Balıkesir Devlet Hastanesi’nde böbrek hastası ve yakınlarına seminer düzenlenen seminerde konuşan
Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Nefroloji Uzmanı Dr. Alper Azak, kronik böbrek rahatsızlığındaki artışa dikkat çekti.
Hasta ve yakınları tarafından ilgi ile dinlenen Azak, “Artışın önüne geçebilmek için bazı noktalara özellikle dikkat etmek ve hayat tarzımızı değiştirmemiz gerekiyor”dedi.
Azak, şunları söyledi:
“Türkiye genelinde 65 bin böbrek hastası var. Bu küçümsenmeyecek kadar büyük bir rakamdır. Şeker, tansiyon ve kalıtımsal hastalıkları olan kişiler, mutlaka düzenli böbrek testi yaptırmalı ve doktora danışmadan ilaç kullanamamalı, su içimini dengelemeleri, spor yapmalı ve tuzdan ise mutlaka uzak durmaları gerekmektedir. “dedi.
Böbreklerin vücutta çok önemli bir görevi yerine getirdiğini anlatan Azak, “ Kandan atık ürünlerin süzülüp temizlenmesinden ve sıvı fazlasının idrar şeklinde atılmasından sorumlu olan böbrekler, aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemiklerin sağlıklı olmasına da yardımcı olmaktadır. İki böbreğin birden çalışamaması durumunda böbrek yetmezliği oluşmakta, sonrasında ise hayatı riske atan, üre, kreatinin, potasyum, kanda asit miktarının artması gibi ölümcül tablolarla sonuçlanabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Azak, böbrek hastası olmamak için şu reçeteyi verdi:
“Özellikle 40 yaşından itibaren yılda bir kez idrar ve kan tahlili yaptırın. Sağlıklı bir insanda vücut ağırlığının yüzde 60’ ı sudur. Dolayısıyla vücut ağırlığına göre su tüketin. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1,5-2 litre, erkekler ise günde 2-2,5 litre su içmelidir. Çay, meyve suyu ve soda gibi içecekleri günlük tüketimin dışında tutulmalıdır. Ancak unutmayın çok su içmek de az su içmek kadar zararlıdır. Günde 4-5 litre su içtiğinizde böbreğinizin idrarı konsantre etme yeteneği güçleşir.. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Düşük sodyum oranları da beyin fonksiyonlarının bozulmasına yol açıp hayatı tehdit edebilir. Vücudun günlük tuz ihtiyacı ortalama 5-6 gramdır. Bunun yaklaşık 2 gramı yemeklere hiç tuz konulmasa bile gün içerisinde yenilen sebze ve meyvelerden alınabilir. Ancak Türkiye’de istatistiklere göre günlük tuz tüketimi 18 gramdır. Bunların yanı sıra içeriğinde fazla miktarda tuz bulunan peynir, turşu ve salça gibi yiyecekler de fazladan tuz alımına neden oluyor. Bazı durumlarda kişilerin tuz alımı 20-25 gramı bulabiliyor. Buda tehlikeyi arttırıyor. Tuz kullanımını mutlaka azalmalıyız. Sigara kullanmamalı ve spora daha fazla zaman ayırmalıyız. Yüksek tansiyonda böbreklere zarar veriyor. İçindeki incecik damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığa neden olurken, böbrek yetmezliği gelişebiliyor. Böbreğin içindeki kılcal damarlarda tansiyon yükselebiliyor. Ancak koldan ölçülen tansiyon bazen normal çıkarak kişiyi yanıltabiliyor. Bunun aksine idrardaki protein kaçağını tespit etmek çok önemli bir faktördür.” şeklinde konuştu.
Böbreğin çalışmasını slayt sunumu ile anlatan Azak, seminer sonunda hasta ve refakatçilerin sorularını cevapladı. İkramda da bulunulan hasta yakınları, hastane yönetimine düzenlenen seminerin çok yararlı olduğunu belirterek teşekkür ettiler. Balıkesir Devlet Hastane yöneticisi Dr. Tezcan Sezgin ise bilgilendirme toplantılarının belirli periyotlarla düzenlenmeye devam edileceğini bildirdi.(BT)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz