Mersin'in Silifke ilçesi Yeniçıktı köyü sınırları içerisinde 2.si kurulan 60 hektarlık bal ormanı arıcıları sevindirdi.
Bal ormanlarının oluşturulmasıyla birlikte bozuk orman alanları çiçekli tür ağaç ve bitkilerle yeşillendirilirken, bal arıları için de yaşam alanları oluşturuluyor. Bal ormanlarının çoğalması ile birlikte kaçak bal üretiminin de azalacağına inanılıyor.
Silifke Orman İşletme Müdürlüğü düzenlediği programla bal ormanı dikimine başladı. Bal ormanlarının oluşturulması kapsamında Yeniçıktı köyünde 10 ton Sedir tohumu, 500 bin adet kekik tohumu, 10 bin Yalancı akasya fidanı, 20 bin adet sedir fidanı, 2 bin adet biberiye, 5 bin adet akça ağaç ve bin adet alıç fidanı toprakla buluşturuldu.
Bal ormanlarının ilk fidanını ise Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar ve Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Salim Karabulut dikti ve can suyu verdiler.
Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Salim Karabulut yaptığı açıklamada, Bu yıl Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2 bal ormanı oluşturduklarını belirterek şöyle devam etti:
"Bunlardan ilkini Mart ayındaki Ormancılık haftasında Tarsus'ta tesis ettik. 2.sini de Silifke'nin Yeniçıktı köyünde kuruyoruz. Orman Genel Müdürlüğü olarak balcılığı desteklemek amacıyla Türkiye'nin bütün bölge müdürlüklerinde bal ormanları kurulmaktadır. Ülkemizin Jeolojik iki türlü olarak düşündüğümüzde ülkemiz bal arıcılığı konusunda çok şanslı ülkelerden biridir. Ama bu kaynakların potansiyeli tam anlamıyla kullanıp kullanılmadığı konusunda maalesef çok olumlu düşünmek mümkün değil. Türkiye'de 10 bin çeşit bitki türü bulunmakla beraber bunun 3 bin tanesi sadece Türkiye'de yetişmektedir. Arıcılığımızı desteklemek amacıyla böyle bir projede çalışmanın yanında bunun dışında da sadece bu bal üretimine dönük ormanların tesisi konusunda değil, aynı zamanda arıcıları desteklemek amacıyla ORKÖY kredileri kapsamında yine köylülerimize arı ve kovan vermek gibi bir projelerimiz var. Bu içinde bulunduğumuz 57 hektar sahada da bal üretimine dönük yalancı akasya, biberiye, kekik gibi türlerden fidanlar dikerek bu bal ormanı tesis ediyoruz. Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz."
Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Çalıkoğlu ise bal ormanları ile birlikte arıcıların da desteklendiğini ifade ederek, "Bugün burada Mersin ilinin bu yılki ikinci bal ormanının ikincisinin açılışını yapmış bulunmaktayız. Bal ormanları yurdumuzda geliştikçe, yaygınlaştıkça, Türkiye'deki bal verimi muhakkak artacaktır. Kışlatma bölgesi olan Mersin'de de arıcıların sayısı daha çok artacak ve bir sektör haline dönüşecektir. Bal ormanlarının çokluğu Türkiye'deki sahte balcıların, sahte bol olmadığı gibi, merdiven altında bal şurubu yapanların önünü kesecektir. Ki balı arılar yapar. Arıların yaptığı da baldır muhakkak. Doğadan alınan, çiçeklerden alınan ballarda daha kaliteli olacağı aşikardır. Bulunduğumuz bu taşeli bölgesi Uluslar arası bal yarışmasında 3 defa ikincilik ve üçüncülük ödülü aldı. Dünyanın en kaliteli balların da burada olduğunu bilmekteyiz" diye konuştu.
Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar da bu tür bal ormanlarının kurulmasına Orman Bölge Müdürlüğünün katkıları ile devam edileceğini belirterek, "Silifke'nin bu gün ikinci bal ormanını kuruyoruz. Bizim vatandaşımız, bu yörenin insanı her şeyin aslını aslını arayan insanlardır. Bu bir süreçtir. Buradan üretilen ballarımızı inşallah tescilleyeceğiz. Hedefimiz bu olacaktır. Toros dağlarının eteğinde en doğal floranın içinde en kaliteli balları üreteceğiz. Desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz