YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balıkçı Barınakları

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, balıkçı barınağı işleten su ürünleri kooperatiflerinin...

Balıkçı Barınakları

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, balıkçı barınağı işleten su ürünleri kooperatiflerinin her yıl elde ettiği gayri safi gelirlerinden % 10 oranındaki meblağın hazineye yatırılması zorunluluğunun kaldırılması yönünde kanun teklifi verdi.

Balıkçı barınağı işleten su ürünleri kooperatiflerinin yıllık gayri safi gelirlerinden % 10 oranındaki meblağın yatırılması zorunluluğunun kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi veren Tanrıkulu,"Geçimini sağlamakta zorlanan ve daha birçok sorunu olan balıkçılarımızın Maliye Bakanlığı'na ödedikleri yıllık kira ücretlerinin dışında ayrıca yıllık gayri safi gelirlerinin % 10'u oranında bir meblağı Hazine'ye yatırmaları açık bir haksızlığa neden olmaktadır" dedi.

Tanrıkulu, konu hakkında yaptığı açıklamada, su ürünleri üretimine katkıda bulunan en önemli yapıların başında balıkçı barınaklarının geldiğini, balıkçı barınaklarının ülke balıkçılığı faaliyetlerinin yerine getirilmesinde hayati bir konuma ve öneme sahip olduğunu söyledi. Tanrıkulu, barınakların balıkçı teknelerinin korunma, barınma ve bakım-onarım amaçlı ihtiyaçlarının karşılandığı yerler olduğu gibi balıkçı tekneleri tarafından avlanılan avcılık ürünlerinin karaya çıkış noktaları olarak da hizmet verdiğini ve balıkçı barınaklarından binlerce insanın geçimini sağlamaya çalıştığını belirtti.

Anayasanın 171. maddesinde "Devlet, millî ekonominin yararlarını dikkate alarak, öncelikle üretimin artırılmasını ve tüketicinin korunmasını amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır" hükmü yer aldığına dikkat çeken Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Bu maddeye rağmen bugün, diğer tüm kooperatiflerimizde olduğu gibi su ürünleri kooperatiflerimizin de sorunları halen devam etmektedir.6237 sayılı Limanlar İnşaatı Hakkında Kanunun 5. maddesi 'Yurt kıyılarındaki şehir ve kasabalarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere tesis edilmiş olan iskele, rıhtım, mendirek, barınak ve limanların tesisat, teçhizat ve onarımlarının kimler tarafından, ne şekilde yapılacağı ve bu işlere ait masrafların kim tarafından karşılanacağını düzenlemektedir.Bu bağlamda tesisat, teçhizat ve onarımların karşılığı olarak bu tesisleri işletenlerden, her yılın gayri safi iradından % 10 oranında bir meblağın Hazine'ye yatırılması mecbur kılınmaktadır. Oysa balıkçı veya su ürünleri kooperatiflerine kesin devri yapılmış veya kiralanmış olan balıkçı barınaklarının bakım ve onarımını bu kooperatifler kendileri yapmakta; bu işler için gerekli harcamaları da kendileri karşılamaktadırlar."

Tanrıkulu, geçimini sağlamakta zorlanan ve daha birçok sorunu olan balıkçılarımızın zaten Maliye Bakanlığı'na ödedikleri yıllık kira ücretlerinin dışında ayrıca yıllık gayri safi gelirlerinin % 10'u oranında bir meblağı Hazine'ye yatırmalarının açık bir haksızlığa neden olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Vermiş olduğum kanun teklifim ile aslında mükerrer tahsilat olarak uygulanan söz konusu tahsilatın ödenmesinin kaldırılmasını ve böylelikle balıkçılarımıza bir nebze katkı sunmayı amaçlamış bulunmaktayım" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler