Bal, sanki içerisinde, faydalı bir sürü besin değeri bulunduran bir hazine sandığı gibidir. Medikal amaçlar başta olmak üzere birçok kullanımı bulunmaktadır. Arı kovanından gelen bu mucizevi altın rengi sıvı, mutfaklarımızın vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Lezzetli olması dışında bal, tam bir antibakteriyel ve antifungal deposudur. Bu nedenle kullanımı çok eski zamanlara, antik Mısır’a kadar dayanmaktadır.
Balın bilimsel süper güçleri arasında, tüm vücudumuzun sağlığına faydalı olmak başta gelmektedir. Bu doğal ve sağlıklı tatlandırıcı, çeşidine göre insan sağlığı için faydalı bir sürü besin değeri içermektedir. Bal, 16.yüzyıla kadar şeker daha bu kadar yaygın olmadan çok daha önce, tatlandırıcı olarak kullanılmaktaydı. Bal üretiminin gelişmesi antik Yunanlara dayanmaktadır. Fakat bundan çok daha önce, insanlar henüz doğaya hakim değilken, bazı hayvanlar bile balın ne kadar güzel bir yiyecek olduğunu fark edip, arılar tarafından sokulma tehlikesine karşın kovanlara saldırırlardı.
Peki bal nasıl oluşuyor? Yaklaşık olarak bir kilo balın yapılabilmesi için, 60.000’in üzerinde arının kilometrelerce yol kat edip, milyonlarca çiçekten topladıkları polenleri kovanlarında işlemeleri gerekmektedir. Polenler toplandıktan sonra, arıların vücutlarında birtakım işlemlerden geçerek kovanlardaki peteklere aktarılır. Hepsi ayrı renk ve tada sahip olmak üzere 300’ün üzerinde bal çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler, arıların hangi çiçeklerden polen topladıklarına göre bile değişmektedir. Üretim aşaması oldukça meşakkatli olan bu besin, ayrıca insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle o işlenmemiş hali ile tüketildiğinde, baldan alabileceğiniz en yüksek verimi almış olursunuz. Yazımızın devamında, balın faydaları arasından önemli olan 5 tanesini sizler için yazdık!
Balın faydaları nelerdir?
Balın en önemli özelliklerinden birisi de iltihaplanmalara karşı çok güçlü olmasıdır. Aynı zamanda bal, öksürük yatıştırıcı etkisi ile de bilinmektedir. Bu iki durum bazı alerjilerin vücutta bıraktığı etkilerdendir ve balın bu durumlar karşısında faydalı etkiler göstermesi, balın sezonsal alerjileri iyileştirdiği kanısına varılmasına yol açmıştır. Aslına bakılırsa bu durumu destekleyecek herhangi bir klinik test yapılmamıştır, fakat sağlık uzmanları balın bir çeşit aşı görevi gördüğünü belirtmektedirler. Bal içerisinde bir miktar polen barındırmaktadır. Bal tükettiğinizde bu polen vücudunuza girer ve alerji tetikleyici etki oluşturur fakat az miktarda olduğu için bağışıklık sisteminiz bunu engeller. Bu sayede mevsim alerjilerine bir çeşit bağışıklık kazanmış olursunuz.
Balın içerisinde, her bir yemek kaşığı başına yaklaşık 17 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Bu nedenle bal için tamamen doğal yollarla oluşan bir enerji kaynağı denmektedir. Bal içerisinde bulunan fruktoz ve glikoz, yani işlenmemiş şekerler, tüketildiğinde direk olarak kan akışına karışmaktadır. Bu sayede tüm vücudunuza hızlı bir şekilde enerji sağlamaktadır. Kan şekeri miktarındaki kısa zamanlı artışlar, spor yaptığınızda, özellikle dayanıklılığa dayalı uzun ve yorucu bir spor yapıyorsanız, sizin için oldukça avantajlı olacaktır. Ayrıca kahvaltılarda yaygın olarak tükettiğiniz bal, gün içerisinde enerjik olmanızı ve açlığınızı ertelemenizi sağlayacaktır.
Antioksidanlar ile dolup taşan bu tatlı nektar, özellikle beyin hücrelerinde oluşabilecek hücre hasarlarını engelleyici bir özellik gösterebilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, bazı bal türlerinden her gün bir yemek kaşığı kadar tüketmek, kadınlarda menapoz sonrası hafızayı güçlendirici etkiler gösterebilmektedir. Bu sayede hormonlar ile alakalı zihinsel kayıpların önüne geçilebilmektedir. Her gün yaklaşık 20 gram bal tüketerek geçirilen 4 ay sonrasında, bunu yapan kadınların, normal hormon hapları kullanan kadınlara göre daha iyi bir kısa dönemli hafızaya sahip oldukları görülmüştür.
Aynı zamanda balın, vücutta kalsiyum emilimini kolaylaştırdığı ve beynin sağlığını korumada yardımcı olduğu bilinmektedir. Beyin düşünce sürecinde ve karar verme mekanizmalarını çalıştırırken kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Uzmanlar, insanlar yaşlandıkça, vücutların vitamin ve mineralleri almaları azaldığı için bunama gibi beyin hastalıkları baş göstermekte. Bu durumdan kaçınabilmek için balın mucizevi etkisine başvurabilirsiniz.
Sinir bozucu soğuk algınlıkları söz konusu olduğunda, bal tamamen doğal olan bir ilaç gibi etki göstermektedir. Sürekli bir şekilde sizi rahatsız eden öksürük, yapılan araştırmalara göre, iki yemek kaşığı bal yenerek kolay bir şekilde iyileştirilebilir. Bir ve beş yaş arası çocuklarda, gece öksürükleri ile ilgili problem yaşıyorlarsa eğer, yatmadan yarım saat kadar önce verilen bir yemek kaşığı bal, çok daha az öksürmelerini sağlayacaktır.
Bal tüketildiğinde, yoğun halde bir sıvı olduğu için boğazı bir palto gibi kaplar ve şekerli tadı boğazı gereksiz öksürükten koruyan sinir uçlarını uyararak, bu rahatsız edici öksürüklerin geçmesini sağlamaktadır. Balın öksürük konusunda en az ilaçlar kadar etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıldığında yine bala baş vurulur.
Bal aynı zamanda uykusuz geçen gecelerin de ilacı sayılmaktadır. Aynı şeker gibi, bal yemek de seratonin salınımında bir artışa neden olmaktadır ve bu artış kişinin ruh halinin iyi olmasını ve mutlu hissetmesini sağlamaktadır.
Dahası, bal triptofan isimli bir tanesinin de dahil olduğu birçok amino asit içermektedir. Balda bulunan triptofan, beyne ulaşarak orada birtakım reaksiyonlara sebep olur ve bu reaksiyonlar sonucu, kişi rahat bir uyku uyuyabilir. Bu nedenle rahat bir uyku için, bal önerilmektedir.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Bal satın alırken dikkat etmeniz gereken şeylerin başında fiyatı gelmektedir. Gerçek balın fiyatı 25 TL'den aşağı olmaz. Fiyatının yanı sıra balı test etme imkanınız var ise şu yolu deneyin: Tahta kaşık ile balı alın ve çakmakla yakmaya çalışın. Bal, glikoz şurubu içeriyorsa o an alev alır. Gerçek bal ise kesinlikle yanmaz!