Balkan Savaşları'nın 100. yılında bölgede bulunan 5 ülkenin dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliği yaptığı konferansta bir araya geldi. Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek ve Kosovalı bakanlar yaptıkları açıklamalarda Balkan coğrafyasında yeni bir siyasi döneme girildiğinin sinyalini verdi.
Konuşmasında Saraybosna’dan İstanbul’a birçok şehrin geçmişten gelen bir birlikteliğin sembolü olduğunu öne çıkaran Davutoğlu, son yüzyılda yaşananlarla bu ortak kimliğin zedelendiğini ifade etti. Geçtiğimiz yüzyıldan alınacak birçok ders olduğunu söyleyen Davutoğlu, bu yüzyılda bütünleşerek bölgenin eski kimliğini yeniden bulabileceğini söyledi. Davutoğlu, yüzyıl boyunca Avrupa ve dünyada yaşanan savaş felaketlerinden en çok etkilenen bölgenin Balkanlar olduğunu hatırlattıktan sonra yeni dönemde siyasi iradenin bu birlikteliği yeniden tesis edebileceğine işaret etti.
DAVUTOĞLU: BALKAN EKSENİ İÇİN ÇABA SARF ETMELİYİZ
“Bir anlamda 90lı yıllara hepimiz büyük umutlarla başladık ve devamında yine büyük acılara şahit olduk.” diyerek Bosna’da yaşanan katliamdan bahseden Davutoğlu, "Çözüm halklardadır." sözleriyle toplumlar arası kaynaşmayı öne çıkardı. Bunun için öncelikle bölgesel entegrasyon fikrinin yaygınlaştırılması gerektiğini savunan Davutoğlu halklarının iletişime geçmesini sağlayacak kültürel etkileşime kapı aralanması gerektiğini dile getirdi.
Balkan coğrafyasındaki sınırların kaldırılmasının çözüme katkı sağlayabileceğini ifade eden Davutoğlu, Avrupa içinde ortak bir havza oluşturularak uluslararası platformlarda Balkanların temsil edilmesinin önemine işaret etti. “Balkan ekseni için çaba sarf etmeliyiz. Uluslararası bütün platformlarda Balkan ülkelerinin ortak gündem oluşturması önem taşımaktadır.” diyen Davutoğlu, Balkanlar deyince akla kriz yaşayan ülkelerin geldiğini ve bu imajın acilen yenilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
BALKAN BARIŞININ TEMELİ ORTAK BİR VİZYON OLUŞTURMAKTIR
Bütünleşmenin sağlanması için siyasi diyaloğun yanı sıra akademik ve ekonomik entegrasyonun da kaçınılmaz olduğunu dile getiren Davutoğlu, bu süreçte herkesin üzerine düşeni yapmaktan çekinmemesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak ortak değerlerin gün yüzüne çıkartılarak Balkanların bütünleşmesini sağlayacak olan bir gelecek perspektifi ile harekete geçilmesi gerektiğinden bahseden Davutoğlu, farklılıkların bir zenginlik aracı olarak kullanılması gerektiğini belirtti. Günümüzde bölgeyi yöneten liderlerin geçmiştekilerin aksine barışçıl ve bütüncül yaklaşımlar sergilemesini büyük bir avantaj olarak değerlendiren Davutoğlu, geçmişinden ders çıkarabilmiş liderler olarak gerekli siyasi iradenin ortaya konduğunu söyledi.
Panelde konuşan diğer bakanlar da bölgede ortak bir vizyon geliştirilmesi gerektiği ve bu vizyonun balkan barışı için temel unsur olarak ele alınması gerektiği konusunda uzlaştılar. Birçok alanda ikili işbirliği yapılabileceğine değinen bakanlar, bölgesel sahiplenmenin gerekli olduğunda mutabık kaldı Tarihten gelen birlikteliğin geleceğe yansıtılması ve ortak bir geleceğin inşa edilmesi için tüm balkan ülkelerinin üzerine düşeni yapması gerektiği konusunda fikir birliğine varan bakanlar, artık sıkıntılı dönemlerin geride kaldığını ve Balkan halklarının barış ve refah içinde bir geleceği hak ettiklerini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz