Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, Roman vatandaşların problemleri ve çozüm yolları konuşuldu. İl Müdürü Ömer Yalım ve 15 Roman derneğinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, özellikle önyargıdan şikayet edildi. İl genelinde 70 bin civarında Roman vatandaş yaşadığını belirten Balıkesir Roman Kültürü Eğitim, Araştırma, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Gezer, "Kentsel dönüşümle ilgili ortak çalışmalarda yer almak istiyoruz. Sorunlu mahallelerimiz var. Bazı kent konseylerinde unutuluyoruz. Bizlerin de görüşlerine başvurulmasını bekliyoruz." dedi.
Ayten Burhan Erdayı Sevgievi'ndeki toplantının açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yalım, hizmetlerin daha kaliteli, süratli ve şeffaf yapılmasında sivil toplum kuruluşlarının katkı ve katılımının ciddi önem taşıdığına değindi. Yalım, "Dili, dini, rengi ve düşüncesi ne olursa olsun herkes kanunlar önünde eşittir ve öyle de muamele görmektedir. Ülkemizde yaşayan her bir vatandaşımız, bu ülkenin asli unsurudur. Demokrasinin en temel unsurlarından biri olan sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek toplumsal konularda farkındalıklar oluşturmak, devlet millet kaynaşmasına katkıda bulunmak bütün birey ve kurumların temel hedefi olmalıdır." şeklinde konuştu.
Dernek Başkanı Gezer ise Balıkesir genelinde 70 bin civarında Roman yaşadığını belirterek sıkıntılarını aktardı. Burhaniye Roman Derneği tarafından yapılan bir araştırma hakkında bilgi veren Gezer, anavatanı Kuzey Hindistan olan Roman nüfusun Türkiye'de 250 civarında olduğunu kaydetti. Balıkesir'deki Romanların büyük bölümünün Edremit Körfezi bölgesinde yaşadığını belirterek, "Bizim 16 derneğimiz, bunların kendi aralarında yaptığı çalışmalar var ama koordinasyon eksikliği sözkonusu. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla istişare noktasında iyi bir koordinasyon yapamadık. Bundan sonra onun üzerine çalışmak istiyoruz. Roman dernekleri olarak sağlık hizmetleriyle ilgili paneller düzenledik. Çocuklarımızın eğitim ihtiyaçlarını bilen bir yapıya sahibiz. Bu yapının ilerlemesi için eğitime verilecek değerlerin söz konusu olması gerekli. Ayrıca şehir ve planlama konusunda ortak fikirler üretip kültürümüzün bozulmaması ve yaşanması adına kentsel dönüşümle ilgili ortak çalışmalarda yer almak istiyoruz." diye konuştu.
Roman vatandaşların yaşadığı bazı mahallelerde sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Ahmet Gezer, şöyle devam etti: "Bazı kent konseylerinde unutuluyoruz. İlçelerde sivil toplum faaliyetleri gösteren başkanlarımızın da çağrılmasını bekliyoruz. Bizim sorunlarımızın giderilmesi konusunda çalışmaları biz yaparken kamu kurum ve kuruluşlarının da destek sağlamasını istiyoruz. Bu istekleri yaparken kendi çabamızla da çalışma imkanları bulmak istiyoruz."
'BİZE POTANSİYEL SUÇLU MUAMELESİ YAPILMASIN'
Toplantıda söz alan bazı Roman vatandaşlar ise kendilerine potansiyel suçlu muamelesi yapılmasından şikayet etti. Bir kişinin işlediği suçtan ötürü bütün Romanlara suçlu gibi bakılmasından rahatsız olduklarını ifade ettiler: "Bize karşı toplumda bir önyargı var. Bunun kırılması için çaba gösteriyoruz. Bizler okuyup iyi bir eğitim alamadık, meslek sahibi olamadık ancak çocuklarımızı okutup bu önyargıyı kırmak istiyoruz. Biliyoruz ki eğitim seviyemiz arttıkça sorunlarımız da ortadan kalkacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz