HABER

Balıkçı cinayeti sanıklarına müebbet

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da görev yaparken, aracında vurularak öldürülen TEDAŞ Müessese Teknik Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı'nın katil zanlılarının 15. duruşmasında karar açıklandı. Adana'dan gelen Hasan Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı ve çeşitli sendikaların üyelerinin izlediği duruşmada mahkeme heyeti sanıklara ceza yağdırdı.

Şanlıurfa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan 15. duruşma için Adana'dan gelen grup ve Hasan Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı ile yakınları, yakalarında fotoğraflarla adliyeye geldi. Güvenlik tedbirleri arasında adliye binasına alınan grup duruşma salonuna alındı. Şanlıurfa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 15. duruşmaya tutuklu sanıklar Yılmaz Çakmak, Şehmus Taşan ve Zeki Akkoyun ve Halim Şimşek katıldı. Sanıkların son ifadelerinin alınmasından sonra mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi.

MAHKEMEDEN SERİ CEZALAR Yaklaşık 1,5 yıldan beri devam eden duruşmayla ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti sanıklara ceza yağdırdı. Mahkeme heyeti, TEDAŞ Müessese Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı'yı aracın içinde silahla vuran Yılmaz Çakmak'a 6 ayı hücre cezası olmak üzere müebbet ağır hapis ve 181 milyon 752 bin lira ağır para cezasına, Hasan Balıkçı'nın tasarlanarak öldürülmesi eylemine iştirak ettiği gerekçesi ile Şehmus Taşan'ı müebbet ağır hapis cezasına, olayda azmettirici olduğu gerekçesiyle fabrika sahibi Zeki Akkoyun'u da müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti ayrıca Hasan Balıkçı'nın öldürülmesi eylemine iştirak ettiği gerekçesiyle sanık Halik Şimşek'e önce müebbet hapis verdi, sanığın duruşmadaki iyi halini göz önüne alan mahkeme heyeti TCK'nın 59/2 maddesi gereğince cezasından 1/6 indirim yaparak 16 yıl 8 ay ağır hapsine karar verdi.

Tutuksuz yargılanan İrfan Akkoyun'un cezalandırılmasına yeterli derecede delil elde edilemediğini açıklayan mahkeme heyeti sanığın beraatine karar verildi.

KARAR ALKIŞLARLA KARŞILANDI Adana'dan davayı izleme gelen grup kararı alkışlarla karşıladı. Hasan Balıkçı'nın yakınları Şengül Balıkçı'ya sarılarak uzun süre ağladılar. Göz yaşları arasında çevresindekilere sarılan Şengül Balıkçı adaletin yerini bulduğunu söyledi. Hasan Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı, "Biz bu olayın sonu olarak görmüyoruz. Başından beri bu olayı bölgesel Susurluk olarak değerlendirdik. Hasan'ı buraya süren siyasetçi ve diğer bürokrasi boyutları var. Bu olay tam olarak sonuçlanmış değildir. Karar bizim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu ama bizim mücadelemiz devam ediyor. Kararda adalet yerini buldu diye biliyorum, ama bu çete cinayeti olduğu için tam olarak diğer siyasi bürokrat ayağı ortaya çıktığında tam bitmiş olacak" dedi.

Öldürülen Hasan Balıkçının avukatı Mustafa Cinkılıç temyize müracaat edeceklerini belirterek "Geçen celse Cumhuriyet savcısının verdiği mütela doğrultusunda karar çıktı. Biz daha önceki celselerdeki talebimiz tümünün bu işi birlikte yaptıkları ve hepsine müebbet hapis verilmesi yönünde talebimiz vardı. Karar bu gün böyle çıktı bu haliyle alınabilinecek olumlu bir karar ama talebimizi tam yansıtmadığı için temyiz edeceğiz" diye konuştu.

ARACINDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ Şanlıurfa'ya geçici görevle Adana'dan tayin edilen TEDAŞ Müessese Teknik Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı, 17 Ekim 2002 günü akşam kuruma ait araçla evine giderken Akçakale karayolu üzerinde bulunan cezaevi önünde, Yılmaz Çakmak tarafından kafasına bir el ateş edilerek öldürülmüştü.

En Çok Aranan Haberler