HABER

Balbay, Haberal ve Başbuğ'a yine tahliye yok

Ergenekon davasında, tutuklu yargılanan CHP'li milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un da aralarında olduğu sanıkların tahliye talebi reddedildi.

Balbay, Haberal ve Başbuğ'a yine tahliye yok

Ergenekon davasından tutuklu 68 sanığın, 3’üncü Yargı Paketi kapsamında tahliye talepleri dün davanın görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı.

[

](https://www.mynet.com/kilicdaroglu-karara-sasirmadim-110100643094)

Kararını 22 gün sonra açıklayan mahkeme heyeti, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan’ın da aralarında bulunduğu 65 sanığın tahliye taleplerini reddetti.
Karar okunurken Tuncay Özkan, “Bunlar doğru gerekçe değil, bana suçumu söyleyin, yaptığınız yasaya aykırıdır” diyerek bağırınca jandarma tarafından salondan çıkarıldı. Üye hâkim, sanık Durmuş Ali Özoğlu ile ilgili kararı okurken Mustafa Balbay, seyircilerin bulunduğu bölüme gelerek, şunları söyledi:

KATİLLER SERBEST, BİZ İÇERDEYİZ
“Buradan hasret ve hüzünle ayrılmayın. Burada yargılama yok, yargılama işkencesi var. Biz hukuk ve adaleti size emanet ediyoruz. Herkesten rica ediyorum, son 10 duruşmanın zabıtlarına bakılsın. Her şeyimizi alabilirler hatta özgürlüğümüzü bile ama moral gücümüzü asla alamazlar. Ayrıca son çıkan yasa ile birlikte kimler serbest kaldı, kimler içerde. Katiller serbest kaldı, bizler içerdeyiz, bunu da unutmayın. Dışarı çıkarken taşkınlık yapmayın sakın, malzeme vermeyin.” Tutuklu sanık Doğu Perinçek de karara tepki göstererek, “Burası mahkeme değil” ifadesini kullandı. Bunun üzerine mahkeme başkanı duruşmaya kısa bir ara verdi. Mahkemenin kararına tepki gösteren izleyiciler ve sanıklar Gençlik Marşı’nı okudu ve alkış tuttu.

HABERAL FENALAŞTI

Duruşmaya ara verilmesinin ardından jandarma, Balbay’ı salondan çıkarmak istedi. İzleyiciler “Dokunma milletvekilime” diye bağırırken, jandarmanın arasından masaya çıkan Balbay, konuşmasına devam etti.
Tahliye talebi reddedilen Mehmet Haberal fenalaştı. Salona çağrılan sağlık görevlileri Haberal’a müdahale etti.

YASA TERÖRİSTLER İÇİN

Bir süre sonra sanık sandalyesinden kalkan Haberal duruşmayı izleyen CHP’li vekillerin yanına giderek tek tek tokalaştı ve şunları söyledi: “Katiller, teröristler ve hırsızlar için yasa çıkardınız. Ülkeye hizmet edenler için yasa çıkarmadınız. Nisa Suresi’nin 58’inci ayetini okuyun. Adalet Allah’ın emridir.”

RET KARARININ GEREKÇELERİ

Aranın ardından mahkeme heyeti, kararını okumaya devam etti. Mahkeme heyeti, Bora Ballı, Hayrettin Ertekin ve Muzaffer Şenocak’ın tahliyesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, 65 sanığın ise tahliye talepleri reddetti. Oy birliğiyle alınan kararda şu gerekçeler sıralandı: “Kuvvetli suç şüphesinin bulunması, adli kontrolün yetersiz kalacağı, tutuklama sebeplerinin ortadan kalkmaması, tanık beyanlarının tamamlanmaması, sanıkların kaçma şüphesi bulunması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5’inci maddesinde tutuklu yargılama için azami süre şartı getirilmemesi, AİHM uygulamasının da buna uygun olması ve tutukluluk için makul suç şüphesinin dahi yeterli görülmesi, tutuklu kalınan bu sürenin makul olması.”

[

**

](https://www.mynet.com/kilicdaroglu-karara-sasirmadim-110100643094)HÜKÜMETTEN KARARA İLK TEPKİ: MAHKEMENİN TAKDİRİDİR**

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Ergenekon” davasında yargılanan CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerinin reddedilmesiyle ilgili, “Mahkemenin takdiridir. Söyleyecek bir sözümüz yok” dedi.

Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca İslam ülkeleri büyükelçilerine verilen iftara katıldı.İftar sonrasında gazetecilerin “Ergenekon” davasında yargılanan CHP milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal ile gazeteci Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerinin reddedilmesiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Bozdağ, kararın mahkemenin takdiri olduğunu söyledi.

Bozdağ, “Adli kontrol yeni bir tedbir değil. Daha önce de bizim hukukumuzda olan bir müessese, uygulanıp uygulanmaması tamamıyla hakimin veya mahkemenin takdirinde olan bir konudur. Mahkemenin takdiridir. Söyleyecek bir sözümüz yok” dedi.

Gazetecilerin, yeni anayasada Türklük tanımının farklı bir şekilde yazılacağı, Türklüğe atıfta bulunulmayacağı yönünde haberler olduğunu hatırlatarak, böyle bir teklif olup olmadığını sorması üzerine Bozdağ, şöyle konuştu:

“Anayasa Uzlaşma Komisyonu biliyorsunuz çalışmalarına ara verdi. Bu aradan sonra yeniden başlayacak. AK Partili komisyon üyeleri her konuya ilişkin partimizin görüşlerini komisyonda paylaşıyorlar. Vatandaşlık konusunda da tabii AK Partinin görüşleri olacaktır. Komisyon üyesi arkadaşlarımız vakti geldiğinde paylaşacaklardır. Şu anda nasıl bir formülasyon ortaya konacak onu komisyonda açıklayacaklardır.”

Bozdağ, “Türklük tanımının” kaldırılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de “Vatandaşlıkla ilgili, anayasal vatandaşlık konusunda bizim görüşlerimiz gayet açık. Bu konuda Sayın Başbakanımızın, partimiz adına konuşan herkesin görüşleri var, açıklamaları var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı konusunda bizim herhangi bir sıkıntımız yok. O uzlaşma komisyonunda yapılacak görüşmeler sırasında tabii karşılıklı görüşler ortaya konacaktır. Uzlaşılan metin ortaya çıkacaktır ama bu konuda herhangi bir sorun olacağı kanaatinde değilim. Yani bizim açımızdan en azından sorun olmayacaktır” karşılığını verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler