YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balıkların Kutsal Yolculuğu

ALİ DAĞER - Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin kutsal yolculuğu başladı.

ALİ DAĞER - Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin kutsal yolculuğu başladı. Türkiye'nin en büyük gölünde yaşayan tek balık türü olan ve üreme dönemi olduğu için 15 Nisan-15 Temmuz'te avlanması yasaklanan inci kefalinin tatlı sulara başlattığı göç, renkli görüntülere sahne oluyor. Özellikle Erciş ilçesindeki Deliçay mevkisi ile Bend-i Mahi Çayı'nda oluşturulan alana akın eden çok sayıda kişi, binlerce inci kefalinin kutsal yolculuğuna tanıklık ediyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, AA muhabirine, inci kefalinin Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda üreme imkanı bulamadığı için tatlı sulara göç ettiğini anımsatarak, üreme döneminde balığın avlanmaması, tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Erciş ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Deli Çay'da balıkların göçünü izleyerek inceleme yapan Sarı, "İnci kefali sadece Van Gölü havzasında yaşayan endemik bir balık. Yaşamını Van Gölü'nün sodalı tuzlu sularında geçiren balık ilkbahar ayları geldiğinde büyük sürüler halinde akarsulara göç ediyor" dedi. Balıkların akarsularda karşılarına çıkan engelleri aşmak için adeta uçtuğunu, bunun da suda inanılmaz bir görüntü oluşturduğunu dile getiren Sarı, bu sezonda tatlı su kenarlarında yaşayan kaplumbağa, yılan, martı gibi canlıların da hasretle balıkların göçünü beklediğini ifade etti. Balıkların göç yolunda kaçak avcıların da harekete geçtiğini anımsatan Sarı şöyle konuştu: "Van Gölü'nün çevresinde yaşayan insanlarımıza sesleniyorum. İnci kefali derelere üreme için geldi. Her türün her canlının üreme hakkına saygı göstermememiz gerekiyor. Nasıl ki insanların üreme hakkına saygı gösteriyorsak, koyunun, ineğin, keçinin, tavuğun, kazın üremesine saygı gösteriyorsak, inci kefalinin de üremesine saygı göstermemiz gerekiyor. İnci kefali eğer bu derelere geldikten sonra yumurtlayamazsa sonraki yıllarda balığı görme şansımız yok. Göl çevresinde 14 bin insan geçimini sağlıyor. Eğer bu balıkları korursak, üreme çabasına saygı gösterirsek inci kefalinde geçimini sağlayan insanların sayısı belki 30 bin, belki 100 bine ulaşacak. Onun için bu gölün çevresinde yaşayan insanlardan rica ediyorum. Ne olursunuz 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali avlamayın, almayın, satmayın, yemeyin." Her yıl düzenledikleri İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali'ni bu yıl 30 Mayıs- 01 Haziran tarihleri arasında gerçekleştireceklerini dile getiren Sarı, dünyanın her yerinden tüm insanları kutsal yolculuğu izlemeye davet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler