HABER

“Balkan halklarının Osmanlı geçmişiyle daha doğru bir ilişki kurması gerekiyor”

Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Sevba Abdula: - "20. yüzyıl boyunca Balkanların Osmanlı tarihine yönelik daha olumsuz şekilde bir tarih yazımı ve öğretimi oldu. Bu konuda özellikle Balkan halklarının Osmanlı geçmişiyle daha doğru bir şekilde ilişki kurması ve bir vefa borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyoruz" - "(Osmanlı’nın) 500 yıl boyunca isyanlar, kahramanlıklar ve savaşlar üzerinden okunması doğru bir yaklaşım değil kanımızca"

FURKAN ABDULA - Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Sevba Abdula, "20. yüzyıl boyunca Balkanların Osmanlı tarihine yönelik daha olumsuz şekilde bir tarih yazımı ve öğretimi oldu. Bu konuda özellikle Balkan halklarının Osmanlı geçmişiyle daha doğru bir şekilde ilişki kurması ve bir vefa borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Makedonya'nın başkenti Üsküp merkezli Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Abdula, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle yürüttükleri “Osmanlı Ortak Mirasımız” projesi ve dernek çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Derneğin yaklaşık 3 yıldır başkent Üsküp'te özellikle eğitim ve araştırma alanında çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Abdula, Üsküp’ün önemli şairlerinden ve düşünürlerinden Fettah Efendi’yi derneğin ismi olarak tercih ederek bizim bu coğrafyadaki uzun dönem varlığımızı ortaya koymak istedik.” ifadesini kullandı.

Derneğin, üniversite dışı eğitim ile öğrencilere daha iyi bir eğitim hayatı geçirmelerini sağlayacak projeler üretmeyi amaçladığını kaydeden Abdula, bunun yanında araştırma konusunda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası çalışmalar ile özellikle Balkanlara yönelik araştırmalarda öncü bir kurum olmayı hedeflediklerini vurguladı.

Sosyal bilimleri merkeze alarak yaklaşık 4 dönemdir seminer ve kitap okumaları gibi birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini söyleyen Abdula, “Bu dönemde ise derneğimizin geliştirdiği ve birçok kurumun ortak olduğu 'Osmanlı Ortak Mirasımız' projemiz var. Aynı şekilde bu projeyi Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Balkan Gençlik Okulu çerçevesinde desteklemektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Projenin genel amacının, Osmanlı tarihinin daha iyi anlamlandırılması ve nesnel ile olgusal bir şekilde Osmanlı tarihine yönelik bilginin artması olduğunun altını çizen Abdula, şunları kaydetti:

“Bu anlamda 20. yüzyıl boyunca Balkanların Osmanlı tarihine yönelik daha olumsuz şekilde bir tarih yazımı ve öğretimi oldu. Bu konuda özellikle Balkan halklarının Osmanlı geçmişiyle daha doğru bir şekilde ilişki kurması ve bir vefa borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyoruz.”.

Osmanlı tarihi ve geçmişinin, bu bölge halklarının görmezden gelebileceği bir tarih aralığı olmadığına işaret eden Abdula, “(Osmanlı’nın) 500 yıl boyunca isyanlar, kahramanlıklar, savaşlar üzerinden okunması doğru bir yaklaşım değil kanımızca. Bunu Osmanlı’nın kültür, düşünce, sanat ve mimari tarihi üzerinden bu coğrafyanın ortak miras çerçevesinde Osmanlı tarihine bakmasının daha doğru olacağını, geleceğe daha anlamlı örnekler çıkaracağımızı düşünüyoruz. Bu anlamda bu projeyi geliştirdik.” şeklinde konuştu.

Projenin Makedonya’daki üniversite öğrencilerine yönelik olduğunu dile getiren Abdula, “Onun dışında özellikle Arnavut, Makedon ve Türk öğrencileri, hepsini almaya çalışacağız.” dedi.

Bu proje çerçevesinde ayda bir düzenlenecek seminerlerde Türkiye'den gelen hocaların yapacakları Türkçe konuşmaları takip eden Arnavut öğrenciler için de simültane tercüme sağlandığını belirten Abdula, “YTB'nin bu projeyi desteklemesi, Uluslararası Balkan Üniversitesinin de bu projede yer alması bizler için son derece önemli oldu. Öğrencilerin Osmanlıca öğrenmesi, tarih araştırmaları için ve Makedonya’da çok önemli belgelerin tekrar gün yüzüne çıkması için bence çok önemli bir girişim olacak.” diye konuştu.

“Osmanlı Ortak Mirasımız” projesi dışında dernek olarak farklı projeler de düzenledikleri bilgisini paylaşan Abdula, “Şu ana kadar yaklaşık 20’nin üzerinde seminer çalışmamız ve yaklaşık 20 kitap değerlendirmesi oldu. 500’e yakın öğrenci başvurdu, 300’e yakın öğrenci bu çalışmalarımızdan faydalandı.” ifadesini kullandı.

Dernek olarak projeleri, Türkçe ve Arnavutça olmak üzere iki dilde gerçekleştirdiklerini söyleyen Abdula, “Osmanlı Ortak Mirasımız çalışması bir yıl boyunca devam edecek. Özellikle Balkanlara yönelik akademik çalışmalara daha çok yoğunlaşacağız. Balkanlardaki mevcut sosyal, siyasi, iktisadi yapının daha derinlikli bir şekilde incelenmesine yönelik raporlar, analizler bizim önümüzdeki dönemde çok önemsediğimiz çalışmalar olacak.” dedi.

En Çok Aranan Haberler