N.E. eşi S.E.'nin üzerinde Ziraat Bankası Çatalca şubesinde 22 bin 472 doları bulunduğu saptandı. N.E.'nin 2007 yılında 1350 metrekare bir tarlasının olduğu belirlendi.
Bakırköy 4. İcra Müdür Yardımcısı M.S.'nin 2005-2006 tarihleri arasında farklı bankalardan toplam 85 bin YTL banka kredisi çektiği saptandı.
Bakırköy 7. İcra Müdür Yardımcısı T.C.'nin 2006'da aldığı Toyota Corolla marka arabası bulunuyor. Cömert, 2004-2006 tarihleri arasında farklı bankalardan ayda 1250 YTL ödemek şartıyla toplam 43 bin YTL ihtiyaç kredisi çekmiş.
Bakırköy 8. İcra Müdür Yardımcısı S.B.'nin eşi M.B.'nin Ardanuç'ta 4 bin 211 metrekare gayrimenkulü var.
Avukatı ‘Cimri' diye fişlediler
İddianamede icra memurlarının rüşvet vermek istemeyen bazı avukatları "cimri avukat" olarak fişlediklerine de yer verildi. Tanık avukat olarak dinlenen ve ismi "Cimri avukat"a çıkan Melahat Kıraç'ın verdiği ifade fişlenmeyi tüm ayrıntılarıyla ortaya koydu. Avukat Kıraç verdiği ifadesinde şöyle dedi:
"İşim gereği dosyaya gelen parayı çekmeye giderken İcra Müdürü Ş. A. beni asık suratıyla karşılıyordu. Yanına gittiğimde bana, ‘Masaya yaklaşma. Dışarıda bekle' diye bağırıyordu. İcra memurlarına rüşvet veren avukatlar için durum daha başkaydı. İcra memurlarıyla bazı avukatlar arasında ‘Canımlı, cicimli' muhabbet oluyordu."
Avukat Melahat Kıraç, olayla ilgili şunları söyledi: "Hangi avukata sorsanız aynı dertten şikayetçi. 21 yıllık avukatım. Bunca zamandır rüşvetle başetmeye çalışıyorum. Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır. Dosyanın, yani icranın büyüklüğüne göre memurların maddi beklentisi artıyor. Rüşvet vermeyince işler sürüncemeye bırakılıyor."
Kaynak: Vatan