YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakliyatta Fiziki Satışları Yapamamak Mtb’nin Ukdesi

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, fiziki satışların yapıldığı, satış seanslarının olduğu ve...

Bakliyatta Fiziki Satışları Yapamamak Mtb’nin Ukdesi

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, fiziki satışların yapıldığı, satış seanslarının olduğu ve üretici ile tüccarların karşı karşıya gelip mal alım satımı yapabildiği bir oluşumu gerçekleştirememenin içlerinde bir ukde olarak kaldığını söyledi.

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Özdemir, Bakliyat Borsası kapsamında gerçekleştirmek istedikleri, ancak hayata geçiremedikleri projeyle ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Bakliyat Borsası’nda, çiftçinin bakliyatını Mersin’e getirerek satış yapabileceği bir oluşumu gündeme getirdiklerini ve bunun için çalışma da yaptıklarını anlatan Özdemir, “Amacımız fiziki satışların yapıldığı, satış seanslarının olduğu ve üretici ile tüccarların karşı karşıya gelip mal alım satımı yapabildiği bir oluşumu Mersin’de hayata geçirmekti ama olmadı” dedi.

Buradaki sorunun Mersin’in üretici bölge olmamasından kaynaklandığına işaret eden Özdemir, kırmızı mercimeğin Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa’dan; nohudun Konya, Çorum, Sivas’tan; kuru fasulyenin Çumra, Karaman, Konya’dan geldiğini belirtti. Bunların dışarıdan gelen mallar olduğu için artık üreticiden çıktığını ifade eden Özdemir, “Halbuki bu tür borsalarda mesela Konya’da Hububat Borsası vardır, üretici yükler malını römorka veya kamyona pazara gelir, açık artırmayla anlaşmayla mallarını sunar. Fakat burada üretici ortadan kalkıyor. Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulye üretimi buğday gibi değil. Bunların üretimi az olduğu ve çiftçinin gücü yetmediği için 2-3 ton, 5-10 ton üreten çiftçinin malı buraya getirme olasılığı ortadan kalkınca devreye tüccar giriyor. Tüccarlar da zaten direk tüccarlarla işbirliği yapıyor” diye konuştu.

“TÜCCARIN MERSİN’E GELMESİNİ SAĞLAYACAK MEKANİZMAYI OLUŞTURAMADIK”

MTB’yi Mersin’in girişine taşımaktaki amaçlarının da geliş-gidişleri kolaylaştırmak olduğunu kaydeden Özdemir, hizmet binasının yanındaki parselde bulunan kendilerine ait 15 dönüm üzerine projeyi gerçekleştirmek ve ticari anlamda hizmet verebilmek için otopark yapmaya çalıştıklarını aktardı. Bu çerçevede hazırlıklara başladıklarını da dile getiren Özdemir, “Hatta Fransa’dan numune alsın diye otomatik sondalar getirdik. Yani kamyonun kasasına iğne gibi dalacak, çeşitli noktalardan eşit anlamda numune alacaktı. Bu numunelerin analizi yapılıp, o analize göre borsaya gelecekti mallar ve o analiz üzerinden de işlem görecekti. Biz o şekilde işlem yapacak iki tane sonda makinesini aldık getirdik, onunla ilgili çeşitli analizler yapacak laboratuvarımızı kurduk, fakat tüccarın buraya gelmesini sağlayacak mekanizmayı oluşturamadık. Tüccarlar birebir kendi pazarlık yapıp kendi aralarında bu işi halletmeyi tercih ettiler. Esasında bizim yaptığımız zor, zahmetli fakat ileride eğer kanıksansaydı, çalışmalar başarılı olsaydı herkesin yararına olacak, şeffaf bir çalışmaydı. Onun için bu içimizde bir ukde olarak kaldı” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler