Su bilimleri bölümünde bulunan Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, tatlı ve tuzlu suda yetişen her türlü canlıyla ilgilenen ve bu işlemi mühendislik uygulamalarıyla birleştiren akademik bir bölümdür. Balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü, su ve deniz canlıları ile ilgili çıkabilecek negatifliklerin pozitife dönmesi adına çalışmalar yapar. Denizcilik ve balıkçılıkla ilgili her türlü operasyonda üretimdeki karlılığın maksimuma ulaşması için gerekli çalışmaları yapar. Yapılan bu işlemleri mühendislik uygulamaları ile ortak bir potada buluşturan akademik bir bölümdür.
Balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü; tatlı ve tuzlu suların biyosistemleri ve ekosistemleri, bu ortamlarda su canlılarının beslenmesi ve bakımı, herhangi bir olumsuzlukta oluşabilecek hastalıklar, canlıların av başlangıç ve bitiş süreleri, deniz ürünlerini tetkik etme, denizaltı yaşamsal döngüsü ile ilgili dersleri veren bir bölümdür.
Bölüme girmek isteyen öğrencilerin sınavda sayısal puan türüyle yeterli puanı almış olmaları gerekir. Balıkçılık teknolojileri mühendisliği bölümünün amacı, tatlı ve tuzlu su kaynaklarının maksimum verimle kullanılabilmesidir. Ülkemiz su kaynakları bakımından çok zengindir ama genel olarak baktığımızda kişi başı balık üretiminde dünyada gerilere düşmekteyiz. Bu açıdan bakıldığında balığın besin olarak önemini de düşünürsek üretimimizle birlikte tükettiğimiz balık oranını da arttırabilmek için bölüm mezunlarına ciddi ihtiyaç duyulmaktadır.
Aslında ülkemiz su kaynakları açısında tam bir cennettir. Ama önemli olan bu potansiyeli değerlendirebilmek ve yeni nesillere de deniz ve deniz ürünlerinin önemini aktarabilmektir.
Deniz, deniz canlıları, su altındaki ekosistem ve bu sektördeki canlıların beslenip yetiştirilmesine yatkın olan bireyler su ve su canlılarının ait olduğu bu sektörde uyumlu bir şeklide çalışabilirler. Su altı yaşamına ilgi duyan, su ürünlerinin yetiştirilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi gibi konularla ilgilenen kişiler denizcilik ve balıkçılık sektöründe verimli bir şekilde çalışabilirler.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Üniversitelerde Deniz bilimleri fakültesi kapsamında eğitim verilmektedir.Diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi sayısal alandan öğrenci kabul etmektedir.
Üniversite tercihlerinde balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrenciler geniş skalada ders alırlar. Bu dersleri şöyle sıralayabiliriz:
Tüm bu dersleri alan ve yeterli notlarla dersleri geçen öğrenciler “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Lisans Diploması” alırlar. Mezunlara “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi” titri verilir.
Balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü mezunları, deniz ve deniz canlılarıyla ilgili olabilecek her türlü sorunu tespit edip varsa sorunu çözümlemek, yedek plan oluşturarak ilerlemek, üretimden alınan verimi her zaman daha da yükseltebilmek adına uygulamalar oluştururlar. Bölümden mezun olan biri balıkçılık teknolojisi mühendisi ünvanı altında kendine bölümüyle ilgili iş olanağı bulur.Mezunlar çalıştıkları bölümlere göre çeşitlilik gösterirler. Balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü eğitimlerini tamamlayan bireylerin yaptıkları işleri sıralamak gerekirse;
Balıkçılık teknolojileri bölümünden mezun olan bireyler, deniz ürünleri yetiştiren işletmelerde yetkili mühendis olabilirler. Ayrıca, araştırma ve tetkik yapan kurumlarda araştırmacı ve akademik kariyerine devam ederek bölümde öğretmen olarak kariyerine devam edebilir.Balıkçılık Teknolojileri mühendisliği bölümünü tamamlayan bireylerin görev alabileceği temel kamu kuruluşları şöyledir;
Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili ve tatlı su imkanları da geniş bir yapıya sahip olduğu için deniz ve denizle ilgili her konu fazlaca gelişmiştir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü mezunları, deniz canlısı avlayan gemilerde kaptan olarak iş bulabilirler ve ya kültür balıkçılığında yeterli düzeye çıkılabilmesi için çalışmalar geliştirebilirler. Bunun dışında, cankurtaran olarak ya da gözlem yapabilmek için limanlarda çalışabilirler.Ayrıca, balık temininden tüketicinin sofrasına kadar uzanan süreçte tüm kademelerde yer alabilirler. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunlarının kamuda iş olanakları bulunmaktadır.
Devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanın elde edilmesi gerekir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları farklılık gösterebilir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları iş imkanları şunlardır:
Danışmanlık yapan firmalar