HABER

Balıkçılarda ''AB'' standardı sıkıntısı

Mersin'deki balıkçılar, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde, yerine getirmek zorunda oldukları hijyen, teknik ve fiziki şartların kısa sürede uygulamaya geçirilmesine yönelik girişimlerin esnafı sıkıntıya sokacağını belirterek, bu konuda kaynak yaratılmasını istediler.

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Cahit Göktepeli yaptığı açıklamada, AB'ye uyum sürecinde, balıkçı esnafından da bazı şartların yerine getirilmesi konusunda isteklerde bulunulacağını, ancak kendilerine bugüne kadar herhangi bir tebligat yapılmadığını söyledi.

Hijyen, teknik ve fiziki şartları yerine getirebilmeleri için paraya ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Göktepeli, bu konunun kısa sürede yerine getirilmesi konusunda ısrarcı olunmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Öncelikle AB Fonu'ndan aktarılacak kaynaktan yararlandırılmamız sağlanmalıdır. Bu fondan maddi kaynak yaratılırsa istenen şartları yerine getirebiliriz. Aksi taktirde birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalabilir."

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Ekingen de AB uyum sürecinde balıkçıların yerine getirmesi gereken şartların aslında normalde uygulanması gereken kurallar olduğunu söyledi.

Balıkçı esnafının standartları yerine getirilmesinin önemine dikkati çeken Ekingen, şunları kaydetti:

"AB uyum süreci ile gündeme gelen fiziki, hijyenik ve teknik şartlar, vatandaşa sağlıklı balık ulaştırabilmek için bu işyerleri açılırken uygulanması gereken kuralları içeriyor. Ama, maalesef bunlar bugüne kadar göz ardı ediliyordu. Bunların yerine getirilmesi son derece önemlidir."

AB STANDARTLARI
AB standartlarına göre, balık satış yerlerinde ürünlerin sergilenip sunulduğu yarı kapalı, soğutmalı dolaplar bulunacak. Balıkların temizliğinde mutlaka dezenfekte edilmiş kesiciler kullanılacak. Dezenfekte maddeleri, ayrı bir bölümde, kilitli olarak saklanacak.

Gün ışığına eşdeğer ve su ürünlerinin doğal rengini değiştirmeyen aydınlatma sistemi kullanılacak.

Tuvaletler ürünlerin satışa sunulduğu, sergilendiği, ambalajlandığı alanlara direkt olarak açılmayacak. Çalışanlar 3 ayda bir sağlık kontrolünden geçirilecek.

İşçi sayısına göre, paslanmaz soyunma, giyinme, dolapları bulunacak. Ürünü satışa hazırlama ve satış sırasında mutlaka kep, bone, maske, eldiven, çizme, önlük ve tulumla çalışılacak. Balıkların baş ve pulları temizlendikten sonra içme suyu kalitesinde su ile temizlendikten sonra müşteriye teslim edilecek.

Balıkçılarda üstü kapalı, sızdırmaz, paslanmaz, kolay temizlenebilir, torbalı çöp kapları bulunacak. Duvarlar, su geçirmeyen, pürüzsüz, kolayca temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olacak.

En Çok Aranan Haberler