YURTHABER

Edirne
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balıkesirli gezgin arıcı zengin florası için "Edirneli" oldu

Arıcı Hüseyin Sarıdere: - "Burada hem yaz öncesinde bahar balı hem de daha sonra ayçiçeği balı oluyor. Arıyı gezdirmeden 2 kez ürün alabiliyorum"

EDİRNE (AA) - GÖKHAN ZOBAR - Türkiye'nin farklı noktalarında yaklaşık 35 yıl gezgin arıcılık yapan Hüseyin Sarıdere, zengin florası ve sezonda 2-3 kez bal sağımı yapma imkanı veren Edirne'ye yerleşti.

Uzun yıllar gezgin arıcılık yapan Balıkesirli 60 yaşındaki Sarıdere, çiçek ve karaçalı balı üretimi açısından arıcıların vazgeçilmez durağı Edirne'ye 2017'de yerleşme kararı aldı.

Süloğlu ilçesine bağlı Keramettin köyünde ormana ve meraya yakın 13 dönümlük arazi satın alan Sarıdere, önceleri ilkbahar ve yaz aylarında gezdirdiği arıları için sabit kovanlar oluşturdu.

Sarıdere, AA muhabirine, Edirne'nin bal üretimi açısından cazip bir yer olduğunu söyledi.

Arazisini çeşitli bitkiler ve meyve ağaçlarıyla donatan Sarıdere, "Önceden gezginci arıcıydım, 2017'den beri burada sabit arıcılık yapıyorum. Burayı cazip kılan şey bitki örtüsü ve orman zenginliği." dedi.

- "Önceleri il il geziyorduk"

Sarıdere, bölgenin zengin florasının arıların beslenmesi için uygun olduğunu, bu sayede sezonun bereketli geçtiğini ifade etti.

Köye yerleştiğini ve sabit arıcılıkla para kazandığını belirten Sarıdere, şunları kaydetti:

"Burada hem yaz öncesinde bahar balı hem de daha sonra ayçiçeği balı oluyor. Arıyı gezdirmeden 2 kez ürün alabiliyorum. Fenni kovanlardan süzme bal alıyorum. Karakovan kütükler ve sepetli olanlardan da doğal bal alıyorum. 400'ün üzerinde kovanım var. Önceleri il il geziyorduk, şimdi sabit arıcılık yapıyorum. Bir oğlum var. Onu da yetiştirdim. Ona 400 kovan verdim, o arıları gezdiriyor. Henüz yaşı daha genç, gezgin arıcılık yapıyor."

Çocukluğundan beri arıların içinde olduğunu anlatan Sarıdere, "Alışkın oldukları için beni ısırmazlar, ısırsa da etkilemez. Arılar kokusundan bilir insanı. Yabancı insanı kokusundan tanır ve ısırır. Biz hep böyle koruma kıyafeti olmadan rahatça çalışıyoruz. Evimiz de burada, eşimle birlikte burada arılarımıza bakıyoruz." diye konuştu.

Sarıdere, bölgenin bitki ve ağaç çeşitliliğinin kaliteli ve verimli bal üretimi için uygun ortamı sağladığını vurguladı.

Köyde kurulan bal ormanının da faydalarını göreceklerini dile getiren Sarıdere, "Yan taraftaki bal ormanı bizim için velinimet oldu. Bal ormanı arılarıma 500 metre, en uzak yeri 1,5 kilometre. Arıların buradan beslenmesi iyi olacak. Ayağıma bal ormanı geldi. Buradan çeşitli ballar alacağım. Randıman yükselecek." dedi.

Kovan balının yanı sıra sepet ve kütükte bal üretimi yapan Sarıdere, kendi bal mumunu da üreterek doğal petekler hazırlıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler